
- >
- Opskrifter>
- Råvarer>
- Kød>
- Fjerkræ>
- Kylling med æbler og dadler
Hel kylling med æbler og svesker
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Medium

Mange får and juleaften, men hvorfor er det kun anden, der får lov at blive serveret med æblefyld og brun sovs? Her får du en lidt anderledes version, hvor anden er skiftet ud med en hel kylling. Frisk estragon giver sovsen og kyllingekødet en lækker lakridsagtig smag. Kylling har mindre fedt end and, men du får stadig den gode smag.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til kylling med æbler og dadler
Kylling
1 hel kylling
1 tsk. salt
½ tsk. peber
5 dl. vand
Fyld
1 æble
7 svesker eller dadler
½ dl. frisk estragon (kan udelades)
½ tsk. salt
½ tsk. peber
Sovs
1 ½ spsk. smør
1 ½ spsk. hvedemel
2 ½ dl. fond (gennem si)
2 dl. madlavningsfløde
1 ½ spsk. balsamico
1 ½ tsk. ribsgele eller sukker
¼ citron (kun saften)
¼-1 tsk. salt
¼ tsk. peber
Evt. sovsekulør
Kogte kartofler
1 kg kartofler
1 tsk. groft salt

Kylling

Salt

Peber

Vand

Æble

Svesker

Estragon

Smør

Hvedemel

Madlavningsfløde

Balsamicoeddike (mørk)

Ribsgele

Citron

Sovsekulør

Kartoffel
Køkkenredskaber til kylling med æbler og dadler
1 bagerist
1 ovnfast fad
1 teske
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 decilitermål
1 stegetermometer
1 lille gryde
1 piskeris
1 kartoffelskræller
1 stor gryde

Bagerist

Ovnfast fad

Teske

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Decilitermål

Stegetermometer

Lille gryde

Piskeris

Kartoffelskræller

Stor gryde
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Helstegt kylling:
3.
Tænd ovnen på 200 grader almindelig varme. Stil en bagerist midt i ovnen.
4.
Pak kyllingen ud. Tjek, om der er en pose med indvolde indeni. Fjern den. Læg kyllingen i et ovnfast fad med brystet opad. Husk at vaske hænder, og hold god hygiejne. Se videoen.
5.
Gnid kyllingen udvendigt med salt og peber. Vask hænder, når du rørt ved rå kylling. Se videoen.
6.
Fyld: Skyl æblerne, skær kernehusene væk, og skær æblestykkerne i både. Se videoen.
7.
Hak dadlerne groft. Fjern stenene, hvis der er sten i.
8.
Kom vand i en skål, og skyl estragonen i vandet. Lad den dryppe af på et rent viskestykke. Hak estragonen groft.
9.
Bland æble, dadler, estragon, salt og peber sammen i en skål. Fyld kyllingen med det. Luk kyllingen med en kødnål. Vask hænder.
10.
Hæld 5 deciliter vand i bunden af fadet.
11.
Steg kyllingen i ovnen i cirka 1 time, til den er gennemstegt. Den skal være mindst 75 grader i midten. Brug et stegetermometer.
Kogte kartofler:
12.
Vask eller skræl kartoflerne. Kom kartoflerne i en stor gryde. Se videoen.
13.
Kom vand og salt i, til vandet lige dækker kartoflerne. Bring vandet i kog.
14.
Kog kartoflerne med låg i 15 til 20 minutter. Se videoen.
Sovs:
15.
Hæld fonden rundt om kyllingen igennem en si over en skål. Få eventuelt hjælp af voksen, hvis fadet er tungt.
16.
Smelt smørret i en lille gryde ved høj varme. Tilsæt hvedemel, og pisk grundigt, til der ikke er flere melklumper. Se videoen.
17.
Pisk fonden i lidt ad gangen. Fonden er væsken rundt om kyllingen.
18.
Pisk fløden i lidt ad gangen.
19.
Skru ned på svag varme. Tilsæt balsamico, ribsgele, salt, peber og ½-1 spiseske citronsaft. Rør rundt, og lad sovsen simre i cirka 5 minutter.
20.
Smag til med salt, peber og citronsaft.
21.
Tilsæt evt. nogle dråber sovsekulør, til sovsen har en fin brun farve.
Anretning og partering af kylling:
22.
Læg kyllingen med ryggen nedad. Skær begge lår og vinger af kyllingen. Se videoen.
23.
Læg et snit langs brystbenet. Skær brystet af. Gentag med et andet bryst. Del eventuelt hvert bryst i to stykker. Pluk skroget for kødrester, og gem det til senere.
24.
Anret kylling med sovs og kartofler. Så er der mormormad!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2584 kJ / 618 kcal
Protein: 29 %
Kulhydrat: 19 %
Fedt: 51 %
Heraf mættet fedt: 13 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer