- >
- Opskrifter>
- Smagekassen>
- Hvidkålsdolmere
Hvidkålsdolmere
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Medium
Mad pakket ind i mere mad! Lidt ligesom, når man laver en wrap. Her er det bare kålen, der er wrappen. Og det smager mega godt med den velsmagende fars i midten.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til hvidkålsdolmere
Kål:
1 hvidkål
1 ½ hvidkål
½ hvidkål
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
2 l. vand
3 l. vand
1 l. vand
1 terning grøntsagsbouillon
1 ½ terning grøntsagsbouillon
½ terning grøntsagsbouillon
Fars:
400 g. hakket kalv og flæsk
600 g. hakket kalv og flæsk
200 g. hakket kalv og flæsk
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 løg
1 ½ løg
½ løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
1 æg
2 æg
1 æg
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
2 spsk. hvedemel
3 spsk. hvedemel
1 spsk. hvedemel
½ dl. mælk
¾ dl. mælk
¼ dl. mælk
1 spsk. smør
1 ½ spsk. smør
½ spsk. smør
Hvidkål
Salt
Vand
Grøntsagsbouillon
Hakket gris og kalv
Løg
Hvidløg
Æg
Peber
Hvedemel
Mælk
Smør
Køkkenredskaber: til hvidkålsdolmere
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 teske
1 kniv (bestik)
1 spiseske
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde med låg
1 stor røreskål
1 røreske
1 rivejern
1 lille skarp kniv
1 kop
1 hulske
1 ovnfast fad
Kødnåle eller kødsnor
Decilitermål
Køkkenvægt
Teske
Kniv bestik
Spiseske
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Stor gryde
Røreskål
Røreske
Rivejern
Urtekniv
Kop
Hulske
Ovnfast fad
Kødnål
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kål:
3.
Skyl hvidkålen, og fjern de yderste dækblade fra hvidkålshovedet, og kasser dem.
4.
Kom hvidkålshovedet, salt og grøntsagsbouillon i en stor gryde. Kom vand i, til det dækker halvdelen af hvidkålshovedet. Tænd for høj varme, og bring det i kog. Skru ned til lav varme, når det koger, og lad det koge i cirka 15 minutter. Imens kan du lave farsen.
Fars:
5.
Kom kød og salt op i en stor røreskål. Rør det godt sammen til en sej fars. Se videoen.
6.
Pil løget, og riv det på den grove side af rivejernet. Se videoen.
7.
Pil og hak hvidløget. Se videoen.
8.
Slå ægget ud i en kop. Kom ægget op i skålen til kødet. Vask hænder. Se videoen.
Slå et ud i en kop, tjek for skaller, og kom det op i skålen til kødet. Fortsæt sådan med det andet æg. Vask hænder. Se videoen.
9.
Kom løg, peber og mel i skålen. Rør det hele godt sammen.
10.
Kom mælk i farsen lidt efter lidt. Rør imens.
Kål fortsat:
11.
Tag kålhovedet op af gryden med en hulske. Få eventuelt hjælp af en voksen så du ikke brænder dig. Gem 1 deciliter af kogevandet. Lad kålhovedet køle lidt. Når det er koldt nok, til at du kan røre ved det, så pil 8-10 hele hvidkålsblade af kålhovedet.
Tag kålhovedet op af gryden med en hulske. Få eventuelt hjælp af en voksen så du ikke brænder dig. Gem 1 deciliter af kogevandet. Lad kålhovedet køle lidt. Når det er koldt nok, til at du kan røre ved det, så pil 12-16 hele hvidkålsblade af kålhovedet.
Tag kålhovedet op af gryden med en hulske. Få eventuelt hjælp af en voksen så du ikke brænder dig. Gem 1 deciliter af kogevandet. Lad kålhovedet køle lidt. Når det er koldt nok, til at du kan røre ved det, så pil 4-5 hele hvidkålsblade af kålhovedet.
Samle kåldolmer:
12.
Tænd ovnen på 175 grader.
13.
Smør et ovnfast fad.
14.
Fordel farsen på midten af kålbladene.
15.
Fold siderne ind over farsen først, fold derefter siden længst væk fra dig ind over, og rul den til sidst over den anden side tættest på dig. Fastgør pakken i bunden af dolmeren med en kødnål, eller bind alle pakker ind med kødsnor som en gavepakke. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
16.
Kom hvidkålsdolmerne i fadet, og bag dem i 35-45 minutter.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1267 kJ / 303 kcal
Protein: 38 %
Kulhydrat: 34 %
Fedt: 22 %
Kostfibre: 6 %
Kokkeskolevideoer