- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Vegetar>
- Boller i karry med linser
Boller i karry med linser
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Svær
Ja, tak, god dansk klassiker. Vi elsker boller i karry! Og her får du opskriften på en helt ny topmoderne mere klimavenlig version af den danske livret. Den kræver teknik. Den kræver tid. Men det er alt arbejdet værd! You can do it!
Tip: Du kan blende sovsen, så den bliver helt smooth!
Vegetarisk boller i karry giver cirka 1 kg CO2/kg måltid. Det er 3 gange mindre CO2 end boller i karry med svinekød.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til boller i karry med linser
Ris:
3 dl ris (fuldkorn)
4½ dl ris (fuldkorn)
1½ dl ris (fuldkorn)
5 dl vand
7½ dl vand
2½ dl vand
1 tsk. salt
1½ tsk. salt
½ tsk. salt
Boller:
2 dl vand
3 dl vand
1 dl vand
50 g røde linser
75 g røde linser
25 g røde linser
130 g kartofler
195 g kartofler
65 g kartofler
1 squash (ca. 200 g)
1 ½ squash (ca. 300 g)
½ squash (ca. 100 g)
2 tsk. salt
3 tsk. salt
1 tsk. salt
1 løg
½ løg
5 spsk. hvedemel
7 ½ spsk. hvedemel
2 ½ spsk. hvedemel
½ tsk. salt
3 tsk. salt
1 tsk. salt
1 knivspids peber
½ tsk. peber
½ knivspids peber
1 æg
1 ½ æg
½ æg
2 spsk. olie
3 spsk. olie
1 spsk. olie
Sovs:
1 æble (ca. 80 g)
1 ½ æble (ca. 120 g)
½ æble (ca. 40 g)
1 squash (ca. 200 g)
1 ½ squash (ca. 300 g)
½ squash (ca. 100 g)
½ løg
1 løg
¼ løg
15 g smør
23 g smør
8 g smør
2-3 tsk. karry
3-4 tsk. karry
1-2 tsk. karry
2 ½ spsk. hvedemel
3 ½ spsk. hvedemel
1 ½ spsk. hvedemel
5 dl vand
7 ½ dl vand
2 ½ dl vand
1 terning grøntsagsbouillon
1 ½ terning grøntsagsbouillon
½ terning grøntsagsbouillon
1 tsk. salt
½ spsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
½ tsk. peber
½ knivspids peber
Gulerodssalat:
½ citron
1 citron
¼ citron
1 tsk. sukker
1 spsk. sukker
½ tsk. sukker
6 gulerødder
9 gulerødder
3 gulerødder
3 spsk. rosiner
5 spsk. rosiner
1 ½ spsk. rosiner
Brune ris (fuldkornsris)
Vand
Salt
Linser (røde)
Kartoffel
Squash
Løg
Hvedemel
Peber
Æg
Olie - smagsneutral
Æble
Smør
Karry
Grøntsagsbouillon
Citron
Sukker
Gulerod
Rosiner
Køkkenredskaber til boller i karry med linser
1 lille gryde med låg
1 decilitermål
2 sier
1 køkkenvægt
1 teske
1 spiseske
2 mellemstore gryder med låg
1 kartoffelskræller
1 rivejern
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
2 mellemstore skåle
1 kop
1 stegepande
1 paletkniv
1 grydeske
1 piskeris
1 citruspresser
Lille gryde
Decilitermål
Si
Køkkenvægt
Teske
Spiseske
Mellem gryde
Kartoffelskræller
Rivejern
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Mellem røreskål
Kop
Stegepande
Paletkniv
Grydeske
Piskeris
Citruspresser
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Koge ris:
3.
Hæld risene i en si, og skyl dem med vand. Se videoen.
4.
Kom vand og salt i en lille gryde sammen med risene.
5.
Kog risene under låg i den kogetid, der står på posen.
6.
Når risene er kogt, sættes de til side til der skal spises.
Boller med linser:
7.
Hæld vand i en gryde, læg låg på og bring vandet i kog.
8.
Hæld linserne op i en si. Skyl dem grundigt under koldt vand. Stop, når vandet er klart.
9.
Kom linserne i, når vandet koger. Kog dem i cirka 15-20 minutter.
10.
Stil en si i vasken, og hæld linserne i. Lad dem dryppe lidt af.
11.
Skræl kartoflerne. Riv kartoflerne på den grove side af et rivejern. Se videoen.
12.
Skyl squashen. Riv den på den grove side af et rivejern. Se videoen.
13.
14.
15.
Pil løget, og hak det fint. Se videoen.
16.
17.
Slå et æg ud i en kop. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Kom ægget op i skålen, og rør godt rundt. Se videoen.
Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Du skal kun bruge halvandet æg. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Du skal kun bruge halvdelen. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
18.
19.
Lave sovs:
20.
Skyl æblet. Riv det på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
Skyl æblerne. Riv dem på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblerne, til du kun har kernehuset tilbage.
Skyl æblet, og halver det. Du skal kun bruge halvdelen af et æble. Riv det halve æble på den grove side af rivejernet. Riv alle siderne af æblet, til du kun har kernehuset tilbage.
21.
Skyl squashen. Riv den på den grove side af rivejernet.
22.
Hak eventuelt det revne æble og squash lidt mere fint med en stor kniv.
23.
24.
25.
26.
27.
Smuldr bouillonterningen i sovsen, og rør rundt.
28.
Læg låg på, skru ned på lav varme og lad sovsen simre 5 minutter.
29.
Smag sovsen til med karry, salt og peber.
30.
Gulerodssalat:
31.
Skræl og skyl gulerødderne. Riv dem på den grove side af et rivejern. Kom dem op i en skål. Se videoen.
32.
Drys med rosiner og smag til med citronsaft og sukker.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1556 kJ / 372 kcal
Protein: 13 %
Kulhydrat: 54 %
Fedt: 33 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer