
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Pasta, ris og nudler>
- Lasagne>
- Grøntsagslasagne
Grøntsagslasagne
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Medium

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men der er ingen kød i denne dejlige lasagne. Her er den italienske klassiker i en super skøn og let udgave med nordiske grøntsager og svampe. Mon ikke det er, hvad Messi spiser til aftensmad?
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til grøntsagslasagne
Lasagne:
1 pakke fuldkornslasagneplader (12 stk.) eller 200 g. friske lasagneplader
1 ½ pakke fuldkornslasagneplader (18 stk.) eller 300 g. friske lasagneplader
½ pakke fuldkornslasagneplader (6 stk.) eller 100 g. friske lasagneplader
Grøntsagssovs:
2 spsk. olie
3 spsk. olie
1 spsk. olie
2 løg
3 løg
1 løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
½ dl frisk timian eller oregano (eller tørret)
½ dl. frisk timian eller oregano (eller tørret)
¼ dl frisk timian eller oregano (eller tørret)
250 g. champignon eller portobellosvampe
375 g. champignon eller portobellosvampe
125 g. champignon eller portobellosvampe
3-4 stilke bladselleri
4-5 stilke bladselleri
2 stilke bladselleri
2 gulerødder
3 gulerødder
1 gulerod
2 brikker/dåser hakkede tomater (ca. 800 g.)
3 brikker/dåser hakkede tomater (ca. 1200 g.)
1 brik/dåse hakkede tomater (ca. 400 g.)
2 dl. vand
3 dl. vand
1 dl. vand
1-2 spsk. hvidvinseddike
2-3 spsk. hvidvinseddike
1 spsk. hvidvinseddike
1 spsk. salt
1 ½ spsk. salt
½ spsk. salt
1 knivspids peber
½ tsk. peber
½ tsk. peber
Bechamelsovs (mælkesovs):
25 g. smør
40 g. smør
15 g. smør
60 g. hvedemel
90 g. hvedemel
30 g. hvedemel
1 l. mælk
1 ½ l. mælk
½ liter mælk
½ tsk. fintrevet muskatnød
1 tsk. fintrevet muskatnød
¼ tsk. fintrevet muskatnød
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
Drys:
50 g. revet ost, evt. halvdelen grana- eller parmesanost
75 g. revet ost, evt. halvdelen grana- eller parmesanost
25 g. revet ost, evt. halvdelen grana- eller parmesanost

Lasagneplader (fuldkorn)

Olie - smagsneutral

Løg

Hvidløg

Timian (frisk)

Champignon

Bladselleri

Gulerod

Hakkede tomater

Vand

Hvidvinseddike

Salt

Peber

Smør

Hvedemel

Mælk

Muskatnød

Parmesanost
Køkkenredskaber til grøntsagslasagne
1 sæt måleskeer
3 måleskeer
3 måleskeer
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 hvidløgspresser
1 foodprocessor/blender
1 dåseåbner
1 dørslag
2 mellem gryder
3 gryder
3 gryder
1 grydeskeer
2 grydeskeer
2 grydeskeer
1 spiseske
1 lille gryde
1 piskeris
1 stort ovnfast fad
1 bagerist
1 gaffel

Måleskeer

Decilitermål

Køkkenvægt

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Hvidløgspresser

Søjleblender

Dåseåbner

Dørslag

Mellem gryde

Grydeske

Spiseske

Lille gryde

Piskeris

Stort ovnfast fad

Bagerist

Gaffel
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Grøntsagssovs:
3.
Pil, og hak løgene fint. Se videoen.
Pil, og hak løget fint. Se videoen.
4.
Pil og pres hvidløget med en hvidløgspresser. Se videoen.
5.
Skær den nederste del af svampenes stok af. Skyl dem i koldt vand, så de er helt fri for jord. Se videoen.
6.
Skyl bladselleri og skær stilkene i små tern.
7.
Skræl gulerødderne, og skær enderne af. Skær gulerødderne i stykker på 2 x 3 centimeter. Se videoen.
Skræl guleroden, og skær enden af. Skær guleroden i stykker på 2-3 centimeter. Se videoen.
8.
Put cirka ⅓ af grøntsagerne (selleri, gulerødder og svampe) i en foodprocessor eller blender. Tænd, og hak dem fint. Gentag med resten af grøntsagerne.
9.
Åbn dåserne med hakkede tomater.
Åbn dåsen med hakkede tomater.
10.
Hæld olie i en mellemstor gryde, og varm den op.
11.
Svits løgene i 2-3 minutter ved middel varme. Rør rundt imens. Se videoen.
Klik på filmen for at se hvordan du svitser.
Svits løgene i 2-3 minutter ved middel varme. Rør rundt. Se videoen.
12.
Kom vand i en skål. Skyl timian i vandet, og lad det dryppe af på et rent viskestykke. Pluk bladene af. Kom hvidløg og timian i gryden, og rør rundt.
13.
Tilsæt de hakkede grøntsager og steg i 2-3 minutter ved middel varme. Rør rundt.
Tilsæt de hakkede grøntsager og steg i 2-3 minutter ved middel varme. Rør rundt.
Tilsæt de hakkede grøntsager og steg i 2-3 minutter ved middel varme. Rør rundt.
14.
Tilsæt hakkede tomater, og kog grøntsagssovsen cirka 5 minutter, mens du rører rundt.
15.
Smag sovsen til med hvidvinseddike, salt og peber. Tilsæt lidt af gangen, og smag på den undervejs. Tilsæt vand, hvis sovsen er blevet for tyk.
16.
Tænd ovnen på 200 grader.
Bechamelsovs:
17.
Tag en gryde. Kom smør i gryden, og lad det smelte. Se videoen.
18.
Tag et piskeris. Kom mel i gryden, og pisk, til al smørret er suget op af melet. Lad det stå i cirka 4 minutter, til det er blevet brunt. Varm mælken imens.
19.
Tag en lille gryde. Kom mælk i gryden, og varm det op, til det er lunkent. Det skal være lige så varmt som din lillefinger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Se videoen.
20.
Kom vand i gryden med smørbollen, og pisk, til der ikke er flere klumper.
21.
Hæld lidt af den lune mælk i gryden, og pisk godt. Sørg for at der ikke kommer klumper. Hæld resten af mælken i lidt af gangen, imens du pisker grundigt.
Hæld lidt af den lune mælk i gryden, og pisk godt. Sørg for at der ikke kommer klumper. Hæld resten af mælken i lidt af gangen, imens du pisker grundigt.
Hæld lidt af den lune mælk i gryden, og pisk godt. Sørg for at der ikke kommer klumper. Hæld resten af mælken i lidt af gangen, imens du pisker grundigt.
22.
Lad sovsen koge i cirka 5 minutter.
23.
Kom salt, peber og muskatnød i sovsen, og pisk sovsen sammen.
24.
Smag bachamelsovsen til med salt og peber. Tænd ovnen på 200 grader.
Smag bachamelsovsen til med salt og peber.
Saml lasagnen og bag den:
25.
Start med at lægge et tyndt lag grøntsagssovs i bunden af fadet. Se videoen.
26.
Læg et lag lasagneplader. Gentag dette tre gange: Læg et lag grøntsagssovs, et lag bechamelsovs og et lag lasagneplader. Afslut med et lag bechamelsovs øverst.
Læg et lag lasagneplader. Gentag dette tre gange: Læg et lag grøntsagssovs, et lag bechamelsovs og et lag lasagneplader. Afslut med et lag bechamelsovs øverst.
27.
Sæt en bagerist i midten af ovnen og sæt fadet med lasagnen på bageristen. Bag lasagnen i 20 minutter.
Sæt en bagerist i midten af ovnen og sæt fadet med lasagnen på bageristen.Bag lasagnen i 20 minutter.
28.
Tag en lille skarp kniv. Stik i lasagnen, og mærk om den er blød. Tag den ud af ovnen, og drys ost på den varme lasagne.
29.
Sæt lasagnen i ovnen igen, og bag den cirka 10 minutter mere, til osten er smeltet. Pas på, osten ikke bliver for mørk, for så kan smage bittert.
30.
Tjek med en gaffel at pastapladerne i lasagnen er bløde. Servér lasagnen med grøn salat/råkost og grovbrød til.
Tjek med en gaffel at pastapladerne i lasagnen er bløde. Servér lasagnen med grøn salat/råkost og grovbrød til.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2442 kJ / 581 kcal
Protein: 17 %
Kulhydrat: 50 %
Fedt: 33 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer