![](/assets/images/menu-bg.jpg?width=1920&mode=crop&quality=80)
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Tilbehør>
- Dip, dressinger og sovs>
- Grøntsagsbouillon
Hjemmelavet grøntsagsbouillon
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Medium
![](/media/p55btnxv/grøntsagsbouillon-5000-px.jpg?width=1920&heightratio=0.6666666666666666666666666667&mode=crop&quality=80)
Forsøg dig med denne opskrift på hjemmelavet grøntsagsbouillon! Du kan tømme grøntsagsskuffen for grimme' grøntsager eller gå all-in som madspildskriger og bruge skræl fra rodfrugter og kartofler og toppe eller stængler. Frys resterne ned, og lav grøntsagsbouillon, når det passer dig.
Du kan fryse bouillonen ned som isterninger, så du altid har hjemmelavet bouillon til en gryderet. Opskriften giver 1 liter grøntsags-bouillon.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til grøntsagsbouillon
Grøntsagsbouillon:
2 store løg eller porrer (stærke grøntsager)
6 gulerødder eller pastinakker (søde grøntsager)
500 g selleri eller fennikel (aromatiske grøntsager)
1 l vand
2 spsk. hvidvinseddike eller 1 citron
2 tsk. salt eller sojasauce
10 korianderfrø, peberkorn eller stjerneanis
1 dl persille
1 top af selleri, fennikel eller porre
![](/media/eh5bvtir/porre.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Porre
![](/media/uumnpdz5/gullerødder.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Gulerod
![](/media/g3ihuxxy/fennikel.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Fennikel
![](/media/b3lkg2qn/thumb_colourbox3099415.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Vand
![](/media/2skidv3r/hvidvinseddike-800px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Hvidvinseddike
![](/media/ksskkl1i/salt-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Salt
![](/media/gxnjdc4r/fdb_-pebber_hel_copy.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Peberkorn
![](/media/nivfv5nu/fdb-persille_copy.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Persille
Køkkenredskaber til grøntsagsbouillon
1 sæt måleskeer
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde
1 grydlåg
1 spiseske
1 stor skål
1 dørslag
1 pakke fryseposer
![](/media/acobauwk/måleskeer.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Måleskeer
![](/media/kkrhgigi/decilitermål-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Decilitermål
![](/media/lwajbbjp/køkkenvægt-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Køkkenvægt
![](/media/svymhann/skærebræt-træ-og-plast-3000-px-2.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Skærebræt
![](/media/b3khocnu/stor-kniv-eller-kokkekniv-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Stor skarp kniv - kokkekniv
![](/media/pqydx2pp/fdb-redskaber06.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Stor gryde
![](/media/xiueieh2/grydelåg-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Grydelåg
![](/media/3dznadpq/spiseske-måleske-3000-px-2.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Spiseske
![](/media/m5kdspa2/stor-røreskål-3000-px-3.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Stor røreskål
![](/media/khfewcrn/fdb-redskaber20.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Dørslag
![](/media/z4khmclg/fdb-redskaber60.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Frysepose
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Skyl grøntager:
3.
Skyl, og rens grøntsagerne. Skær dem i små tern.
Kog grøntsagsbouillon:
4.
Hæld vand i en stor gryde, og bring det i kog.
5.
Tilsæt grøntsager, krydderier og urter til det kogende vand, og skru ned for varmen.
6.
Læg låg på gryden. Lad det småkoge i 20-30 minutter.
7.
Smag på bouillonen med en ske, og tjek, om grøntsagerne er møre.
8.
Hvis bouillonen ikke smager af så meget, så tag låget af gryden, og lad bouillonen småkoge i 10 minutter uden låg. Så fordamper vandet, og bouillonen bliver mere koncentreret.
9.
Sæt en stor skål i vasken, og sæt et dørslag i skålen.
Hæld bouillonen gennem dørslaget. Få evt. hjælp af en voksen. Pas på, så du ikke brænder dig.
10.
Fjern dørslaget, og smid de kogte grøntsager ud. Smag bouillonen til med salt eller sojasauce og citron eller hvidvinseddike.
11.
Lad grøntsagsbouillonen køle ned.
Opbevaring:
12.
Lad bouillonen køle af, og fordel den derefter i 2 fryseposer. Luk poserne.
13.
Læg poserne i fryseren, og tag dem ud, når du skal bruge dem til en ret.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 416 kJ / 99 kcal
Protein: 15 %
Kulhydrat: 75 %
Fedt: 10 %
Kostfibre: 0 %