
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Tilbehør>
- Dip, dressinger og sovs>
- Grøntsagsbouillon
Grøntsagsbouillon
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Medium

Forsøg dig med denne hjemmelavede bouillon! Så kan du lave alle retter selv, helt fra bunden.
Tip: Du kan fryse bouillonen ned i små portioner, så du altid har hjemmelavet bouillon til dine retter. Det er nemmere end at bruge bouillon-terninger og smager meget bedre ;-)
Opskriften giver 1 liter grøntsags-bouillon.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til grøntsagsbouillon
Ingredienser
2 store løg eller porrer (stærke grøntsager)
6 gulerødder eller pastinakker (søde grøntsager)
500 g. selleri eller fennikel (aromatiske grøntsager)
1 l. vand
2 spsk. hvidvinseddike eller 1 citron
2 tsk. salt eller sojasauce
10 korianderfrø, peberkorn eller stjerneanis
1 dl. persille eller koriander
1 top af selleri, fennikel eller porre

Porre

Gulerod

Fennikel

Vand

Hvidvinseddike

Salt

Peberkorn

Persille
Køkkenredskaber til grøntsagsbouillon
1 sæt måleskeer
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde
1 grydlåg
1 spiseske
1 stor skål
1 dørslag
1 pakke fryseposer

Måleskeer

Decilitermål

Køkkenvægt

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Stor gryde

Grydelåg

Spiseske

Stor røreskål

Dørslag

Frysepose
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Sådan laver du opskriften
3.
Skyl, og rens grøntsagerne. Skær dem i terninger på 3 x 3 centimeter.
4.
Hæld vand i en stor gryde, og bring det i kog.
5.
Tilsæt grøntsager, krydderier og urter til det kogende vand, og skru ned for varmen.
6.
Læg låg på gryden. Lad det småkoge i 20-30 minutter.
7.
Smag på bouillonen med en ske, og tjek om grøntsagerne er møre.
8.
Hvis bouillonen ikke smager af så meget, så tag låget af gryden, og lad bouillonen småkoge i 10 minutter uden låg. Så fordamper vandet, og bouillonen bliver mere koncentreret.
9.
Sæt en stor skål i vasken og sæt et dørslag i skålen.
Hæld bouillonen gennem dørslaget. Få evt. hjælp af en voksen. Pas på ikke at brænde dig.
Hæld bouillonen gennem dørslaget. Få evt. hjælp af en voksen. Pas på ikke at brænde dig.
10.
Fjern dørslaget, og smid de kogte grøntsager væk. Smag bouillonen til med salt eller sojasauce og citron eller hvidvinseddike.
11.
Tag 2 fryseposer. Hæld bouillonen i fryseposerne, og lad den køle af, før du lukker poserne.
12.
Læg poserne i fryseren efter afkøling - og tag dem ud når du skal bruge dem til en ret.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 416 kJ / 99 kcal
Protein: 15 %
Kulhydrat: 75 %
Fedt: 10 %
Kostfibre: 0 %