
- >
- Opskrifter>
- Sæson>
- Højtider>
- Fastelavn>
- Svenske fastelavnsboller
Svenske fastelavnsboller - semlor
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Medium

Her er opskriften på den svenske udgave af fastelavnsbollen. På svensk hedder de ”semlor”, og de bliver spist i hele Sverige fra januar og helt frem til fastelavn i februar. Disse boller er fyldt med marcipancreme, men i Sverige bruger man typisk hakkede bitre mandler. Du kan også fylde bollerne med syltetøj eller kagecreme.
Tip: Du kan fryse bollerne ned, inden du kommer cremen i.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til svenske fastelavnsboller
Boller:
1 pk. gær (50 g.)
3 dl. mælk
1 æg
1 dl. sukker
½ tsk. salt
1 tsk. stødt kardemomme
125 g. smør
10-11 dl. mel
1 æg til pensling
Fyld:
250 g. marcipan
2 spsk. mælk
½ l. piskefløde
Evt. 2 spsk. flormelis til pynt

Gær

Mælk

Æg

Sukker

Salt

Kardemomme (stødt)

Smør

Hvedemel

Marcipan

Piskefløde

Flormelis
Køkkenredskaber til svenske fastelavnsboller
1 decilitermål
1 teske
3 store skåle
1 lille gryde
2 røreskeer
1 kop
Husholdningsfilm
Bagepapir
2 bageplader
1 lille skarp kniv
1 rent viskestykke
1 gaffel
1 bagepensel
1 bagerist
1 rivejern
1 elpisker
1 si

Decilitermål

Teske

Stor røreskål

Lille gryde

Røreske

Kop

Husholdningsfilm

Bagepapir

Bageplade

Urtekniv

Viskestykke

Gaffel

Bagepensel

Bagerist

Rivejern

Elpisker

Si
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dej:
3.
Smuldr gæren i en stor skål.
4.
Kom mælken i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Mælken skal være lige så varm, som din finger, men ikke så varm, at du brænder dig.
5.
Hæld den lune mælk op i skålen med gæren, og rør, til gæren er opløst.
6.
Slå et æg ud i en kop, og tjek det for skaller. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
7.
Kom ægget, sukker, salt, kardemomme og blødt smør op i skålen. Rør det sammen. Se videoen.
8.
Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og rør det hele sammen undervejs.
9.
Vend dejen ud på køkkenbordet. Ælt dejen med hænderne, til den er smidig, og er blevet glat på overfladen. Se videoen.
10.
Kom dejen op i skålen igen. Læg husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.
From fastelavnsboller:
11.
Kom bagepapir på 2 bageplader.
12.
Drys mel på bordet, og vend dejen ud på det. Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump.
13.
Rul dejen til en pølse, og del den i 15 lige store stykker.
Se videoen.
Se videoen.
14.
Tril 15 boller mellem hænderne eller på bordet. Læg bollerne på bagepladerne, uden at de rører hinanden.
Pensel og bag fastelavnsbollerne:
15.
Tænd ovnen på 180 grader.
16.
Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad bollerne efterhæve et lunt sted i 30 minutter.
17.
Slå et æg ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Vask hænder. Se videoen.
18.
Pensl bollerne med ægget. Se videoen.
19.
Bag bollerne midt i ovnen i cirka 15 minutter. Se videoen.
20.
Lad bollerne køle af på en bagerist.
Fyld:
21.
Skær et trekantet låg af hver bolle med en lille kniv. Se på billedet. Gem låget.
22.
Udhul bollerne med fingrene. Kom brødresterne i en skål, og smuldrer dem til brødkrummer.
23.
Tag et rivejern, og riv marcipanen på den fine side af rivejernet. Kom marcipanen op i skålen til brødkrummerne.
24.
Kom mælk i skålen. Rør mælk, brødkrummer og marcipan sammen til en tyk grød.
25.
Fordel marcipanmassen i de udhulede boller.
Lav flødeskum:
26.
Hæld fløden i en skål, og pisk den til flødeskum med en elpisker. Se videoen.
27.
Fordel flødeskummet oven på bollerne med en ske. Du kan også komme flødeskummet i en sprøjtepose med tylle, og sprøjte den på bollerne. Se videoen.
28.
Læg forsigtigt låget tilbage på bollerne. Si eventuelt lidt flormelis over dine fastelavnsboller.
29.
Serveres straks. Semlor kan dog også holde sig et par timer i køleskab, indtil vennerne kommer.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1877 kJ / 449 kcal
Protein: 8 %
Kulhydrat: 42 %
Fedt: 51 %
Heraf mættet fedt: 13,5 g
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer