
- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Gærdej, mager>
- Kartoffelboller
Kartoffelboller
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 10 min.
Sværhedsgrad: Medium

Kartoffelboller eller kartoffelbrød er rigtig lækkert både som morgenbrød, mellemmåltid, madbrød eller madpakkebrød. Du kan tilsætte rosmarin eller kommen til dejen for at give bollerne en aromatisk smag.
Opskriften her giver cirka 12 boller.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til kartoffelboller
Ingredienser
Ca. 400 g. kartofler (gerne den melede type)
3 dl. vand
2 spsk. smør
Evt. ½ tsk. rosmarin eller kommen
2 tsk. salt
25 g. gær
2 dl. rugmel
Ca. 8 dl. hvedemel

Kartoffel

Vand

Smør

Rosmarin (frisk)

Salt

Gær

Rugmel

Hvedemel
Køkkenredskaber til kartoffelboller
1 sæt måleskeer
1 decilitermål
1 kartoffelskræller
1 rivejern
1 dyb tallerken
1 stk. køkkenrulle
1 stor skål
1 grydeske
1 lille skarp kniv
Bagepapir
1 bageplade
1 viskestykke
1 bagerist

Måleskeer

Decilitermål

Kartoffelskræller

Rivejern

Dyb tallerken

Køkkenrulle

Stor røreskål

Grydeske

Urtekniv

Bagepapir

Bageplade

Viskestykke

Bagerist
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dej:
3.
Skræl kartoflerne. Se videoen.
4.
Riv kartoflerne på den grove side af rivejernet ned i en dyb tallerken.
5.
Dup de revne kartofler tørre med køkkenrulle.
6.
Smuldr gæren i en stor skål. Se videoen.
7.
Tag en lille gryde. Kom vand og smør i, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Vandet skal være lige så varmt, som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig, og smørret skal være smeltet. Se videoen.
8.
Hæld vandet op i skålen med gæren, og rør, til gæren er opløst.
9.
Kom de revne kartofler i skålen. Rør rundt.
10.
Kom salt og rosmarin eller kommen i skålen. Rør rundt.
11.
Kom rugmel i skålen, og rør rundt. Gem en håndfuld, til du skal rulle bollerne ud.
12.
Kom lidt efter lidt hvedemel i skålen. Rør rundt med en grydeske undervejs.
13.
Læg et rent viskestykke over skålen, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter.
Form og bag bollerne:
14.
Tænd ovnen på 200 grader. Læg bagepapir på en bageplade.
15.
Drys rugmel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet.
16.
Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump. Se videoen.
17.
Rul dejen til en pølse, og del den i 12 stykker.
18.
Rul hvert stykke dej til en bolle, og læg bollerne på bagepladen. De må ikke røre ved hinanden.
19.
Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem hæve i 15 minutter.
20.
Sæt bagepladen midt i ovnen.
21.
Bag bollerne i 20-25 minutter, til de er lysebrune og gennembagte. Bank på undersiden af
en af bollerne. Lyder det hult, så er bollerne færdige. Se videoen.
22.
Tag bollerne ud, og lad dem køle af på en bagerist.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1101 kJ / 262 kcal
Protein: 14 %
Kulhydrat: 79 %
Fedt: 7 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer