1. >
  2. Opskrifter>
  3. Råvarer>
  4. Kartofler>
  5. Kartoffelboller

Sådan gør du

Åbn trin-for-trin-visning

Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.

Lad os komme igang

1.

Vask hænder.

Se videoen.

2.

Find ingredienser frem.

Dej:

3.

Skræl kartoflerne. Se videoen.

4.

Riv kartoflerne på den grove side af rivejernet ned i en dyb tallerken.

5.

Dup de revne kartofler tørre med køkkenrulle.

6.

Smuldr gæren i en stor skål. Se videoen.

7.

Tag en lille gryde. Kom vand og smør i, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Vandet skal være lige så varmt, som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig, og smørret skal være smeltet. Se videoen.

8.

Hæld vandet op i skålen med gæren, og rør, til gæren er opløst.

9.

Kom de revne kartofler i skålen. Rør rundt.

10.

Kom salt og rosmarin eller kommen i skålen. Rør rundt.

11.

Kom rugmel i skålen, og rør rundt. Gem en håndfuld, til du skal rulle bollerne ud.

12.

Kom lidt efter lidt hvedemel i skålen. Rør rundt med en grydeske undervejs.

13.

Læg et rent viskestykke over skålen, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter.

Form og bag bollerne:

14.

Tænd ovnen på 200 grader. Læg bagepapir på en bageplade.

15.

Drys rugmel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet.

16.

Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump. Se videoen.

17.

Rul dejen til en pølse, og del den i 12 stykker.

18.

Rul hvert stykke dej til en bolle, og læg bollerne på bagepladen. De må ikke røre ved hinanden.

19.

Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem hæve i 15 minutter.

20.

Sæt bagepladen midt i ovnen.

21.

Bag bollerne i 20-25 minutter, til de er lysebrune og gennembagte. Bank på undersiden af
en af bollerne. Lyder det hult, så er bollerne færdige. Se videoen.

22.

Tag bollerne ud, og lad dem køle af på en bagerist.

Næringsindhold per portion

Energi: 1101 kJ / 262 kcal

Protein: 14 %

Kulhydrat: 79 %

Fedt: 7 %

Kostfibre: 0 %

Kokkeskolevideoer

Vaske eller skrælle kartofler

Vaske eller skrælle kartofler

Gærdej

Gærdej

Fingervarmt

Fingervarmt

Dej, ælte

Dej, ælte

Bagværk, vurdér om det er gennembagt

Bagværk, vurdér om det er gennembagt

Inspiration

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 60 min

Borsjtj

Medium

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 60 min

Samlet tid: 60 min

Arbejdstid: 60 min

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 85 min