
- >
- Opskrifter>
- Råvarer>
- Grove grøntsager>
- Kål>
- Kåldolmer i sur-sød sovs
Kåldolmer i sur-sød sovs
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 100 min.
Sværhedsgrad: Medium

Her er en opskrift på små pakker af velsmag og velbehag. Ordet 'dolmer' kommer fra det tyrkiske dolmak, der betyder fylde, og det er ikke ringe fylde, der gemmer sig bag savojkålens skal. Sammen med sursød-sovsen har du en ret, der virkelig er værd at skrive hjem om.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til kåldolmer i sur-sød sovs
Kåldolmer:
400 g. magert hakket svinekød
600 g. magert hakket svinekød
200 g. magert hakket svinekød
2 tsk. groft salt
3 tsk. groft salt
1 tsk. groft salt
1 æg
1 ½ æg
½ æg
1 dl havregryn
1 ½ dl havregryn
½ dl havregryn
2 tsk. karry
3 tsk. karry
1 tsk. karry
2 ½ dl mælk
3 ¾ dl mælk
1 ¼ dl mælk
1 savojkål
1 ½ savojkål
Sur-sød sovs:
2 dl tomatketchup
3 dl tomatketchup
1 dl tomatketchup
1 dl æbleeddike
1 ½ dl æbleeddike
½ dl æbleeddike
1 dl vand
1 ½ dl vand
½ dl vand
1 tsk. stødt allehånde
1 ½ tsk. stødt allehånde
½ tsk. stødt allehånde
Tilbehør:
250 g. bulgur, perlebyg eller perlerug
375 g. bulgur, perlebyg eller perlerug
125 g. bulgur, perlebyg eller perlerug

Hakket grisekød

Salt

Æg

Havregryn

Karry

Mælk

Savoykål

Tomatketchup

Æblecidereddike

Vand

Allehånde (stødt)

Perlerug
Køkkenredskaber til kåldolmer i sur-sød sovs
1 sæt måleskeer
1 køkkenvægt
2 decilitermål
1 decilitermål
2 mellem skåle
1 kop
1 håndmixer
Husholdningsfilm
1 stor gryde
1 grydelåg
2 grydelåg
2 grydelåg
1 bagerist
1 stor skarp kniv
1 skærebræt
1 hulske
1 dørslag
1 rent viskestykke
1 spiskeske
1 spiseske
1 spiseske
8 tandstikker
12 tandstikker
4 tandstikker
1 ovnfast fad
1 røreske
Stanniol
1 si
1 mellem gryde

Måleskeer

Køkkenvægt

Decilitermål

Mellem røreskål

Kop

Håndmixer

Husholdningsfilm

Stor gryde

Grydelåg

Stor skarp kniv - kokkekniv

Skærebræt

Hulske

Dørslag

Viskestykke

Spiseske

Tandstikker

Ovnfast fad

Røreske

Stanniol

Si

Mellem gryde
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kåldolmer:
3.
Kom kød og salt i en skål. Stil skålen i vasken, eller læg en karklud under den, så den står fast. Rør kødet sejt og fast med en håndmixer eller en grydeske. Se videoen.
4.
Rør mælken i kødfarsen lidt ad gangen.
5.
Slå ægget ud i en kop. Kom det op i skålen med kødfars. Vask hænder.
Kom havregryn og karry i skålen. Rør det sammen. Kom derefter husholdningsfilm over kødfarsen og sæt den i køleskabet. Se videoen.
Slå ægget ud i en kop. Kom det op i skålen med kødfars. Vask hænder.
Kom havregryn og karry i skålen. Rør det sammen. Kom derefter husholdningsfilm over kødfarsen og sæt den i køleskabet. Se videoen.
Slå et æg ud i en kop. Pisk det sammen, og kom halvdelen op i skålen med kødfars. Vask hænder.
Kom havregryn og karry i skålen. Rør det sammen. Kom derefter husholdningsfilm over kødfarsen og sæt den i køleskabet. Se videoen.
6.
Kom vand i en stor gryde. Læg låg på og bring det i kog. Sæt en bagerist midt i ovnen og tænd den på 200 grader.
7.
Tag en kniv. Løsn 4-6 kålblade fra savoykålen. Kom bladene i gryden med kogende vand, og kog dem i 4-5 minutter.
8.
Tag bladene op med en hulske og lad dem dryppe af i et dørslag. Dup bladene med et rent viskestykke. Skær lidt af den grove midterstribe væk.
9.
Læg kålbladene enkeltvis ud - de mindre lægges to og to - så du i alt har til 8 kåldolmere. Kom et nip salt på hver.
Læg kålbladene enkeltvis ud - de mindre lægges to og to - så du i alt har til 12 kåldolmere. Kom et nip salt på hver.
Læg kålbladene enkeltvis ud - de mindre lægges to og to - så du i alt har til 4 kåldolmere. Kom et nip på hvert blad.
10.
Læg 2 store skefuld kødfars på hvert blad og pak dem sammen til en pakke. Stik en tandstik igennem bladene og farsen så det bliver holdt sammen. Læg derefter hver pakke op i et ovnfast fad med sammenføjningerne nedad. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
Sur-sød sovs:
11.
Rør alle ingredienserne til sur-sød sovsen sammen og hæld sovsen i det ovnfaste fad. Dæk fadet til med stanniol og sæt det midt i ovnen. Bag kåldolmerne i 45 minutter, til kødet er gennemstegt.
Sur-sød sovs:
Rør alle ingredienserne til sur-sød sovsen sammen og hæld sovsen i det ovnfaste fad. Dæk fadet til med stanniol og sæt det midt i ovnen. Tænd ovnen på 200 grader. Bag kåldolmerne i 45 minutter, til kødet er gennemstegt.
Tilbehør:
12.
Kom bulgur, perlebyg eller perlerug i en si, og skyl dem med koldt vand. Se videoen.
13.
Hæld vand i en gryde, kom låg på, og bring vandet i kog. Tilsæt bulgur og salt, når vandet koger. Lad bulguren koge i 10 minutter. Hvis du bruger perlebyg eller perlerug, skal det koge i 20 minutter.
14.
Tag gryden af varmen, og lad bulguren stå og trække i 10 minutter. Servér bulguren sammen med de krydrede kåldolmere i sur-sød sovs. Velbekomme!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2535 kJ / 604 kcal
Protein: 24 %
Kulhydrat: 51 %
Fedt: 25 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer
Inspiration
Samlet tid: 90 min
Arbejdstid: 30 min
Samlet tid: 15 min
Arbejdstid: 10 min
Samlet tid: 120 min
Arbejdstid: 120 min
Samlet tid: 30 min
Arbejdstid: 30 min