- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Pasta, ris og nudler>
- Øvrig pasta>
- Hjemmelavet fuldkornspasta
Hjemmelavet fuldkornspasta
Samlet tid: 80 min.
Arbejdstid: 15 min.
Sværhedsgrad: Medium
Det er slet ikke så svært at lave sin egen pasta. Hvis du har prøvet at lave det før, så er det måske på tide at teste den her variant med fuldkorn?
Tip: Den bliver nemmer og nemmere at arbejde med, jo flere gange du kører den igennem pastamaskinen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til hjemmelavet fuldkornspasta
Pastadej
150 g tipo 00 hvedemel
225 g tipo 00 hvedemel
75 g tipo 00 hvedemel
75 g durumhvedemel
112 g durumhvedemel
37 g durumhvedemel
75 g fuldkornshvedemel
112 g fuldkornshvedemel
37 g fuldkornshvedemel
3 æg
4½ æg
1½ æg
Lidt ekstra durumhvedemel til udrulning af pastadejen
1 tsk. salt (til kogning af fuldkornspastaen)
1 ½ tsk. salt (til kogning af fuldkornspastaen)
½ tsk. salt (til kogning af fuldkornspastaen)
Hvedemel
Durumhvedemel
Fuldkornshvedemel
Æg
Salt
Køkkenredskaber til hjemmelavet fuldkornspasta
1 køkkenvægt
1 mellemstor skål
1 kop
1 gaffel
1 frysepose
1 pastamaskine
Køkkenvægt
Mellem røreskål
Kop
Gaffel
Frysepose
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Sådan laver du opskriften
3.
Bland tipo 00 hvedemel med durumhvedemel og fuldkornsmel i en skål.
4.
Lav et hul i melet, så der er plads til æggene.
5.
Slå et æg ud i en kop, og rør det sammen med en gaffel. Hæld det derefter op i udhulningen i melet. Gør det samme med resten af æggene. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
Slå et æg ud i en kop, og rør det sammen med en gaffel. Hæld det derefter op i udhulningen i melet. Slå det andet æg ud i en kop, og rør det sammen med en gaffel. Kom halvdelen af det andet æg op i melet. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
6.
Ælt æggene sammen med melet, til du har en glat og blank pastadej. Det tager tid og kræver muskler at få æltet dejen rigtigt. Hvis I er flere om det, kan I skiftes til at ælte.
Tip: Første del af æltningen kan klares i en foodprocessor.
7.
Kom pastadejen ned i en frysepose, og luk den. Læg pastadejen på køl i minimum 30 minutter.
Pastaen kan ligge på køl i 2-3 dage, og den kan også fryses i 1-2 måneder.
8.
Kør pastadejen gennem en pastamaskine. Se videoen.
Forme fuldkornspastaen:
9.
Tag pastadejen ud af køleskabet, og skær den i 6 lige store stykker. Tryk stykkerne flade, så de nemmere kan komme igennem pastamaskinen.
Tag pastadejen ud af køleskabet, og skær den i 8 lige store stykker. Tryk stykkerne flade, så de nemmere kan komme igennem pastamaskinen.
Tag pastadejen ud af køleskabet, og skær den i 3 lige store stykker. Tryk stykkerne flade, så de nemmere kan komme igennem pastamaskinen.
10.
Kør pastaen igennem pastamaskinen. Start ved det største indstilling, og gør gradvist dejen tyndere ved at ændre indstillingen. Stop, når du har kørt den igennem ved tykkelse 3.
11.
Brug pastamaskinen til at skære pastaen ud, hvis du vil lave tagliatelle eller spaghetti. Du kan også folde pastaen og skære den med en skarp kniv.
Hvis du skal lave lasagne, kan du bare lægge pladerne direkte i lasagnen – så bliver de tilberedt i ovnen.
12.
Vend den færdige pasta i ekstra mel, så den ikke klistrer sammen.
Du kan også hænge pastaen til tørre og gemme den til en anden dag.
Pastadejen kan holde sig frisk på køl i 2-3 dage.
Koge fuldkornspastaen:
13.
Kom vand og salt i en gryde. Du skal bruge 1 teskefuld salt til 1 liter vand.
14.
Lad vandet komme op og koge, og tilsæt så den friske pasta.
15.
Kog pastaen i cirka 3-4 minutter, og hæld vandet fra.
Hvis du har tørret pastaen, skal den koge i længere tid.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 0 kJ / 321 kcal
Protein: 18 %
Kulhydrat: 39 %
Fedt: 13 %
Heraf mættet fedt: 1,4 g
Kostfibre: 1 %
Kokkeskolevideoer