
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Gryderetter>
- Gullasch med paprika og kartoffelmos
Gullasch med paprika og kartoffelmos
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 70 min.
Sværhedsgrad: Medium

Gullasch er en simreret med oprindelse i Ungarn. Det er en af Ungarns nationalretter, men den har spredt sig til det meste af Europa. Det har skabt mange varianter af retten. Gullasch mætter meget og smager dejligt med mørt kød og cremet kartoffelmos.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til gullasch med paprika og kartoffelmos
Gullasch:
500 g oksekød
750 g oksesmåkød
500 g oksekød
4 løg
6 løg
4 løg
1 spsk. olie
1 ½ spsk. olie
3-4 fed hvidløg
4-6 fed hvidløg
1-2 fed hvidløg
1 spsk. smør
1 ½ spsk. smør
1 spsk. smør
3 spsk. tomatpuré
6 spsk tomatpuré
2 spsk. tomatpuré
8 gulerødder
12 gulerødder
1 spsk. sød paprika
1 ½ spsk. sød paprika
½ spsk. sød paprika
Evt. 1 tsk. spidskommen
1 ½ tsk. spidskommen
Evt. ½ tsk. spidskommen
½ l vand
¾ l vand
Jævning:
1 ½ spsk. majsstivelse (maizena)
2 spsk. majsstivelse (maizena)
1 spsk. majsstivelse (maizena)
3 spsk. koldt vand
4 ½ spsk. koldt vand
1 spsk. koldt vand
Drys:
2 spsk. hakket persille
3 spsk. hakket persille
1 spsk. hakket persille
Kartoffelmos:
1 kg. kartofler (melede)
1 ½ kg. melede kartofler
½ kg. kartofler (melede)
3 dl mælk
4 ½ dl mælk
25 g. smør
40 g. smør
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
1 knivspids peber

Oksekød

Løg

Olie - smagsneutral

Hvidløg

Smør

Tomatpuré

Gulerod

Paprika

Stødt spidskommen

Vand

Majsstivelse

Persille

Kartofler - melede

Mælk

Salt

Peber
Køkkenredskaber: til gullasch med paprika og kartoffelmos
1 kartoffelmoser eller 1 piskeris
1 sæt måleskeer
2 grydeskeer
1 lille skarp kniv
1 stor skarp kniv
2 skærebrætter
2 store gryder
1 hvidløgspresser
1 målebæger
1 køkkenvægt
1 kartoffelskræller
1 dåseåbner
2 kopper

Kartoffelmoser

Måleskeer

Grydeske

Urtekniv

Stor skarp kniv - kokkekniv

Skærebræt

Stor gryde

Hvidløgspresser

Målebæger

Køkkenvægt

Kartoffelskræller

Dåseåbner

Kop
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Gullash:
3.
Skær oksekødet ud i små stykker på 2 x 2 centimeter. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
4.
Pil, og hak løgene. Se videoen.
5.
Pil hvidløgene, og pres dem i hvidløgspresseren. Se videoen.
6.
Varm olie og smør i gryden. Kom kødet i, og brun det på alle sider.
7.
Tilsæt løgene, og svits dem sammen med kødet i 2 minutter. Se videoen.
8.
Åbn dåsen med tomatpuré. Rør tomatpuré og hvidløg i gryden med kød og løg. Tilsæt nu vandet, og lad retten småkoge under låg i 30 minutter.
9.
Skræl, og skyl gulerødderne. Skær enderne væk, og skær gulerødderne i 1 centimeter tykke skiver. Kom gulerødderne op i gryderetten, og lad dem koge med i 5 minutter. Se videoen.
10.
Kom koldt vand i en skål. Skyl persillen i vandet, og lad det dryppe af på et stykke køkkenrulle. Hak herefter persillen. Se videoen.
11.
Rør majsstivelsen ud i koldt vand. Sørg for at røre alle klumperne ud. Hæld blandingen i retten, mens du rører rundt med grydeskeen. Kog retten i 4 minutter, mens du rører godt rundt i gryden. Se videoen.
12.
Kom paprika og spidskommen i gryderetten, og smag til med salt og peber. Lad herefter retten koge i 2 minutter.
Kartoffelmos:
13.
Skræl kartoflerne, og skær de store kartofler i mindre stykker. Se videoen.
14.
Kom alle kartoflerne i en gryde, og hæld vand i, så det lige akkurat dækker alle kartoflerne. Kog kartoflerne i 20 minutter, til de er møre. Se videoen.
15.
Hæld en smule af kogevandet fra kartoflerne op i en kop. Hæld resten af kogevandet fra kartoflerne.
16.
Mos kartoflerne i gryden med piskeriset. Hæld mælken i mosen. Varm mosen igennem ved svag varme, mens du rører rundt. Smag til med salt og peber. Tilsæt eventuelt lidt af kogevandet fra kartoflerne, indtil du synes, mosen er, som den skal være.
17.
Rør smørret i kartoffelmosen med grydeskeen.
18.
Server nu kartoffelmosen med gullaschen, og drys persille henover. Velbekomme!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2552 kJ / 610 kcal
Protein: 24 %
Kulhydrat: 44 %
Fedt: 32 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer