
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Grøntsager (vegetar)>
- Grøntsagsgratin
Grøntsagsgratin
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 15 min.
Sværhedsgrad: Nem

Grøntsagsgratin er det bedste i verden, hvis den er lavet ordentligt. Her er en opskrift, der kan hjælpe dig godt på vej. De varme grøntsager er gemt under en sprød kappe af æggemasse og ost. Server retten rygende varm med rugbrød til. Velbekomme!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til grøntsagsgratin
Ingredienser
400 g. broccoli
600 g. broccoli
200 g. broccoli
300 g. gulerødder
450 g. gulerødder
150 g. gulerødder
1 l vand
1 ½ l vand
½ l vand
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
Opbagning
30 g. smør
45 g. smør
15 g. smør
60 g. hvedemel
90 g. hvedemel
30 g. hvedemel
2 dl. grøntsagsvand
3 dl. grøntsagsvand
1 dl. grøntsagsvand
2 dl. mælk
3 dl. mælk
1 dl. mælk
100 g. ost
150 g. ost
50 g. ost
6 æg
9 æg
3 æg
1 ½ tsk. salt
2 tsk. salt
¾ tsk. salt
½ tsk. peber
¼ tsk. peber
½ tsk. friskrevet muskatnød
¾ tsk. friskrevet muskatnød
¼ tsk. friskrevet muskatnød
3 spsk. rasp
4 ½ spsk. rasp
1 ½ spsk. rasp
Til formen/det ovnfaste fad
10 g. smør
15 g. smør
3 spsk. rasp
4 spsk. rasp
1 ½ spsk. rasp
Tilbehør
4 skiver rugbrød
6 skiver rugbrød
2 skiver rugbrød

Broccoli

Gulerod

Vand

Salt

Smør

Hvedemel

Grøntsagsbouillon

Mælk

Revet ost

Æg

Peber

Muskatnød

Rasp

Rugbrød
Køkkenredskaber til grøntsagsgratin
1 sæt måleskeer
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 ovnfast fad
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor skrap kniv
1 stor gryde
1 grydelåg
1 dørslag
2 store skåle
1 mellem gryde
1 piskeris
1 rivejern
1 grydeske
1 lille skål
1 håndmixer
1 dejskraber
1 kødnål

Måleskeer

Decilitermål

Køkkenvægt

Ovnfast fad

Kartoffelskræller

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Stor gryde

Grydelåg

Dørslag

Stor røreskål

Mellem gryde

Piskeris

Rivejern

Grydeske

Lille røreskål

Håndmixer

Dejskraber

Kødnål
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Sådan laver du opskriften
3.
Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.
4.
Tænd ovnen på 175 grader.
5.
Skyl broccolien, og del den i buketter.
6.
Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver.
Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver.
7.
Kom vand og salt i en gryde, og læg låg på. Bring vandet i kog.
8.
Kom broccoli og gulerødder i gryden, og kog dem i 4 minutter.
9.
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og grøntsagsvandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og grøntsagsvandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og grøntsagsvandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
10.
Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Se videoen.
11.
Kom melet i gryden, og rør med et piskeris. Derefter tilsætter du ¼ dl af grøntsagsvandet, mens du rører med piskeriset. Rør, indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af grøntsagsvandet til opbagningen, mens du rører med piskeriset hele tiden.
12.
Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør. Kog opbagningen, indtil den er blank og glat.
13.
Tag et rivejern. Riv ost og muskatnød på den fine side af rivejernet. Kom ost, muskatnød, salt og peber i gryden. Rør, indtil osten er smeltet. Lad opbagningen køle af.
14.
Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål.
15.
Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.
16.
Tag el elpisker. Pisk æggehviderne stive. Se videoen.
17.
Kom broccoli og gulerødder i opbagningen. Bland forsigtigt.
18.
Vend æggehviderne forsigtigt ned i opbagningen med en dejskraber. Hæld gratinmassen over i et ovnfast fad.
19.
Drys 3 spiseskeer rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt.
Drys 4 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt.
Drys 1 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt.
20.
Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Server gratinen med det samme, fordi den hurtigt kan falde sammen. Gratin falder altid lidt sammen, men smager godt alligevel. Server med 4 skiver lækkert rugbrød til. Velbekomme!
Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Server gratinen med det samme, fordi den hurtigt kan falde sammen. Gratin falder altid lidt sammen, men smager godt alligevel. Server med 6 skiver lækkert rugbrød til. Velbekomme!
Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Server gratinen med det samme, fordi den hurtigt kan falde sammen. Gratin falder altid lidt sammen, men smager godt alligevel. Server med 2 skiver lækkert rugbrød til. Velbekomme!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2368 kJ / 564 kcal
Protein: 23 %
Kulhydrat: 40 %
Fedt: 37 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer