1. >
  2. Opskrifter>
  3. Aftensmad>
  4. Ovnretter>
  5. Grøntsagsgratin

Sådan gør du

Åbn trin-for-trin-visning

Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.

Lad os komme igang

1.

Vask hænder.

Se videoen.

2.

Find ingredienser frem.

Fyld:

3.

Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.

4.

Tænd ovnen på 175 grader.

5.

Skyl broccolien, og del den i buketter. Se videoen.

6.

Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Se videoen.

Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Se videoen.

7.

Kom vand og salt i en gryde, og læg låg på. Bring vandet i kog.

8.

Kom broccoli og gulerødder i gryden, og kog dem i 4 minutter.

9.

Stil et dørslag i en stor skål. Hæld gulerødder, broccoli og kogevandet i dørslaget. Gem grøntsagsvandet! Lad gulerødder og broccoli dryppe af.

Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og kogevandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.

Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og kogevandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.

Opbagt sovs:

10.

Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Se videoen.

11.

Kom melet i gryden, og rør med et piskeris. Derefter tilsætter du ¼ dl af grøntsagsvandet, mens du rører med piskeriset. Rør, indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af grøntsagsvandet til opbagningen, mens du rører med piskeriset hele tiden.

12.

Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør. Kog opbagningen, indtil den er blank og glat.

13.

Tag et rivejern. Riv ost og muskatnød på den fine side af rivejernet. Kom ost, muskatnød, salt og peber i gryden. Rør, indtil osten er smeltet. Lad opbagningen køle af.

14.

Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.

15.

Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.

Samle gratin:

16.

Tag el elpisker. Pisk æggehviderne stive. Se videoen.

17.

Kom broccoli og gulerødder i opbagningen. Bland forsigtigt.

18.

Vend æggehviderne forsigtigt ned i opbagningen med en dejskraber. Hæld gratinmassen over i et ovnfast fad.

19.

Drys 3 spiseskeer rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt. Ovndøren må ikke åbnes i starten af bagningen, så falder den sammen.

Drys 4 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt. Ovndøren må ikke åbnes i starten af bagningen, så falder den sammen.

Drys 1 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt. Ovndøren må ikke åbnes i starten af bagningen, så falder den sammen.

20.

Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Den er færdig, når der ikke er rå dej på kniven.

21.

Server gratinen med det samme, da den hurtigt kan falde sammen. Server gratinen med rugbrød eller som tilbehør til fisk eller kylling.

Næringsindhold per portion

Energi: 2368 kJ / 564 kcal

Protein: 23 %

Kulhydrat: 40 %

Fedt: 37 %

Kostfibre: 0 %

Kokkeskolevideoer

Broccoli, ordne og rense

Broccoli, ordne og rense

Gulerod i tykke og tynde skiver

Gulerod i tykke og tynde skiver

Opbagning

Opbagning

Æg, dele i hvide og blomme

Æg, dele i hvide og blomme

Æggehvider, piske

Æggehvider, piske

Inspiration

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 60 min

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 70 min

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 23 min