
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Suppe>
- Grønærtesuppe
Grønærtesuppe
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 75 min.
Sværhedsgrad: Nem

Grønne ærter er ikke kun lækre, når man plukker dem friske fra bedstes grøntsagsbed. Frosne grønne ærter kan også laves til en dejlig lækkerbisken. Gør din mor grøn af misundelse over denne suppe, der har en fantastisk farve og en dejlig smag.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til grønærtesuppe
Suppe
400 g. fine grønne ærter (frost)
600 g. fine grønne ærter (frost)
200 g. fine grønne ærter (frost)
½ knoldselleri eller 2 persillerødder
3 kartofler
5 kartofler
2 kartofler
25 g. smør
40 g. smør
12 g. smør
8-10 dl. vand (se evt. opskrift)
12-15 dl. vand (se evt. opskrift)
4-5 dl. vand (se evt. opskrift)
2 terninger grøntsagsbouillon
3 terninger grøntsagsbouillon
1 terning grøntsagsbouillon
1 tsk. groft salt
1 ½ tsk. groft salt
½ tsk. groft salt
1 tsk. peber
1 knivspids friskkværnet peber
½ knivspids friskkværnet peber
2-3 spsk. lime- eller citronsaft
3-4 spsk. lime- eller citronsaft
1-2 spsk. lime- eller citronsaft
Rugbrødscroutoner
4 skiver groft rugbrød
6 skiver groft rugbrød
2 skiver groft rugbrød
1 spsk. olie
1 ½ spsk. olie
½ spsk. olie
3-4 friske kviste timian eller 1 tsk. tørret
4-5 friske kviste timian eller 1 ½ tsk. tørret
2 friske kviste timian eller ½ tsk. tørret

Ærter

Kartoffel

Smør

Vand

Grøntsagsbouillon

Salt

Peber

Lime

Rugbrød

Olie - smagsneutral

Timian (frisk)
Køkkenredskaber til grønærtesuppe
1 køkkenvægt
1 decilitermål
3 måleskeer
1 målebæger
1 kartoffelskræller
1 stor skarp kniv
1 skærebræt
1 mellem gryde med låg
2 grydeskeer
1 stavblender
1 stor skål
1 stegepande

Køkkenvægt

Decilitermål

Måleskeer

Målebæger

Kartoffelskræller

Stor skarp kniv - kokkekniv

Skærebræt

Mellem gryde

Grydeske

Stavblender

Stor røreskål

Stegepande
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Suppe:
3.
Vask, og skræl knoldselleri eller persillerod. Skær dem i mindre stykker. Se videoen.
4.
Skræl og vask kartoflerne. Skær dem i mindre stykker. Se videoen.
5.
Kom smør i en gryde, og lad det smelte.
6.
Put selleri eller persillerod og kartofler i gryden, og svits dem. Rør rundt imens. Grøntsagerne må ikke blive brune. Se videoen.
7.
Hæld vand grøntsagsbouillon i gryden, og rør rundt. Læg låg på gryden, og kog grøntsagerne i 15 minutter, til de er møre.
8.
Tilsæt 300 gram af ærterne, og rør rundt. Tag gryden af varmen, og lad suppen køle lidt af.
Tilsæt 450 gram af ærterne, og rør rundt. Tag gryden af varmen, og lad suppen køle lidt af.
Tilsæt 150 gram af ærterne, og rør rundt. Tag gryden af varmen, og lad suppen køle lidt af.
9.
Tag en stavblender, og blend suppen i gryden. Du kan også komme suppen i en blender lidt ad gangen. Det er vigtigt, suppen er kølet lidt af, inden du kommer den i en blender. Hvis du bruger en blender, skal du hælde suppen i en stor skål efterhånden, som du har blendet den. Se videoen.
10.
Hæld suppen tilbage i gryden, og varm den op. Hvis du synes at suppen er for tyk, kan du tilsætte lidt mere grøntsagsbouillon.
11.
Tilsæt de sidste ærter som suppefyld.
12.
Skær en citron eller lime over, og pres saften ud af den, til du har 2-3 spiseskefulde. Smag suppen til med salt, peber og citron- eller limesaft. Se videoen.
Skær en citron eller lime over, og pres saften ud af den, til du har 3-4 spiseskefulde. Smag suppen til med salt, peber og citron- eller limesaft. Se videoen.
Skær en citron eller lime over, og pres saften ud af den, til du har 1-2 spiseskefulde. Smag suppen til med salt, peber og citron- eller limesaft. Se videoen.
Rugbrødscroutoner:
13.
Start med at skære brødet ud i små tern.
14.
Skyl timianen, hvis den er frisk. Kom olie på en stegepande, og rist rugbrød og timian på stegepanden sammen.
15.
Varm suppen igennem. Servér suppen i dybe tallerkner og drys med rugbrødscroutoner.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1444 kJ / 344 kcal
Protein: 13 %
Kulhydrat: 60 %
Fedt: 27 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer