- >
- Opskrifter>
- Sæson>
- Efterår>
- Gratin med blomkål og broccoli
Gratin med blomkål og broccoli
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 30 min.
Sværhedsgrad: Svær
Gratin er en rigtig mormor-specialitet. I GoCooks opskrift på blomskålsgratin, har lidt broccoli sneget sig med. Men du kan sagtens erstatte dem med blomkål. Du kan bruge gratin som tilbehør til fisk eller kylling, eller du kan spise det som en vegetarret med lidt brød. Hyggemad, når det er bedst.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til gratin med blomkål og broccoli
Fyld:
500 g blomkål og broccoli
750 g blomkål og broccoli
250 g blomkål og broccoli
½ tsk. salt
Opbagt sovs:
30 g smør
45 g smør
15 g smør
3 spsk. hvedemel
4 ½ spsk. hvedemel
1 ½ spsk. hvedemel
1 dl kogevand fra kogning af blomkål og broccoli
1 ½ dl kogevand fra kogning af blomkål og broccoli
½ dl kogevand fra kogning af blomkål og broccoli
3 dl mælk
4 ½ dl mælk
1 ½ dl mælk
50 g revet ost
75 g revet ost
25 g revet ost
½ tsk. muskatnød
1 tsk. muskatnød
1 knivspids muskatnød
1 tsk. salt
½ tsk. peber
Gratin:
4 æg
6 æg
2 æg
1 tsk. smør
2-3 spsk. rasp
3-4 spsk. rasp
1-2 spsk. rasp
Blomkål
Salt
Smør
Hvedemel
Mælk
Revet ost
Muskatnød
Peber
Æg
Rasp
Køkkenredskaber til gratin med blomkål og broccoli
1 køkkenvægt
1 teske
1 decilitermål
1 spiseske
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
2 store gryder med låg
1 dørslag
2 store skåle
1 bageplade
1 piskeris
1 håndmikser
1 dejskraber
1 stort ovnfast fad med høje kanter
Køkkenvægt
Teske
Decilitermål
Spiseske
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Stor gryde
Dørslag
Stor røreskål
Bageplade
Piskeris
Håndmixer
Dejskraber
Stort ovnfast fad
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Fyld:
3.
Fjern de grønne blade på blomkålen. Skyl blomkålen, og skær den i store buketter. Se videoen.
4.
Skyl broccolien grundigt, og skær den i store buketter. Se videoen.
5.
Kom vand i gryden. Tilsæt salt. Læg låg på, og bring vandet i kog.
6.
Kom blomkål og broccoli i gryden. Lad det koge i 5 minutter.
7.
Stil en skål i vasken, og sæt et dørslag i skålen. Hæld blomkål og broccoli og kogevandet i dørslaget. Gem kogevandet i skålen! Hæld blomkåls- og broccoli-stykkerne tilbage i gryden. Lad dem køle af i gryden.
Opbagt sovs:
8.
Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn, og sæt en bageplade ind i den nederst halvdel af ovnen.
9.
Kom smør i en gryde, og lad det smelte ved svag varme.
10.
Kom mel i gryden, og pisk det sammen med smørret. Se videoen.
11.
Kom kogevandet i lidt efter lidt, mens du pisker. Fortsæt med mælken på samme måde. Pisk grundigt imens, så sovsen ikke klumper, og så den ikke brænder på. Bring sovsen i kog, og lad den koge i 1-2 minutter, mens du rører rundt.
12.
Tag gryden væk fra varmen, rør osten i, og smag til med muskatnød, salt og peber.
Gratin:
13.
Slå et æg ud i en kop. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Kom æggehviden op i en stor skål, og kom blommen op i sovsen. Pisk den godt ind i sovsen. Gør det samme med de resterende æg. Se videoen.
14.
Hæld den opbagte sovs op i gryden til blomkål- og broccoli-stykkerne. Vend det hele rundt.
15.
Pisk æggehviderne til stift hvidt skum med en håndmikser. Se videoen.
16.
Brug en dejskraber til at røre cirka ⅓ af de stiftpiskede æggehvider sammen med den opbagte sovs. Tag derefter resten af æggehviderne, og vend dem forsigtigt i sovsen. Tilsæt grøntsagerne, og vend dem forsigtigt rundt. Du skal stadig kunne se de hvide ‘æggehvide-skumtotter’.
17.
Smør et ovnfast fad med smør, og drys derefter med halvdelen af raspen, så det dækker smørret.
18.
Vend stille og roligt fyldet ned i fadet. Drys med resten af raspen på toppen af fyldet.
19.
Sæt fadet ind i ovnen, og bag gratinen i 45-50 minutter, eller indtil det ser ud til, at gratinen er hævet op og er blevet gylden på toppen og har løsnet sig fra siderne. Luk ikke ovnen op, før du tænker, at den er helt færdig. Giv den hellere 5 minutter for meget end 5 minutter for lidt. Den må dog ikke blive sort.
20.
Server gratinen med det samme, efter at du har taget den ud af ovnen. Den falder nemlig hurtigt sammen, og så ser den ikke helt så flot ud længere.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1029 kJ / 246 kcal
Protein: 23 %
Kulhydrat: 25 %
Fedt: 49 %
Heraf mættet fedt: 7,5 g
Kostfibre: 3 %
Kokkeskolevideoer