1. >
  2. Opskrifter>
  3. Sæson>
  4. Efterår>
  5. Gratin med blomkål og broccoli

Sådan gør du

Åbn trin-for-trin-visning

Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.

Lad os komme igang

1.

Vask hænder.

Se videoen.

2.

Find ingredienser frem.

Fyld:

3.

Fjern de grønne blade på blomkålen. Skyl blomkålen, og skær den i store buketter. Se videoen.

4.

Skyl broccolien grundigt, og skær den i store buketter. Se videoen.

5.

Kom vand i gryden. Tilsæt salt. Læg låg på, og bring vandet i kog.

6.

Kom blomkål og broccoli i gryden. Lad det koge i 5 minutter.

7.

Stil en skål i vasken, og sæt et dørslag i skålen. Hæld blomkål og broccoli og kogevandet i dørslaget. Gem kogevandet i skålen!  Hæld blomkåls- og broccoli-stykkerne tilbage i gryden. Lad dem køle af i gryden.

Opbagt sovs:

8.

Tænd ovnen på 175 grader almindelig ovn, og sæt en bageplade ind i den nederst halvdel af ovnen.

9.

Kom smør i en gryde, og lad det smelte ved svag varme.

10.

Kom mel i gryden, og pisk det sammen med smørret. Se videoen.

11.

Kom kogevandet i lidt efter lidt, mens du pisker. Fortsæt med mælken på samme måde. Pisk grundigt imens, så sovsen ikke klumper, og så den ikke brænder på. Bring sovsen i kog, og lad den koge i 1-2 minutter, mens du rører rundt.

12.

Tag gryden væk fra varmen, rør osten i, og smag til med muskatnød, salt og peber.

Gratin:

13.

Slå et æg ud i en kop. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Kom æggehviden op i en stor skål, og kom blommen op i sovsen. Pisk den godt ind i sovsen. Gør det samme med de resterende æg. Se videoen.

14.

Hæld den opbagte sovs op i gryden til blomkål- og broccoli-stykkerne. Vend det hele rundt.

15.

Pisk æggehviderne til stift hvidt skum med en håndmikser. Se videoen.

16.

Brug en dejskraber til at røre cirka ⅓ af de stiftpiskede æggehvider sammen med den opbagte sovs. Tag derefter resten af æggehviderne, og vend dem forsigtigt i sovsen. Tilsæt grøntsagerne, og vend dem forsigtigt rundt. Du skal stadig kunne se de hvide ‘æggehvide-skumtotter’.

17.

Smør et ovnfast fad med smør, og drys derefter med halvdelen af raspen, så det dækker smørret.

18.

Vend stille og roligt fyldet ned i fadet. Drys med resten af raspen på toppen af fyldet.

19.

Sæt fadet ind i ovnen, og bag gratinen i 45-50 minutter, eller indtil det ser ud til, at gratinen er hævet op og er blevet gylden på toppen og har løsnet sig fra siderne. Luk ikke ovnen op, før du tænker, at den er helt færdig. Giv den hellere 5 minutter for meget end 5 minutter for lidt. Den må dog ikke blive sort.

20.

Server gratinen med det samme, efter at du har taget den ud af ovnen. Den falder nemlig hurtigt sammen, og så ser den ikke helt så flot ud længere.

Næringsindhold per portion

Energi: 1029 kJ / 246 kcal

Protein: 23 %

Kulhydrat: 25 %

Fedt: 49 %

Heraf mættet fedt: 7,5 g

Kostfibre: 3 %

Kokkeskolevideoer

Blomkål i buketter

Blomkål i buketter

Broccoli, ordne og rense

Broccoli, ordne og rense

Sovs, opbagt med mælk

Sovs, opbagt med mælk

Æg, dele i hvide og blomme

Æg, dele i hvide og blomme

Æggehvider, piske

Æggehvider, piske

Inspiration

Samlet tid: 70 min

Arbejdstid: 20 min

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 100 min

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 60 min

Samlet tid: 60 min

Arbejdstid: 45 min