Kartofler - melede

Kartofler til mos er særligt gode til kartoffelmos og supper som fx kartoffelsuppe. Man kalder også den slags kartofler for melede kartofler. Melede kartofler koger nemt ud, fordi de har et højt indhold af stivelse og fordi cellerne i kartoflerne ikke holder særligt godt sammen.

HVILKE KARTOFFEL SORTER ER MELEDE?

De mest kendte gamle sorter af kartofler, der er melede er Bintje og King Edward. De har en naturlig evne til at være melede. Det samme gælder for en nyere sort kaldet Gala. Fælles for dem er dog, at det kan være forskelligt, hvor faste kartoflerne er. Generelt skal man dog vælge modne kartofler - altså vinterkartofler - da de indeholder den højeste mængde stivelse. Desuden kan man bruge store kartofler, da de også ofte er melede.

HVAD ER VIGTIGT FOR KARTOFFELMOS?

Selvom du bruger melede kartofler beregnet til mos, så er det stadig vigtigt, at lave mosen rigtigt. Hvis du gerne vil have en luftig mos, så skal du røre så lidt som muligt i mosen. Mange omrøringer påvirker stivelsen i mosen, og gør mosen tung.

Holdbarhed

2 måneder i køleskabet (Åbnet)

Opbevaring

Tag kartoflerne ud af den pose, som de er købt i. Opbevar kartofler mørkt og tørt ved omkring 6 til 10 °C. Det kan fx være i grøntsagsskuffen i dit køleskab. Hvis kartoflerne ligger for lyst og varmt, så begynder de at spise. Hvis de ligger for koldt, så udvikler de sukker og bliver for søde.

Retter med kartofler - melede

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 85 min

Samlet tid: 60 min

Arbejdstid: 30 min

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 70 min

Samlet tid: 30 min

Arbejdstid: 15 min