Eddike - lagereddike

Eddike er dybest set vand blandet med eddikesyre. Almindelig eddike sælges typisk som 5% lagereddike, der indeholder 5% af den skarpe eddikesyre. Eddikesyren er lavet ved, at gærbakterier forvandler alkohol til eddike. Den almindelige eddike, som du finder i køkkenskabet kalder man også for lagereddike.Man kalder almindelig eddike for lagereddike, fordi den indeholder aromaer fra bakteriernes gæring. Det bidrager til smagen. Lagereddike har som udgangspunkt ingen farve. Du kan dog købe lagereddike, der er farvet med karamel lavet af brændt sukker, så det får en brun farve. Det ser flottere ud, når man sylter fx agurker.

HVORDAN SMAGER EDDIKE?

Eddike smager surt. Du kan bruge det i stedet for citronsaft i maden.

HVAD BRUGER MAN EDDIKE TIL?

Du kan få mange forskellige slags eddike. De kan være lavet på vin eller æblecider. Fælles for dem alle er, at du kan bruge dem til at gøre maden mere syrlig i fx marinader og dressinger. Du kan også bruge eddike, når du skal sylte grøntsager som fx rødbeder.

Du kan også bruge eddike til rengøring, men det indeholder typisk mere eddikesyre. Så det skal man ikke bruge i mad.

Læs også om de andre slags eddiker her i GoCooks leksikon

Holdbarhed

3 år på hylden

Opbevaring

Opbevar eddike i en flaske med låg ved stuetemperatur, for eksempel i et køkkenskab eller en køkkenskuffe. Stil ikke eddike i direkte sollys. Det gør eddiken dårlig.

Retter med eddike - lagereddike

Samlet tid: 30 min

Arbejdstid: 10 min

Samlet tid: 30 min

Arbejdstid: 25 min

Samlet tid: 60 min

Arbejdstid: 40 min

Samlet tid: 75 min

Arbejdstid: 45 min