
- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Gærdej, mager>
- Boller>
- Varme hveder
Varme hveder
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 10 min.
Sværhedsgrad: Medium

Man skal da have varme hveder på Store Bededag - og hvorfor ikke udnytte chancen og bage dem selv? De her med kardemomme i er i hvert fald lækre! Engang var Store Bededag en dag, hvor alle havde fri til gå i kirke og bede, og selv bageren havde fri. Derfor lavede han en stor portion brød dagen før, så der var nok til to dage. Det er det, der er blevet til traditionen med varme hveder dagen før Store Bededag.
Opskriften giver cirka 10 hveder
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til varme hveder
Ingredienser
2 ½ dl. mælk
½ pk. gær
4 spsk. sukker
1 tsk. salt
1 ½ tsk. kardemomme
1 æg
2 spsk. smør
150 g. grahamsmel
Ca. 350 g. hvedemel

Mælk

Gær

Sukker

Salt

Kardemomme (stødt)

Æg

Smør

Grahamsmel

Hvedemel
Køkkenredskaber til varme hveder
1 decilitermål
1 spiseske
1 teske
1 køkkenvægt
1 mellem gryde
1 røreske
1 skål
Husholdningsfilm
1 kniv
1 bageplade
Bagepapir
1 rent viskestykke

Decilitermål

Spiseske

Teske

Køkkenvægt

Mellem gryde

Røreske

Røreskål

Husholdningsfilm

Urtekniv

Bageplade

Bagepapir

Viskestykke
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dej:
3.
Kom mælken i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en lillefinger. Mælken skal lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Se videoen.
4.
Smuldr gæren i en stor skål. Hæld mælken i skålen, og rør rundt med en grydeske, til gæren er opløst.
5.
Slå ægget ud i en kop. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Kom det op i skålen. Se videoen.
6.
Tilsæt sukker, salt, kardemomme, blødt smør og grahamsmel, og rør det sammen. Se videoen.
7.
Hæld hvedemelet i dejen lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen.
8.
Vend dejen ud på køkkenbordet, og ælt dejen med hænderne, til den er smidig og er blevet glat på overfladen. Se videoen.
9.
Kom dejen tilbage i skålen. Læg husholdningsfilm over dejen, og lad den hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.
Form og bag bollerne:
10.
Læg bagepapir i et lille ovnfast fad.
11.
Rul dejen til en pølse, og del den i 8 lige store stykker.
Se videoen.
Se videoen.
12.
Tril 8 boller mellem hænderne eller på bordet. Læg bollerne i et ovnfast fad, uden at de rører hinanden. De skal ligge tæt på hinanden, men uden at de rører hinanden.
13.
Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem efterhæve i 30 minutter et lunt sted.
14.
Tænd ovnen på 180 grader.
15.
Hæld vand i en lille skål, og pensl bollerne med vand. Bag bollerne midt i ovnen i cirka 20 minutter. Se videoen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 908 kJ / 217 kcal
Protein: 14 %
Kulhydrat: 78 %
Fedt: 8 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer