
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Klassikere>
- Oksekød>
- Tjekkisk gullash
Tjekkisk gullasch
Samlet tid: 85 min.
Arbejdstid: 10 min.
Sværhedsgrad: Svær

Mikkel besøger byens kok i Prag:
”De er helt vilde med gullasch i Tjekkiet! Man kan altid finde det på menukortet på de mange restauranter i Tjekkiets hovedstad Prag. Jeg mødte Stanislav, som er kok på en hyggelig en af slagsen, og han lærte mig at lave en super kraftig og lækker gullasch med små, sprøde kartoffelpandekager til. En ret med masser af smag og fylde, der vil gøre enhver fra Tjekkiet glad - og sikkert også dig!”
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til tjekkisk gullash
Kartoffelpandekager
½ kg kartofler
750 g kartofler
250 g kartofler
Ca. 7 dl vand
Ca. 1 l vand
Ca. 3 ½ dl vand
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
¼ tsk. salt
2 æg
3 æg
1 æg
1 ½ dl hvedemel
2 ¼ dl hvedemel
¾ dl hvedemel
2 dl durummel
3 dl durummel
1 dl durummel
¼ tsk. salt
¾ tsk. salt
1 dl olie til stegning
1 ½ dl olie til stegning
½ dl olie til stegning
Gullasch
2 løg
3 løg
1 løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
400 g magert oksekød skåret i små tern
600 g magert oksekød skåret i små tern
200 g magert oksekød skåret i små tern
2 ½ spsk. olie
4 spsk. olie
1 spsk. olie
1 dåse tomatpuré (ca. 140 g)
1 ½ dåse tomatpuré (ca. 210 g)
½ dåse tomatpuré (ca. 70 g)
2 spsk. paprika
3 spsk. paprika
1 spsk. paprika
½ tsk. stødt spidskommen
¾ tsk. stødt spidskommen
1 knivspids stødt spidskommen
1 tsk. tørret merian
1 ½ tsk. tørret merian
½ tsk. tørret merian
1 l vand
1 ½ l vand
½ l vand
2 terninger oksebouillon
3 terninger oksebouillon
1 terning oksebouillon
70 g smør
100 g smør
35 g smør
1 dl hvedemel
1 ½ dl hvedemel
½ dl hvedemel
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
½ tsk. peber
¾ tsk. peber
¼ tsk. peber
Pynt
1 dl persille
½ dl persille
½ dl persille

Kartoffel

Vand

Salt

Æg

Hvedemel

Durumhvedemel

Olie - smagsneutral

Løg

Hvidløg

Oksekød

Tomatpuré

Paprika

Stødt spidskommen

Merian

Oksebouillon

Smør

Peber

Persille
Køkkenredskaber til tjekkisk gullash
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 kartoffelskræller
2 skærebræt
1 lille skarp kniv
1 stor gryde med låg
1 teske
1 spiseske
1 stor skarp kniv
1 mellem gryde med låg
1 grydeske
1 dørslag
1 piskeris
3 røreskåle
1 stegepande
1 tallerken
Køkkenrulle
1 lille gryde
1 rent viskestykke

Decilitermål

Køkkenvægt

Kartoffelskræller

Skærebræt

Urtekniv

Stor gryde

Teske

Spiseske

Stor skarp kniv - kokkekniv

Mellem gryde

Grydeske

Dørslag

Piskeris

Røreskål

Stegepande

Middagstallerken

Køkkenrulle

Lille gryde

Viskestykke
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Koge kartofler:
3.
Skræl kartoflerne. Se videoen.
4.
Skær kartoflerne i små tern på cirka 1 x 1 centimeter. Se videoen.
5.
Kom kartoflerne i en mellemstor gryde, og hæld vand i gryden, til det lige dækker kartoflerne. Tilsæt salt. Se videoen.
6.
Læg låg på gryden, og kog kartoflerne i cirka 10 minutter ved svag varme, til de er møre. Mærk med en lille skarp kniv. Kartoflerne skal slippe kniven nemt.
7.
Sæt et dørslag i køkkenvasken. Hæld vand og kartofler i dørslaget, og lad kartofler køle af. Hæld dem tilbage i gryden.
Gullasch:
8.
Pil løgene, og hak dem fint. Se videoen.
9.
Pil hvidløget, og hak det fint. Se videoen.
10.
Skær kødet i små tern på 2 x 2 centimeter. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
11.
Kom olie i en mellemstor gryde, og varm den op til middelhøj varme.
12.
Tilsæt kød, og svits, til kødet er brunt på alle sider. Rør rundt imens.
13.
Tilsæt løg og hvidløg, og lad dem svitse med, til de bliver klare. De må ikke tage farve. Se videoen.
14.
Tilsæt paprika, tomatpuré, spidskommen og merian, og lad det stege med i 1 minut.
15.
Kom vand og oksebouillon i gryden, sæt låg på, og lad det simre i cirka 45 minutter, til kødet er mørt.
Kartoffelpandekager:
16.
Mos kartoflerne let med et piskeris i gryden.
17.
Slå et æg ud i en kop, og hæld det op i en stor skål. Gør det samme med det andet æg, og pisk æggene sammen med et piskeris. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
Slå et æg ud i en kop, og hæld det op i en stor skål. Gør det samme med resten af æggene, og pisk dem sammen med et piskeris. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
Slå et æg ud i en kop, og hæld det op i en stor skål. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Pisk det sammen med et piskeris. Se videoen.
18.
Kom hvedemel, durummel, salt og de mosede kartofler i skålen med æggene, og rør det hele sammen til en kartoffeldej.
Kom hvedemel, durummel, salt og de mosede kartofler i skålen med æggene, og rør det hele sammen til en kartoffeldej.
Kom hvedemel, durummel, salt og de mosede kartofler i skålen med ægget, og rør det hele sammen til en kartoffeldej.
19.
Kom olie på en stegepande, og varm det op ved middelvarme.
20.
Læg en spiseskefuld kartoffeldej på den varme pande, og tryk den lidt flad.
21.
Steg et par kartoffelpandekager ad gangen, til de er gyldne. De skal stege cirka 2-3 minutter på hver side.
22.
Læg et kaffefilter på en tallerken, og læg de færdige kartoffelpandekager på kaffefilteret, så det kan suge noget af fedtstoffet. Fortsæt med resten af dejen, til alle kartoffelpandekagerne er stegt.
Gullasch - fortsat:
23.
Smelt smørret ved middel varme i en lille gryde.
24.
Hæld hvedemel i smørret, og pisk, til der ikke er klumper. Nu har du det, man kalder en smørbolle. Se videoen.
25.
Smag på kødet, så du er sikker på, at det er mørt. Hæld smørbollen i kødgryden, når kødet er mørt. Rør rundt, til der ikke er nogen klumper.
26.
Tilsæt salt og peber, og kog gullaschen i cirka 20 minutter.
27.
Kom koldt vand i en stor skål. Skyl persillen i vandet. Lad persillen dryppe af på et rent viskestykke. Se videoen.
28.
Hak persillen, og drys den over gullaschen. Servér den med de små kartoffelpandekager til.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 3406 kJ / 814 kcal
Protein: 18 %
Kulhydrat: 43 %
Fedt: 39 %
Heraf mættet fedt: 14,6 g
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer