Sådan gør du

Åbn trin-for-trin-visning

Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.

Lad os komme igang

1.

Vask hænder.

Se videoen.

2.

Find ingredienser frem.

Sådan laver du opskriften

3.

Dag 1: Find alle ingredienserne til ung surdej frem.

4.

Ung surdej: Kom vand i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Se videoen.

5.

Hæld vandet i en stor skål. Tilsæt din surdej, hvedemel og rugmel, og rør rundt, til det er jævnt. Det skal ligne en tyk pandekagedej.

6.

Læg et rent viskestykke over skålen, og lad den stå et lunt sted til dagen efter.

7.

Dag 2: Rugbrød: Rør rundt i skålen med surdej. Find alle ingredienserne til rugbrødet frem.

8.

Hæld 650 gram af den unge surdej i en stor skål. Hæld resten op i et syltetøjsglas med låg, og stil det i køleskabet til næste gang, du skal bruge det (det er din surdej til næste gang).

9.

Kom vand i en gryde, og varm det op, til det er lunkent. Brug samme metode som dagen før.

10.

Hæld det lune vand, salt, honning, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hvedekerner og knækkede rugkerner op i skålen, og rør rundt.

11.

Tilsæt hvedemel og rugmel lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen. Dejen skal være lidt klistret.

12.

Kom bagepapir i to rugbrødsforme. Fordel dejen i de to forme. Fyld kun formene cirka halvt op. Glat dejen ud med en dejskraber.

13.

Læg et rent viskestykke over rugbrødene, og lad dem hæve et lunt sted i 4-6 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.

14.

Tænd ovnen på 220 grader. Stil en bagerist på nederste rille.

15.

Bag brødene nederst i ovnen i 45-60 minutter, til de er gennembagte. Læg evt. et stykke staniol over dem, hvis de bliver mørke.

16.

Lad brødene køle af på en bagerist.

Næringsindhold per portion

Energi: 339 kJ / 81 kcal

Protein: 13 %

Kulhydrat: 71 %

Fedt: 16 %

Kostfibre: 0 %

Kokkeskolevideoer

Fingervarmt

Fingervarmt

Inspiration

Samlet tid: 785 min

Arbejdstid: 30 min