
- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Surdej og koldhævet dej>
- Rugbrød med surdej
Rugbrød med surdej
Samlet tid: 305 min.
Arbejdstid: 20 min.
Sværhedsgrad: Svær

Pift rugbrødsmadderne op med hjemmelavet rugbrød. Det tager lang tid, men det er det hele værd. Prøv selv ;)
Tip: Begynd med at fodre din surdej aftenen før, du skal bage rugbrødet. Hvis du ikke har en surdej, så lav dén først. Find opskriften her på gocook.dk.
Opskriften giver 2 store brød.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til rugbrød med surdej
Ung surdej (dag 1):
400 g. surdej
3 ½ dl. vand
1 dl. hvedemel
2 ½ dl. rugmel
Rugbrød (dag 2):
5 ½ dl. vand
650 g. ung surdej
1 ½ spsk. salt
1 ½ spsk. honning
1 dl. solsikkekerner
1 dl. græskarkerner
1 dl. hørfrø
3 dl. hvedekerner
5 dl. rugkerner
1 ½ dl. hvedemel
9 dl. rugmel

Vand

Hvedemel

Rugmel

Salt

Honning

Solsikkekerner

Græskarkerner

Hørfrø

Hvedekerner

Rugkerner
Køkkenredskaber til rugbrød med surdej
1 lille gryde
1 stor skål
1 røreske
1 teske
1 decilitermål
1 rent viskestykke
Bagepapir
2 rugbrødsforme
1 bagerist

Lille gryde

Stor røreskål

Røreske

Teske

Decilitermål

Viskestykke

Bagepapir

Rugbrødsform

Bagerist
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dag 1: Ung surdej
3.
Find alle ingredienserne til ung surdej frem.
4.
Kom vand i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Se videoen.
5.
Hæld vandet i en stor skål. Tilsæt din surdej, hvedemel og rugmel, og rør rundt, til det er jævnt. Det skal ligne en tyk pandekagedej.
6.
Læg et rent viskestykke over skålen, og lad den stå et lunt sted til dagen efter.
Dag 2: Rugbrød
7.
Rør rundt i skålen med surdej. Find alle ingredienserne til rugbrødet frem.
8.
Hæld 650 gram af den unge surdej i en stor skål. Hæld resten op i et syltetøjsglas med låg, og stil det i køleskabet til næste gang, du skal bruge det (det er din surdej til næste gang).
9.
Kom vand i en gryde, og varm det op, til det er lunkent. Brug samme metode som dagen før.
10.
Hæld det lune vand, salt, honning, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hvedekerner og knækkede rugkerner op i skålen, og rør rundt.
11.
Tilsæt hvedemel og rugmel lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen. Dejen skal være lidt klistret.
12.
Kom bagepapir i to rugbrødsforme. Fordel dejen i de to forme. Fyld kun formene cirka halvt op. Glat dejen ud med en dejskraber.
13.
Læg et rent viskestykke over rugbrødene, og lad dem hæve et lunt sted i 4-6 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.
Bag rugbrødene:
14.
Tænd ovnen på 220 grader. Stil en bagerist på nederste rille.
15.
Bag brødene nederst i ovnen i 45-60 minutter, til de er gennembagte. Læg evt. et stykke staniol over dem, hvis de bliver mørke.
16.
Lad brødene køle af på en bagerist.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 339 kJ / 81 kcal
Protein: 13 %
Kulhydrat: 71 %
Fedt: 16 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer