- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Gærdej, mager>
- Boller>
- Rodfrugtboller
Rodfrugtboller
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 30 min.
Sværhedsgrad: Nem
Når du river rodfrugter og bruger dem i bolledejen, vil de give dine boller fugt og mere smag. Det er ikke så vigtigt, hvilken slags rodfrugt du bruger. Så kig i grønsagsskuffen, og brug, hvad du har. Vær dog opmærksom på, at nogle rodfrugter (såsom rødbede og gulerod) kræver lidt mere mel i dejen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til rodfrugtboller
Boller:
1 persillerod eller pastinak (ca. 70 g.)
1½ persillerod eller pastinak (ca. 105 g.)
½ persillerod eller pastinak (ca. 35 g.)
1 gulerod (ca. 70 g.)
1½ gulerod (ca. 105 g.)
½ gulerod (ca. 35 g.)
25 g. gær
38 g. gær
13 g. gær
1½ dl. vand
2¼ dl. vand
¾ dl. vand
1 dl. yoghurt, tykmælk eller A38
1½ dl. yoghurt, tykmælk eller A38.
½ dl. yoghurt, tykmælk eller A38.
1 dl. grahamsmel (ca. 60 g.)
1½ dl. grahamsmel (ca. 90 g.)
½ dl. grahamsmel (ca. 30 g.)
½ tsk. fint salt
¾ tsk. fint salt
¼ tsk. fint salt
5 dl. hvedemel (ca. 300 g.)
7½ dl. hvedemel (ca. 450 g.)
2½ dl. hvedemel (ca.150 g.)
Pensling:
½ dl. vand eller yoghurt
¾ dl. vand eller yoghurt
¼ dl. vand eller yoghurt
Pastinak
Gulerod
Gær
Vand
Yoghurt naturel
Grahamsmel
Salt
Hvedemel
Køkkenredskaber til rodfrugtboller
1 køkkenvægt
1 decilitermål
1 teske
1 kartoffelskræller
1 rivejern
1 lille gryde
1 stor skål
1 røreske
2 rene viskestykker
1 bageplade
1 ark bagepapir
1 stor skarp kniv
1 bagepensel
1 bagerist
Køkkenvægt
Decilitermål
Teske
Kartoffelskræller
Rivejern
Lille gryde
Stor røreskål
Røreske
Viskestykke
Bageplade
Bagepapir
Stor skarp kniv - kokkekniv
Bagepensel
Bagerist
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Samle dej:
3.
Skyl og skræl guleroden. Riv den på den fine
side af rivejernet. Se videoen.
4.
Syl og skræl persilleroden eller pastinakken.
Riv den på den fine side af rivejernet Se videoen.
5.
Smuldr gæren i en stor skål.
6.
Kom vand i en lille gryde, og varm det op et øjeblik, til det er lunkent. Mærk efter med en lillefinger. Vandet skal være lige så varmt som din finger. Se videoen.
7.
Hæld vandet op i skålen med gæren. Rør rundt, til gæren er opløst.
8.
Hæld yoghurt, tykmælk eller A38 i skålen, og rør det sammen.
9.
Kom de revne rodfrugter i skålen, og rør rundt.
10.
Kom grahamsmel og salt i skålen, og rør igen.
11.
Kom hvedemelet i skålen lidt ad gangen. Rør rundt imens. På den måde slår du luft i dejen med røreskeen.
12.
Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på bordet. Vend dejen ud på bordet, og ælt den færdig med hænderne. Brug lidt mere mel, hvis dejen er våd.
13.
Kom dejen tilbage i skålen, og læg et rent viskestykke over. Lad dejen hæve et lunt sted i 15 minutter. Hvis du ikke har tid, så hop denne del over. Hvis du har god tid, så lad dejen hæve i 30-45 minutter.
Forme boller:
14.
Kom bagepapir på en bageplade.
15.
Rul dejen til en pølse, og del den i 8 stykker. Form 8 rodfrugtboller, og sæt dem på bagepladen. Se videoen.
16.
Læg viskestykket fra tidligere over rodfrugtbollerne. Lad bollerne hæve i 15-30 minutter, alt efter hvor lang tid du har.
Bage boller:
17.
Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn. Bollerne skal først ind i ovnen, når ovnen er varmet helt op.
18.
Pensl bollerne med vand eller yoghurt. Se videoen.
19.
Sæt bollerne midt i ovnen, og bag dem i cirka 15 minutter, til de er gennembagte og gyldne. Se videoen.
20.
Tag bollerne ud af ovnen, og lad dem køle af på en bagerist.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1448 kJ / 346 kcal
Protein: 14 %
Kulhydrat: 76 %
Fedt: 7 %
Kostfibre: 3 %
Kokkeskolevideoer