
- >
- Opskrifter>
- Råvarer>
- Grøntsager og kartofler>
- Rodfrugter>
- Pastinakmos med kødsovs
Pastinakmos med kødsovs
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 80 min.
Sværhedsgrad: Medium

Spice den traditionelle kartoffelmos med kødsovs lidt op, og bland pastinakker i mosen og krydderier i sovsen. Du vil helt sikkert elske det!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til pastinakmos med kødsovs
Kartoffel-pastinakmos:
1 kg. melede kartofler
1 ½ kg. melede kartofler
½ kg. melede kartofler
500 g. pastinakker
750 g. pastinakker
250 g. pastinakker
8 dl. vand
12 dl. vand
4 dl. vand
25 g. smør
40 g. smør
15 g. smør
2 dl. mælk
3 dl. mælk
1 dl. mælk
1 dl. kogevand
1 ½ dl. kogevand
½ dl. kogevand
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
¼ tsk. salt
1 knivspids peber
¼ knivspids peber
Kødsovs:
1 løg
1 ½ løg
½ løg
1 rød chili
1 ½ rød chili
½ rød chili
500 g. pastinakker
750 g. pastinakker
250 g. pastinakker
3-4 kviste frisk timian eller 2 tsk. tørret timian
3-6 kviste frisk timian eller 1 ½ tsk. tørret timian
1-2 kviste frisk timian eller ¼ tsk. tørret timian
2 spsk. olie
3 spsk. olie
1 spsk. olie
400 g. hakket oksekød
600 g. hakket oksekød
200 g. hakket oksekød
2 dåser hakkede tomater
3 dåser hakkede tomater
1 dåse hakkede tomater
¼ citron (kun saften)
½ citron (kun saften)
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
¼ tsk. salt
1 knivspids peber
½ knivspids peber

Kartoffel

Pastinak

Vand

Smør

Mælk

Kogevand

Salt

Peber

Løg

Chili

Timian (frisk)

Olie

Hakket oksekød

Hakkede tomater

Citron
Køkkenredskaber til pastinakmos med kødsovs
1 køkkenvægt
1 decilitermål
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 lille skarp kniv
2 store gryder
1 grydelåg
1 dørslag
1 stor skål
1 piskeris
1 teske
1 rivejern
1 spatel
1 grydeske
1 citruspresser

Køkkenvægt

Decilitermål

Kartoffelskræller

Skærebræt

Lille skarp kniv

Stor gryde

Grydelåg

Dørslag

Stor skål

Piskeris

Teske

Rivejern

Spatel

Grydeske

Citruspresser
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Sådan laver du opskriften
3.
Kartoffel-pastinakmos: Tag en stor gryde. Vask, og skræl kartofler og pastinakker. Skær dem ud i store tern, og kom dem op i gryden.
4.
Kom vand i gryden, til det dækker kartoffel- og pastinak-ternene, og bring vandet i kog. Kog i cirka 20 minutter, til de er møre. Stik i et tern med en lille skarp kniv. Hvis kniven slipper let, er de møre. Mens kartoflerne koger, kan du gøre grøntsagerne til kødsovsen klar. Start fra punkt 10.
5.
Sæt et dørslag i en stor skål, og hæld kartofler, pastinakker og kogevand i dørslaget. Gem kogevandet.
6.
Hæld kartoflerne og pastinakkerne tilbage i gryden, og mos dem med et piskeris. Se videoen.
7.
Kom smør og mælk i mosen, og rør det sammen.
8.
Kom kogevand i mosen lidt ad gangen, og rør undervejs. Hvis mosen stadig er for tør, så kom lidt mere kogevand eller mælk i.
9.
Smag din kartoffel-pastinakmos til med salt og peber.
10.
Chilikrydret kødsovs: Pil, og hak løget. Se videoen.
11.
Skyl chilien, og skær den over på langs. Skrab kernerne ud, og hak chilien fint. Vask hænder, når du har rørt ved chili. Se videoen.
12.
Vask, og skræl pastinakkerne, og skær enderne væk. Riv pastinakkerne på den fine side på et rivejern.
13.
Kom koldt vand i en skål, og skyl timianen i vandet. Lad det dryppe af på et rent viskestykke. Pil bladene af stilkene. Se videoen.
14.
Hæld olie i en stor gryde, og varm den op.
15.
Kom løg i gryden, og svits det i 2 minutter. Løgene må ikke blive brune.
16.
Kom hakket oksekød i gryden, og brun det.
17.
Kom hakket chili, revet pastinak og timian-blade op i gryden. Rør rundt.
18.
Kom hakket tomat i gryden, og rør rundt. Læg låg på gryden, og kog retten i 20 minutter ved lav varme.
19.
Pres saften af en citron, til du har cirka 2 spiseskeer citronsaft. Se videoen.
Pres saften af en citron, til du har cirka 3 spiseskeer citronsaft. Se videoen.
Pres saften af en citron, til du har cirka 1 spiseske citronsaft. Se videoen.
20.
Smag kødsovsen til med citronsaft, salt og peber, og servér med pastinakmosen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 3025 kJ / 723 kcal
Protein: 20 %
Kulhydrat: 49 %
Fedt: 31 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer