- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Gærdej, fed>
- Marcipanboller
Marcipanboller med nødder
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 75 min.
Sværhedsgrad: Svær
Klar til at lave nemme fastelavnsboller, der ikke kræver udrulning, men smager fantastisk! Og de er ikke blot til fastelavn! Pynt dem med glasur eller marcipan. Skriv dine venner eller families navne eller forbogstaver til fx Valentines, Mors Dag eller brug dem som bordkort. Lad din fantasi løbe løbsk med sjove mønstre. Bagefest, anyone?
Opskriften giver cirka 12 boller.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til marcipanboller
Gærdej:
2½ dl lunkent vand
50 g. gær
2 spsk. sukker
1 æg
100 g. blødt smør
1 tsk. stødt kardemomme
¾ tsk. salt
Ca. 600-650 g. mel
Marcipanfyld:
50 g. marcipan
100 g. blødt smør
50 g. sukker
50 g. hasselnødder
Pynt:
1 æg til pensling
1 tsk. flormelis
100 g. marcipan
100 g. chokolade
Vand
Gær
Sukker
Æg
Smør
Kardemomme (stødt)
Salt
Hvedemel
Marcipan
Hasselnødder
Flormelis
Chokolade (koge)
Køkkenredskaber til marcipanboller
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 spiseske
1 teske
1 lille gryde
3 store skåle
1 røreske
1 kop
Husholdningsfilm
1 rivejern
1 skærebræt
1 brødkniv
1 gaffel
1 bagepensel
1 kagerulle
Kageudstikkere
1 dejskraber
1 sprøjtepose eller frysepose
Decilitermål
Køkkenvægt
Spiseske
Teske
Lille gryde
Stor røreskål
Røreske
Kop
Husholdningsfilm
Rivejern
Skærebræt
Brødkniv
Gaffel
Bagepensel
Kagerulle
Udstikkere til småkager
Dejskraber
Sprøjtepose
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Gærdej:
3.
Læg smørret på køkkenbordet, så det kan blive blødt ved stuetemperatur. Se videoen.
4.
Hæld vandet i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Vandet skal være lige så varmt, som din finger. Men ikke så varmt, så du brænder dig. Se videoen.
5.
Hæld vandet ned i en stor skål. Smuldr gæren i vandet. Rør, til gæren er opløst.
6.
Tilsæt sukker, og rør rund ind til det er opløst.
7.
Slå ægget ud i en kop, tjek for skaller. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
8.
Kom ægget, blødt smør, kardemomme og salt op i skålen. Rør det hele sammen.
9.
Rør til sidst melet i lidt efter lidt. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet. Ælt dejen på køkkenbordet. Dejen skal være blød og glat at røre ved, når den er færdig. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre. Se videoen.
10.
Kom dejen tilbage i skålen. Dæk skålen til med et rent viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter.
Marcipanfyld:
11.
Riv marcipanen på den grove side af et rivejern. Se videoen.
12.
Kom revet marcipan, blødt smør og sukker i en skål, og bland det sammen.
13.
Hak hasselnødderne groft med en brødkniv, og bland dem med marcipanmassen. Se videoen.
Forme boller:
14.
15.
Rul dejen ud til en lille tyk pølse, og del den i 12 stykker.
16.
Form hvert stykke dej til en bolle. Tryk en fordybning ned i bollen, og kom en teskefuld marcipanfyld i hver. Se videoen.
17.
Saml dejen rundt om fyldet, og vend bollen om, så sammenføjningen er i bunden. Læg den på bagepladen. Fortsæt sådan med alle 12 boller.
18.
Lad bollerne hæve på bagepladen i cirka 30 minutter.
Bage boller:
19.
Tænd ovnen på 210 grader.
20.
Slå et æg ud i en kop, og pisk ægget sammen med en gaffel. Se videoen.
21.
Pensl bollerne med æg. Se videoen.
22.
Bag bollerne i cirka 15-18 minutter.
23.
Lad bollerne køle af.
Pynt:
24.
Drys lidt flormelis på bordet, og rul marcipanen ud. Den skal være cirka ½ centimeter tyk.
25.
26.
Læg et stykke marcipan på hver bolle.
27.
Bræk chokoladen i stykker, og kom den i en stor skål der kan tåle varme. Smelt det over et vandbad. Se videoen.
28.
Når chokoladen er smeltet, slukker du for kogepladen. Flyt glasskålen væk fra gryden. Brug et viskestykke eller grydelapper. Pas meget på, da der kommer varm damp op af gryden, når du flytter skålen. Få eventuelt hjælp af en voksen.
29.
Kom chokoladen op i en sprøjtepose. Hvis du ikke har en sprøjtepose, kan du bruge en frysepose, og klippe et lille hul i hjørnet. Skriv navn på bollerne med chokoladen, eller pynt dem som du vil.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1962 kJ / 469 kcal
Protein: 8 %
Kulhydrat: 47 %
Fedt: 44 %
Heraf mættet fedt: 11 g.
Kostfibre: 1 %
Kokkeskolevideoer