Sådan gør du

Åbn trin-for-trin-visning

Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.

Lad os komme igang

1.

Vask hænder.

Se videoen.

2.

Find ingredienser frem.

Gærdej:

3.

Læg smørret på køkkenbordet, så det kan blive blødt ved stuetemperatur. Se videoen.

4.

Hæld vandet i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Vandet skal være lige så varmt, som din finger. Men ikke så varmt, så du brænder dig. Se videoen.

5.

Hæld vandet ned i en stor skål. Smuldr gæren i vandet. Rør, til gæren er opløst.

6.

Tilsæt sukker, og rør rund ind til det er opløst.

7.

Slå ægget ud i en kop, tjek for skaller. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.

8.

Kom ægget, blødt smør, kardemomme og salt op i skålen. Rør det hele sammen.

9.

Rør til sidst melet i lidt efter lidt. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet. Ælt dejen på køkkenbordet. Dejen skal være blød og glat at røre ved, når den er færdig. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre. Se videoen.

10.

Kom dejen tilbage i skålen. Dæk skålen til med et rent viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter.

Marcipanfyld:

11.

Riv marcipanen på den grove side af et rivejern. Se videoen.

12.

Kom revet marcipan, blødt smør og sukker i en skål, og bland det sammen.

13.

Hak hasselnødderne groft med en brødkniv, og bland dem med marcipanmassen. Se videoen.

Forme boller:

14.

Læg bagepapir på en bageplade.

15.

Rul dejen ud til en lille tyk pølse, og del den i 12 stykker.

16.

Form hvert stykke dej til en bolle. Tryk en fordybning ned i bollen, og kom en teskefuld marcipanfyld i hver. Se videoen.

17.

Saml dejen rundt om fyldet, og vend bollen om, så sammenføjningen er i bunden. Læg den på bagepladen. Fortsæt sådan med alle 12 boller.

18.

Lad bollerne hæve på bagepladen i cirka 30 minutter.

Bage boller:

19.

Tænd ovnen på 210 grader.

20.

Slå et æg ud i en kop, og pisk ægget sammen med en gaffel. Se videoen.

21.

Pensl bollerne med æg. Se videoen.

22.

Bag bollerne i cirka 15-18 minutter.

23.

Lad bollerne køle af.

Pynt:

24.

Drys lidt flormelis på bordet, og rul marcipanen ud. Den skal være cirka ½ centimeter tyk.

25.

Udstik marcipanen med den form, du har lyst til.

26.

Læg et stykke marcipan på hver bolle.

27.

Bræk chokoladen i stykker, og kom den i en stor skål der kan tåle varme. Smelt det over et vandbad. Se videoen.

28.

Når chokoladen er smeltet, slukker du for kogepladen. Flyt glasskålen væk fra gryden. Brug et viskestykke eller grydelapper. Pas meget på, da der kommer varm damp op af gryden, når du flytter skålen. Få eventuelt hjælp af en voksen.

29.

Kom chokoladen op i en sprøjtepose. Hvis du ikke har en sprøjtepose, kan du bruge en frysepose, og klippe et lille hul i hjørnet. Skriv navn på bollerne med chokoladen, eller pynt dem som du vil.

Næringsindhold per portion

Energi: 1962 kJ / 469 kcal

Protein: 8 %

Kulhydrat: 47 %

Fedt: 44 %

Heraf mættet fedt: 11 g.

Kostfibre: 1 %

Kokkeskolevideoer

Smør, sådan laver du det blødt

Smør, sådan laver du det blødt

Fingervarmt

Fingervarmt

Æg, slå det ud af skallen

Æg, slå det ud af skallen

Dej, ælte

Dej, ælte

Rivejern

Rivejern

Nødder, hakke

Nødder, hakke

Fastelavnsbolle, fyld i

Fastelavnsbolle, fyld i

Æg, slå det ud af skallen

Æg, slå det ud af skallen

Boller, pensle

Boller, pensle

Smelte chokolade over vandbad

Smelte chokolade over vandbad

Inspiration

Samlet tid: 100 min

Arbejdstid: 60 min

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 18 min

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 45 min

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 85 min