Sådan gør du

Åbn trin-for-trin-visning

Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.

Lad os komme igang

1.

Vask hænder.

Se videoen.

2.

Find ingredienser frem.

Sådan laver du opskriften

3.

Gærdej: Tag en lille gryde. Hæld vandet i, og varm det op, til det er lunkent. Vandet skal være lige så varmt, som din finger. Men ikke så varmt, så du brænder dig.

4.

Hæld vandet ned i en stor skål. Smuldr gæren i vandet. Rør, til gæren er opløst.

5.

Tilsæt sukker, og rør, til det er opløst.

6.

Slå ægget ud i en kop. Kom ægget, blødt smør, kardemomme og salt op i skålen. Rør det hele sammen. Se videoen.

7.

Rør til sidst melet i lidt efter lidt. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet. Ælt dejen på køkkenbordet. Dejen skal være blød og glat at røre ved, når den er færdig. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre.

8.

Kom dejen tilbage i skålen. Dæk skålen til med et rent viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i cirka 45 minutter. Imens kan du lave marcipanfyld.

9.

Marcipanfyld: Riv marcipanen på den grove side af et rivejern. Kom revet marcipan, blødt smør og sukker i en skål, og bland det sammen.

10.

Hak hasselnødderne groft med en brødkniv, og bland dem med marcipanmassen.

11.

Læg bagepapir på en bageplade.

12.

Del den hævede dej i 12 stykker.

13.

Form hvert stykke dej til en bolle. Tryk en fordybning ned i bollen, og kom en teskefuld marcipanfyld i hver. Se videoen.

14.

Saml dejen rundt om fyldet, og vend bollen om, så sammenføjningen er i bunden. Læg den på bagepladen. Fortsæt sådan med alle 12 boller.

15.

Lad bollerne hæve på bagepladen i cirka 30 minutter. Tænd samtidig ovnen på 210 grader.

16.

Slå et æg ud i en kop, og pisk ægget sammen med en gaffel. Pensl bollerne med æg, og bag dem i cirka 15-18 minutter. Lad dem køle af.

17.

Pynt: Drys lidt flormelis på bordet, og rul marcipanen ud. Den skal være cirka ½ centimeter tyk.

18.

Udstik marcipanen med den form, du har lyst til.

19.

Læg en marcipanskive på hver bolle.

20.

Smelt chokoladen over vandbad: Bræk chokoladen i stykker, og kom den i en stor, ovnfast glasskål. Se videoen.

21.

Hæld ½ liter vand i en lille gryde. Stil skålen oven på gryden. Bunden af skålen må ikke røre vandet. Tænd for middel varme, og lad vandet komme langsomt i kog. Skru ned for varmen, når vandet koger. Hold øje med chokoladen, og rør undervejs med en dejskraber.

22.

Når chokoladen er smeltet, slukker du for kogepladen. Flyt glasskålen væk fra gryden. Brug et viskestykke eller grydelapper. Pas meget på, da der kommer varm damp op af gryden, når du flytter skålen. Få eventuelt hjælp af en voksen.

23.

Kom chokoladen op i en sprøjtepose. Hvis du ikke har en sprøjtepose, kan du bruge en frysepose, og klippe et lille hul i hjørnet. Skriv navn på bollerne med chokoladen, eller pynt med en fritegning.

Næringsindhold per portion

Energi: 1870 kJ / 447 kcal

Protein: 9 %

Kulhydrat: 54 %

Fedt: 37 %

Heraf mættet fedt: 8,0 g

Kostfibre: 0 %

Kokkeskolevideoer

Smør, sådan laver du det blødt

Smør, sådan laver du det blødt

Fastelavnsbolle, fyld i

Fastelavnsbolle, fyld i

Chokolade, smelte over vandbad

Chokolade, smelte over vandbad

Inspiration

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 45 min

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 30 min

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 62 min