- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Tilbehør>
- Kartofler>
- Kogte kartofler
Kogte kartofler - vinter
Samlet tid: 30 min.
Arbejdstid: 10 min.
Sværhedsgrad: Nem
Lær at koge kartofler med GoCooks grundopskrift! Vinterkartofler tager typisk 20 minutter at koge, når de sættes over i koldt vand. Start med koldt vand for at skåne kartoflerne, selvom det betyder længere kogetid. Husk, at store kartofler tager længere tid at koge end små. Tjek vores opskrift for flere tips!
Tip: Du bevarer flere vitaminer ved at koge kartoflerne med skræl.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til kogte kartofler
Kogte kartofler:
1 kg kartofler (kogefaste)
1,5 kg kartofler (kogefaste)
600 g kartofler (kogefaste)
2 tsk. salt per liter vand
2 tsk. salt per liter vand
2 tsk. salt per liter vand
Evt. smagsgivere
5-10 stilke persille, løvstikke eller dild
15 stilke persille, løvstikke eller dild
5 stilke persille, løvstikke eller dild
Kartoffel
Salt
Løvstikke
Køkkenredskaber til kogte kartofler
1 stor gryde
1 stor gryde
1 mellemstor gryde
1 teske
1 dørslag
1 stor skål (til dørslaget)
Evt. 1 rent viskestykke
1 urtekniv eller kødnål
Stor gryde
Måleskeer
Dørslag
Stor røreskål
Viskestykke
Urtekniv
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kogte kartofler:
3.
Skræl eller skrub kartoflerne. Kom dem straks i en gryde med vand, hvis du skræller dem, så de ikke bliver brune. Se videoen.
4.
Skift vandet i gryden med kartofler. Vandet skal lige dække kartoflerne. Meget store kartofler kan halveres.
5.
Bring vandet i kog, og tilsæt salt. Se videoen.
6.
Tilsæt eventuelt skyllet persille, løvstikke eller dild til kogevandet.
7.
Læg låg på gryden, og skru ned på lav varme. Kog kartoflerne i cirka 20 minutter, til de er møre. Kogetiden afhænger af kartoflernes størrelse.
8.
Stik en kødnål eller en urtekniv ned i en kartoffel. Den er mør, når kødnålen eller urtekniven let glider igennem.
9.
Sæt et dørslag ned i en stor skål i vasken. Så kan du gemme kogevandet til fx en sauce.
10.
Hæld kogevandet fra kartoflerne. Huske at hælde væk fra dig selv.
11.
Kom kartoflerne tilbage i gryden, så de damper tørre. Læg et rent viskestykke ned ved kartoflerne, hvis de skal stå et stykke tid.
12.
Server kartoflerne, mens de stadig er varme. Mums!
13.
Tip: Kartofler, som du ikke får spist, skal du hurtigt lægge på køl. Ellers får de en bismag.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 819 kJ / 195 kcal
Protein: 10 %
Kulhydrat: 83 %
Fedt: 3 %
Heraf mættet fedt: 0,1 g
Kostfibre: 4 %
Kokkeskolevideoer