
- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Bagværk, øvrige>
- Klejner
Klejner
Samlet tid: 150 min.
Arbejdstid: 90 min.
Sværhedsgrad: Svær

Klejner er en klassisk nordisk julesmåkage. Den er formet som en sløjfe, og den skiller sig ud fra andre småkager, fordi de skal koges og ikke bages. Kom i gang med at koge klejner, og byd julen velkommen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til klejner
Klejner:
1 citron (økologisk)
1½ citron (økologisk)
½ citron (økologisk)
70 g. sukker
105 g. sukker
35 g. sukker
1 tsk. vaniljesukker
1½ tsk. vaniljesukker
½ tsk. vaniljesukker
½ tsk. kardemomme
¾ tsk. kardemomme
¼ tsk. kardemomme
1 knivspids salt
1½ knivspids salt
½ knivspids salt
½ tsk. hjortetaksalt
¾ tsk. hjortetaksalt
¼ tsk. hjortetaksalt
240 g. hvedemel
360 g. hvedemel
120 g. hvedemel
75 g. smør
110 g. smør
30 g. smør
½ dl. piskefløde
¾ dl. piskefløde
¼ dl. piskefløde
1 æg
1 stort æg
1 lille æg
2 glas kokosolie (palmin og svinefedt kan også bruges)
3 glas kokosolie (palmin og svinefedt kan også bruges)
1 glas kokosolie (palmin og svinefedt kan også bruges)

Citron økologisk

Sukker

Vaniljesukker

Kardemomme (stødt)

Salt

Hjortetaksalt

Hvedemel

Smør

Piskefløde

Æg

Kokosolie
Køkkenredskaber til klejner
1 køkkenvægt
1 teske
1 kniv bestik
1 decilitermål
1 rivejern
1 stor skarp kniv
1 røreskål
1 røreske
1 frysepose
1 stort skærebræt
Evt. 1 klejnespore
Kaffefiltre
1 fad
1 lille gryde
1 stegetermometer
1 hulske
1 citruspresser

Køkkenvægt

Teske

Kniv bestik

Decilitermål

Rivejern

Stor skarp kniv - kokkekniv

Røreskål

Røreske

Frysepose

Skærebræt

Serveringsfad

Lille gryde

Stegetermometer

Hulske

Citruspresser
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dej:
3.
Riv skallen fra 1 citron. Se videoen.
4.
Skær citronen over og pres saften fra ½ citron. Se videoen.
Skær citronen over og pres saften fra ¾ citron. Se videoen.
Skær citronen over og pres saften fra ¼ citron. Se videoen.
5.
Kom citronskal, sukker, vaniljesukker, kardemomme, salt, hjortetaksalt og hvedemel op i en røreskål.
6.
Skær smørret i tern, og kom det op i skålen til de tørre ingredienser. Smuldr smørret sammen med de tørre ingredienser, til det ligner parmesan.
7.
Slå ægget ud i en kop, og tjek det for skaller. Se videoen.
8.
Kom citronsaft, piskefløde og æg i skålen, og rør det hele sammen til en ensartet dej.
9.
Kom dejen i en frysepose, og læg den på køl i 1 time.
Forme klejner:
10.
Kom lidt mel på et stort skærebræt. Dej dejen i to, og rul hvert stykke dej ud i til en firkant med en tykkelse på 3-4 millimeter.
11.
Skær dejen ud i rektangler på cirka 3 x 6 centimeter. Skær et snit på 2 centimeter i midten på langs af hver klejne.
12.
Vrid den øverste del af dejen igennem hullet i midten. Gør det med alle klejnerne.
Koge klejner:
13.
Kom kaffefiltre på et fad, så klejnerne kan kommer derover og dryppe af, når de er blevet friteret.
14.
Kom kokosolie i en lille gryde, og varm det op til 180 grader. Tjek temperaturen med et termometer.
15.
Når olien har den rigtige temperatur, skal du forsigtigt komme 3 klejner i gryden. Vend dem med en hulske, når de er gyldne på den ene side.
16.
Brug hulskeen til at tage klejnerne op af gryden, og lad dem dryppe af på fadet med kaffefiltrene. Fortsæt sådan med alle klejnerne.
17.
Spis klejnerne samme dag, eller opbevar dem i en lufttæt beholder.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 0 kJ / kcal
Protein: 0 %
Kulhydrat: 0 %
Fedt: 0 %
Heraf mættet fedt:
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer