
- >
- Opskrifter>
- Sæson>
- Højtider>
- Jul>
- Luciaboller
Luciaboller
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 50 min.
Sværhedsgrad: Medium

For Micki er luciadag lig med luciaboller. De fine gule, bløde boller med den søde smag kommer oprindeligt fra Sverige, hvor man kalder dem lusse-katte.
Tip: Kværn safran-trådene i en morter først. Så får du mere farve og smag.
Opskriften giver cirka 15 boller.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til luciaboller
Ingredienser:
50 g. gær
100 g. smør
2 ½ dl. mælk
Evt. ½ pk. safran (tråde eller pulver) eller ½ tsk. gurkemeje
1 dl. sukker
½ tsk. salt
Ca. 450 g. mel
Ca. 30 rosiner
1 æg

Gær

Smør

Mælk

Safran

Sukker

Salt

Hvedemel

Rosiner

Æg
Køkkenredskaber: til luciaboller
1 køkkenvægt
1 decilitermål
1 teske
1 stor skål
1 lille gryde
1 morter eller blender
1 røreske
Husholdningsfilm
Bagepapir
2 bageplader
1 rent viskestykke
1 kop
1 gaffel

Køkkenvægt

Decilitermål

Teske

Stor røreskål

Lille gryde

Morter

Røreske

Husholdningsfilm

Bagepapir

Bageplade

Viskestykke

Kop

Gaffel
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dej:
3.
Kom mælk i en lille gryde og varm det op. Kom safran i mælken.
4.
Kom smør i gryden og lad det smelte. Tag gryden væk fra varmen og lad mælken køle ned, til det er lillefingervarmt. Begynd på dejen, imens mælken køler. Se videoen.
5.
Smuldr gæren i en stor skål.
6.
Kom mælke-blandingen op i skålen med gæren. Rør rundt, til gæren er opløst.
7.
Kom sukker og salt i blandingen. Rør rundt.
8.
Tilsæt melet lidt ad gangen. Rør undervejs. Når dejen er fast, så kom den ud på et meldrysset bord og ælt den sammen med hænderne. Se videoen.
9.
Kom dejen tilbage i skålen og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hvile i 20 minutter.
Form luciaboller:
10.
Kom bagepapir på to bageplader.
11.
Kom dejen ud på et meldrysset bord. Skær dejen i 15 lige store stykker. Se videoen.
12.
Rul hvert stykke ud til en lille pølse på cirka 15 centimeter.
13.
Tag en dejpølse. Rul den venstre ende mod uret, indtil du når midten af pølsen, mens den ligger på bordet. Rul også den højre ende mod uret, indtil den når midten. Nu burde den ligne luciabollerne på billedet.
14.
Læg din luciabolle på bagepladen. Gør det samme med alle dejpølserne. Luciabollerne må ikke røre hinanden, så fordel dem på 2 bageplader.
15.
Kom 2 rosiner i hver luciabolle (se på billedet). Tryk dem godt ned, da de ellers popper op under bagningen.
Bag luciaboller:
16.
Dæk luciabollerne til med et rent viskestykke og lad dem hæve i 10 minutter. Tænd imens ovnen på 200 grader.
17.
Slå et æg ud i en kop og pisk det sammen med en gaffel. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
18.
Pensel alle luciabollerne med ægget. Se videoen.
19.
Bag luciabollerne i cirka 10 minutter, til de er gyldne. Se videoen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 834 kJ / 199 kcal
Protein: 9 %
Kulhydrat: 62 %
Fedt: 30 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer