
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Gryderetter>
- Kartoffelmos med kødsovs
Kartoffelmos med kødsovs
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 80 min.
Sværhedsgrad: Medium

Kalder alle, der skal passe på madbudgettet! Spice den traditionelle kartoffelmos med kødsovs lidt op, og bland pastinakker i kartoffelmosen og i sovsen. Og så er opskriften også sundere end den klassiske version. Sovsen har også fået et pift af chili, som du kan undvære. Måske en ny favorit?
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til kartoffelmos med kødsovs
Kartoffel-pastinakmos:
1 kg. melede kartofler
1 ½ kg. melede kartofler
½ kg. melede kartofler
500 g. pastinakker
750 g. pastinakker
250 g. pastinakker
8 dl. vand
12 dl. vand
4 dl. vand
25 g. smør
40 g. smør
15 g. smør
2 dl. mælk
3 dl. mælk
1 dl. mælk
1 dl. kogevand
1 ½ dl. kogevand
½ dl. kogevand
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
¼ tsk. salt
1 knivspids peber
¼ knivspids peber
Kødsovs:
1 løg
1 ½ løg
½ løg
1 rød chili
1 ½ rød chili
½ rød chili
500 g. pastinakker
750 g. pastinakker
250 g. pastinakker
3-4 kviste frisk timian eller 2 tsk. tørret timian
3-6 kviste frisk timian eller 1 ½ tsk. tørret timian
1-2 kviste frisk timian eller ¼ tsk. tørret timian
2 spsk. olie
3 spsk. olie
1 spsk. olie
400 g. hakket oksekød
600 g. hakket oksekød
200 g. hakket oksekød
2 brikker/dåser hakkede tomater (ca. 800 g)
3 brikker/dåser hakkede tomater (ca. 1200 g)
1 brik/dåse hakkede tomater (ca. 400 g)
¼ citron (kun saften)
½ citron (kun saften)
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
¼ tsk. salt
1 knivspids peber
½ knivspids peber

Kartofler - melede

Pastinak

Vand

Smør

Mælk

Kogevand

Salt

Peber

Løg

Chili

Timian (frisk)

Olie - smagsneutral

Hakket oksekød

Hakkede tomater

Citron
Køkkenredskaber til kartoffelmos med kødsovs
1 kartoffelmoser eller 1 piskeris
1 køkkenvægt
1 decilitermål
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 lille skarp kniv
2 store gryder
1 grydelåg
1 dørslag
1 stor skål
1 teske
1 rivejern
1 spatel
1 grydeske
1 citruspresser

Kartoffelmoser

Køkkenvægt

Decilitermål

Kartoffelskræller

Skærebræt

Urtekniv

Stor gryde

Grydelåg

Dørslag

Stor røreskål

Teske

Rivejern

Spatel

Grydeske

Citruspresser
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kartoffelmos med pastinak:
3.
Tag en stor gryde. Vask, og skræl kartofler. Se videoen.
4.
Skær kartoflerne ud i store tern, og kom dem op i gryden. Se videoen.
5.
Vask, og skræl pastinakker. Skær dem ud i store tern, og kom dem op i gryden. Se videoen.
6.
Kom vand i gryden, til det dækker kartoffel- og pastinak-ternene, og bring vandet i kog. Se videoen.
7.
Stik i et tern med en lille skarp kniv. Hvis kniven slipper let, er de møre. Mens kartoflerne koger, kan du gøre grøntsagerne til kødsovsen klar.
8.
Sæt et dørslag i en stor skål, og hæld kartofler, pastinakker og kogevand i dørslaget. Gem kogevandet.
9.
Hæld kartoflerne og pastinakkerne tilbage i gryden, og mos dem med et piskeris. Se videoen.
10.
Kom smør og mælk i mosen, og rør det sammen.
11.
Kom kogevand i mosen lidt ad gangen, og rør undervejs. Hvis mosen stadig er for tør, så kom lidt mere kogevand eller mælk i.
12.
Smag din kartoffel-pastinakmos til med salt og peber.
Kødsovs med pastinakker og chili:
13.
Pil løget, og hak det. Se videoen.
14.
Skyl chilien, og skær den over på langs. Skrab kernerne ud, og hak chilien fint. Vask hænder, når du har rørt ved chili. Se videoen.
15.
Vask, og skræl pastinakkerne, og skær enderne væk. Riv pastinakkerne på den fine side på et rivejern. Se videoen.
16.
Kom koldt vand i en skål, og skyl timianen i vandet. Lad det dryppe af på et rent viskestykke. Pil bladene af stilkene. Se videoen.
17.
Hæld olie i en stor gryde, og varm den op.
18.
Kom løg i gryden, og svits det i 2 minutter. Løgene må ikke blive brune. Se videoen.
19.
Kom hakket oksekød i gryden, og brun det. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
20.
Kom hakket chili, revet pastinak og timian-blade op i gryden. Rør rundt.
21.
Kom hakket tomat i gryden, og rør rundt. Læg låg på gryden, og kog retten i 20 minutter ved lav varme.
22.
Pres saften af en citron, til du har cirka 2 spiseskeer citronsaft. Se videoen.
Pres saften af en citron, til du har cirka 3 spiseskeer citronsaft. Se videoen.
Pres saften af en citron, til du har cirka 1 spiseske citronsaft. Se videoen.
23.
Smag kødsovsen til med citronsaft, salt og peber, og servér med pastinakmosen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 3025 kJ / 723 kcal
Protein: 20 %
Kulhydrat: 49 %
Fedt: 31 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer