
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Tilbehør>
- Kartofler>
- Kartoffelmos med bacon og æbler
Kartoffelmos med bacon og æbler
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 40 min.
Sværhedsgrad: Nem

Denne opskrift med kartoffelmos og bacon minder lidt om en ret, som hedder "brændende kærlighed". De syrlige æbler giver dog et ekstra pift og smager lækkert sammen med den salte bacon. Det lyder lidt mærkeligt, men det smager fantastisk!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til kartoffelmos med bacon og æbler
Kartoffelmos
1 ½ kg kartofler (melede)
2 ½ kg kartofler (melede)
750 g kartofler (melede)
5 dl mælk
7 ½ dl mælk
2 ½ dl mælk
Evt. 35 g. smør
Evt. 60 g. smør
Evt. 20 g. smør
Tilbehør
3 store æbler
4 ½ store æbler
1 ½ stort æble
4-5 kviste frisk timian eller ½ tsk. tørret timian
6-7 kviste frisk timian eller ¾ tsk. tørret timian
2-3 kviste frisk timian eller ¼ tsk. tørret timian
2-3 friske grønkålsblade
3-5 friske grønkålsblade
1-2 friske grønkålsblade
140 g. bacon
210 g. bacon
70 g. bacon
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 tsk. peber
1 ½ tsk. peber
½ tsk. peber

Kartofler - melede

Minimælk

Smør

Æble

Timian (frisk)

Grønkål

Bacon

Salt

Peber
Køkkenredskaber til kartoffelmos med bacon og æbler
1 kartoffelmoser eller piskeris
1 mellem gryde
2 skærebrætter
3 små skarpe knive
1 sæt måleskeer
1 spatel
1 stegepande
1 målebæger
1 køkkenvægt
1 kartoffelskræller
1 dørslag
Køkkenrulle
1 grøntsagsbørste
1 dyb tallerken
1 grydelåg

Kartoffelmoser

Mellem gryde

Skærebræt

Urtekniv

Måleskeer

Spatel

Stegepande

Målebæger

Køkkenvægt

Kartoffelskræller

Dørslag

Køkkenrulle

Grøntsagsbørste

Dyb tallerken

Grydelåg
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kartoffelmos:
3.
Vask kartoflerne, og skræl dem. Se videoen.
4.
Skær de store kartofler i mindre stykker. Se videoen.
5.
Kom kartoflerne i en gryde og dæk dem med vand. Læg låg på gryden og bring vandet i kog. Se videoen.
6.
Kog kartoflerne i cirka 20 minutter.
Tilbehør:
7.
Lav æbler og bacon, mens kartoflerne koger.
8.
Kom koldt vand i en balje, og skyl timianen i vandet. Lad det dryppe af på et rent viskestykke. Pil bladene af stilkene. Se videoen.
9.
Skyl grønkålen på samme måde.
10.
Skær de grove stilke fra grønkålen. Hak stilkene fint, og skær grønkålsbladene i fine strimler. Se videoen.
11.
Vask æblerne. Skær dem i både og skær kernehusene væk. Se videoen.
12.
Tag et nyt skærebræt og en ny kniv. Skær bacon i tern.
13.
Steg baconternene sprøde på en stegepande ved middelvarme.
14.
Kom køkkenrulle på en tallerken, og læg de sprøde bacontern på tallerkenen, så køkkenrullen suger fedtet op.
15.
Tør forsigtigt lidt af fedtet på stegepanden væk med et stykke køkkenrulle. Husk stegepanden er varm.
16.
Steg æblestykkerne i det sidste fedt på stegepanden, så de er gyldne på begge sider.
17.
Tilsæt timianblade og kom salt og peber i.
Kartoffelmos - fortsat:
18.
Stik i kartoflerne med en lille kniv, og mærk om de er møre.
19.
Kom et dørslag i køkkenvasken og hæld vand og kartofler ned i dørslaget. Se videoen.
20.
Kom kartoflerne tilbage i gryden.
21.
Stød kartoflerne til mos med et piskeris.
22.
Rør mælk og smør i og varm igennem, mens du rører.
23.
Tilsæt lidt vand eller mælk, hvis mosen er for tør. Smag til med salt og peber.
24.
Spis kartoffelmosen med stegt bacon og æble og drys med fintsnittet grønkål. Velbekomme!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2379 kJ / 566 kcal
Protein: 13 %
Kulhydrat: 60 %
Fedt: 27 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer