
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Ovnretter>
- Grøntsagsgratin
Gratin med broccoli og gulerødder
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 30 min.
Sværhedsgrad: Svær

Grøntsagsgratin er det bedste i verden, hvis den er lavet ordentligt. Her er en opskrift, der hjælper dig trin for trin. De varme grøntsager er gemt under en sprød kappe af æggemasse og ost. Server retten rygende varm med rugbrød til eller med fisk eller kylling. Haps!
Tip: Du kan bruge rester af kogte grøntsager fra køleskabet - og redde maden!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til grøntsagsgratin
Grøntsagersfyld
400 g. broccoli
600 g. broccoli
200 g. broccoli
300 g. gulerødder
450 g. gulerødder
150 g. gulerødder
1 l vand
1 ½ l vand
½ l vand
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
Opbagning
30 g. smør
45 g. smør
15 g. smør
60 g. hvedemel
90 g. hvedemel
30 g. hvedemel
2 dl. grøntsagsvand
3 dl. grøntsagsvand
1 dl. grøntsagsvand
2 dl. mælk
3 dl. mælk
1 dl. mælk
100 g. ost
150 g. ost
50 g. ost
6 æg
9 æg
3 æg
1 ½ tsk. salt
2 tsk. salt
¾ tsk. salt
½ tsk. peber
¼ tsk. peber
½ tsk. friskrevet muskatnød
¾ tsk. friskrevet muskatnød
¼ tsk. friskrevet muskatnød
3 spsk. rasp
4 ½ spsk. rasp
1 ½ spsk. rasp
Til formen/det ovnfaste fad
10 g. smør
15 g. smør
3 spsk. rasp
4 spsk. rasp
1 ½ spsk. rasp
Tilbehør
4 skiver rugbrød
6 skiver rugbrød
2 skiver rugbrød

Broccoli

Gulerod

Vand

Salt

Smør

Hvedemel

Grøntsagsbouillon

Mælk

Revet ost

Æg

Peber

Muskatnød

Rasp

Rugbrød
Køkkenredskaber til grøntsagsgratin
1 sæt måleskeer
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 ovnfast fad
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor skrap kniv
1 stor gryde
1 grydelåg
1 dørslag
2 store skåle
1 mellem gryde
1 piskeris
1 rivejern
1 grydeske
1 lille skål
1 håndmixer
1 dejskraber
1 kødnål

Måleskeer

Decilitermål

Køkkenvægt

Ovnfast fad

Kartoffelskræller

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Stor gryde

Grydelåg

Dørslag

Stor røreskål

Mellem gryde

Piskeris

Rivejern

Grydeske

Lille røreskål

Håndmixer

Dejskraber

Kødnål
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Fyld:
3.
Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.
4.
Tænd ovnen på 175 grader.
5.
Skyl broccolien, og del den i buketter. Se videoen.
6.
Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Se videoen.
Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Se videoen.
7.
Kom vand og salt i en gryde, og læg låg på. Bring vandet i kog.
8.
Kom broccoli og gulerødder i gryden, og kog dem i 4 minutter.
9.
Stil et dørslag i en stor skål. Hæld gulerødder, broccoli og kogevandet i dørslaget. Gem grøntsagsvandet! Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og kogevandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og kogevandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
Opbagt sovs:
10.
Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Se videoen.
11.
Kom melet i gryden, og rør med et piskeris. Derefter tilsætter du ¼ dl af grøntsagsvandet, mens du rører med piskeriset. Rør, indtil opbagningen er blank og fast. Tilsæt resten af grøntsagsvandet til opbagningen, mens du rører med piskeriset hele tiden.
12.
Tilsæt mælken lidt efter lidt, og rør. Kog opbagningen, indtil den er blank og glat.
13.
Tag et rivejern. Riv ost og muskatnød på den fine side af rivejernet. Kom ost, muskatnød, salt og peber i gryden. Rør, indtil osten er smeltet. Lad opbagningen køle af.
14.
Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
15.
Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.
Samle gratin:
16.
Tag el elpisker. Pisk æggehviderne stive. Se videoen.
17.
Kom broccoli og gulerødder i opbagningen. Bland forsigtigt.
18.
Vend æggehviderne forsigtigt ned i opbagningen med en dejskraber. Hæld gratinmassen over i et ovnfast fad.
19.
Drys 3 spiseskeer rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt. Ovndøren må ikke åbnes i starten af bagningen, så falder den sammen.
Drys 4 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt. Ovndøren må ikke åbnes i starten af bagningen, så falder den sammen.
Drys 1 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt. Ovndøren må ikke åbnes i starten af bagningen, så falder den sammen.
20.
Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Den er færdig, når der ikke er rå dej på kniven.
21.
Server gratinen med det samme, da den hurtigt kan falde sammen. Server gratinen med rugbrød eller som tilbehør til fisk eller kylling.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2368 kJ / 564 kcal
Protein: 23 %
Kulhydrat: 40 %
Fedt: 37 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer