- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Ovnretter>
- Grøntsagsgratin
Gratin med broccoli og gulerødder
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 30 min.
Sværhedsgrad: Svær
Grøntsagsgratin er det bedste i verden, hvis den er lavet ordentligt. Her er en opskrift, der hjælper dig trin for trin. De varme grøntsager er gemt under en sprød kappe af æggemasse og ost. Server retten rygende varm med rugbrød til eller med fisk eller kylling. Haps!
Tip: Du kan bruge rester af kogte grøntsager fra køleskabet - og redde maden!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til grøntsagsgratin
Grøntsagersfyld
400 g. broccoli
600 g. broccoli
200 g. broccoli
300 g. gulerødder
450 g. gulerødder
150 g. gulerødder
1 l vand
1 ½ l vand
½ l vand
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
Opbagning
30 g. smør
45 g. smør
15 g. smør
60 g. hvedemel
90 g. hvedemel
30 g. hvedemel
2 dl. grøntsagsvand
3 dl. grøntsagsvand
1 dl. grøntsagsvand
2 dl. mælk
3 dl. mælk
1 dl. mælk
100 g. ost
150 g. ost
50 g. ost
6 æg
9 æg
3 æg
1 ½ tsk. salt
2 tsk. salt
¾ tsk. salt
½ tsk. peber
¼ tsk. peber
½ tsk. friskrevet muskatnød
¾ tsk. friskrevet muskatnød
¼ tsk. friskrevet muskatnød
3 spsk. rasp
4 ½ spsk. rasp
1 ½ spsk. rasp
Til formen/det ovnfaste fad
10 g. smør
15 g. smør
3 spsk. rasp
4 spsk. rasp
1 ½ spsk. rasp
Tilbehør
4 skiver rugbrød
6 skiver rugbrød
2 skiver rugbrød
Broccoli
Gulerod
Vand
Salt
Smør
Hvedemel
Grøntsagsbouillon
Mælk
Revet ost
Æg
Peber
Muskatnød
Rasp
Rugbrød
Køkkenredskaber til grøntsagsgratin
1 sæt måleskeer
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 ovnfast fad
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor skrap kniv
1 stor gryde
1 grydelåg
1 dørslag
2 store skåle
1 mellem gryde
1 piskeris
1 rivejern
1 grydeske
1 lille skål
1 håndmixer
1 dejskraber
1 kødnål
Måleskeer
Decilitermål
Køkkenvægt
Ovnfast fad
Kartoffelskræller
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Stor gryde
Grydelåg
Dørslag
Stor røreskål
Mellem gryde
Piskeris
Rivejern
Grydeske
Lille røreskål
Håndmixer
Dejskraber
Kødnål
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Fyld:
3.
Smør et ovnfast fad med smør, og drys med rasp.
4.
5.
Skyl broccolien, og del den i buketter. Se videoen.
6.
Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Se videoen.
Vask, og skræl gulerødderne. Skær den grove ende væk, og skær gulerødderne i skiver. Se videoen.
7.
8.
9.
Stil et dørslag i en stor skål. Hæld gulerødder, broccoli og kogevandet i dørslaget. Gem grøntsagsvandet! Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og kogevandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
Stil et dørslag over en skål. Hæld gulerødder, broccoli og kogevandet i dørslaget. Gen grøntsagsvandet. Lad gulerødder og broccoli dryppe af.
Opbagt sovs:
10.
Tag en lille gryde. Kom smør i gryden, og smelt det. Se videoen.
11.
12.
13.
14.
Del æggene. Kom æggeblommerne i en lille skål og æggehviderne i en stor skål. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
15.
Vend forsigtigt æggeblommerne ned i opbagningen en ad gangen. Rør rundt efter hver æggeblomme der kommer i.
Samle gratin:
16.
17.
18.
19.
Drys 3 spiseskeer rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt. Ovndøren må ikke åbnes i starten af bagningen, så falder den sammen.
Drys 4 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt. Ovndøren må ikke åbnes i starten af bagningen, så falder den sammen.
Drys 1 ½ spiseske rasp over gratinen. Sæt gratinen i ovnen, og bag den i 45 minutter, indtil den er gennembagt. Ovndøren må ikke åbnes i starten af bagningen, så falder den sammen.
20.
Mærk med en kødnål, om gratinen er gennembagt. Den er færdig, når der ikke er rå dej på kniven.
21.
Server gratinen med det samme, da den hurtigt kan falde sammen. Server gratinen med rugbrød eller som tilbehør til fisk eller kylling.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2368 kJ / 564 kcal
Protein: 23 %
Kulhydrat: 40 %
Fedt: 37 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer