
- >
- Opskrifter>
- Råvarer>
- Fisk og skaldyr>
- Gratin med laks og spinat
Gratin med laks og spinat
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 40 min.
Sværhedsgrad: Medium

Gratin er nærmest en tærte uden bund. Det smager top lækkert. I den her opskrift har laksen taget sine bedste venner, spinat og æg, med i fadet. Og tomatsovs i ovnbagte kartofler som tilbehør. For at gøre din mund glad over, hvor lækkert de smager sammen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til gratin med laks og spinat
Ovnbagte kartofler:
12 kartofler
18 kartofler
6 kartofler
2 spsk. olie
3 spsk. olie
1 spsk. olie
2 tsk. timian (tørret)
3 tsk. timian (tørret)
1 tsk. timian (tørret)
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
Gratin:
60 g. hvedemel
90 g. hvedemel
30 g. hvedemel
3 ½ dl. mælk
5 ½ dl. mælk
2 ¾ dl. mælk
2 spsk. olie
3 spsk. olie
1 spsk. olie
300 g. hakket spinat
450 g. spinat
150 g. spinat
225 g. laksefilet
345 g. laksefilet
115 g. laksefilet
4 æg
6 æg
2 æg
1 ½ tsk. salt
2 ¼ tsk. salt
¾ tsk. salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
1 knivspids revet muskatnød
1 ½ knivspids revet muskatnød
½ knivspids revet muskatnød
5 g. smør
7 ½ g. smør
2 ½ g. smør
Tomatsovs:
1 lille løg
1 ½ løg
½ løg
1 spsk. olie
1 ½ spsk. olie
½ spsk. olie
1 brik/dåse hakkede tomater (ca. 400 g)
1 ½ brik/dåse hakkede tomater (ca. 600 g)
½ brik/dåse hakkede tomater (ca. 200 g)
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
1 spsk. basilikum (tørret)
1 ½ spsk. basilikum (tørret)
½ spsk. basilikum (tørret)

Kartoffel

Olie - smagsneutral

Timian (frisk)

Salt

Peber

Hvedemel

Mælk

Spinat

Laks (filet)

Æg

Muskatnød

Smør

Løg

Hakkede tomater

Basilikum
Køkkenredskaber til gratin med laks og spinat
1 spiseske
1 teske
1 decilitermål
1 køkkenvægt
2 skærebrætter
2 små skarpe knive
1 stor skål
Bagepapir
1 bradepande
2 mellemstore gryder
1 piskeris
1 bagerist
1 stor skarp kniv
1 kop
2 mellemstore skåle
1 elpisker
1 ovnfast fad
1 dejskraber
1 spatel

Spiseske

Teske

Decilitermål

Køkkenvægt

Skærebræt

Urtekniv

Stor røreskål

Bagepapir

Bradepande

Mellem gryde

Piskeris

Bagerist

Stor skarp kniv - kokkekniv

Kop

Mellem røreskål

Elpisker

Ovnfast fad

Dejskraber

Spatel
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Ovnbagte kartofler:
3.
Vask kartoflerne. Skær kartoflerne over på langs. Læg dem med skærefladen nedad på skærebrættet, og skær dem på langs igen, så det bliver til aflange kartoffelbåde. Se videoen.
4.
Kom olie, timian, salt og peber i en stor skål, og bland det sammen.
5.
Kom kartoffelbådene i skålen, og rør rundt, til alle kartoflerne er dækket af dressing.
6.
Læg bagepapir i en bradepande. Fordel kartoffelbådene i bradepanden. Sørg for, at kartoflernes skæreflade rør så lidt ved bagepapiret, som muligt.
Gratin:
7.
Kom hvedemel, mælk og olie i en mellemstor gryde, og pisk det sammen.
8.
Tænd for gryden på middelhøj varme. Varm sovsen op, til den begynder at blive tyk. Pisk imens. Pas på, det ikke koger på. Tag gryden af varmen.
9.
Skyl spinaten, og hak den i grove stykker.
10.
Tænd for ovnen på 175 grader. Stil en bagerist nederst i ovnen.
11.
Læg laksefileterne med skindet opad på et skærebræt. Tag fat i den ene ende af skindet med fingrene, og skær forsigtigt skindet af med kniven. Skær laksefileterne i tern på cirka 1 x 1 centimeter.
12.
Tag et æg, og slå først æggehviden ud i en kop, og hæld æggeblommen op i en skål. Hæld derefter æggehviden op i den anden skål. Gentag med alle æggene. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
13.
Pisk æggehviderne stivepisker, og stil dem til side, til du skal bruge dem.
14.
Pisk æggeblommerne sammen med en gaffel. Hæld dem op i sovsen lidt ad gangen, mens du rører rundt. Smag sovsen til med salt, peber og revet muskatnød.
15.
Tag et ovnfast fad på cirka 30 x 40 centimeter. Smør fadet med smør.
16.
Kom spinat og laks i sovsen, og vend det forsigtigt rundt med en dejskraber. Vask hænder, når du har rørt ved rå fisk.
17.
Kom de stive æggehvider i sovsen. Vend meget forsigtigt æggehviderne rundt med dejskraberen. Luften må ikke gå ud af hviderne.
18.
Hæld gratindejen i fadet.
19.
Sæt kartoflerne og gratinen i ovnen samtidig, og bag dem i cirka 50 minutter. Placer gratinen nederst i ovnen.
Tomatsovs:
20.
Pil, og hak løget fint. Se videoen.
21.
Hæld olie i en gryde, og tænd på middelhøj varme.
22.
Kom løg i gryden, og steg dem, til de er klare. Rør imens. Løgene må ikke tage farve. Det tager cirka 1 minut. Se videoen.
23.
Hæld hakkede tomater i gryden, og lad sovsen koge lidt ind, så den bliver tykkere. Smag til med salt, peber og basilikum.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2631 kJ / 629 kcal
Protein: 19 %
Kulhydrat: 35 %
Fedt: 46 %
Heraf mættet fedt: 6,5 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer