![](/assets/images/menu-bg.jpg?width=1920&mode=crop&quality=80)
- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Gærdej, mager>
- Boller>
- Fødselsdagsboller
Fødselsdagsboller
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Nem
![](/media/itmjm4mj/theboller-800px.jpg?width=1920&heightratio=0.6666666666666666666666666667&mode=crop&quality=80)
Lækre og super nemme boller - og så er de perfekte til fødselsdagsfesten.
Opskriften giver 15 boller.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til fødselsdagsboller
Boller:
1 pk. gær (50 g.)
3 dl mælk
1 æg
1 dl sukker
½ tsk. salt
1 tsk. stødt kardemomme
125 g. smør
9-10 dl mel
1 æg til pensling
![](/media/13ndxnn1/fdb-gaer-800px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Gær
![](/media/dx3plsz0/maelk2-800px_0.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Mælk
![](/media/afrpzxw1/thumb_colourbox3099217.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Æg
![](/media/x0wbfdzv/fdb_-stroesukker_oeko_0.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Sukker
![](/media/ksskkl1i/salt-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Salt
![](/media/neyblixy/fdb_-kardemomme_0.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Kardemomme (stødt)
![](/media/vvvboyyi/smoer-800px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Smør
![](/media/thfekxck/fdb_-hvedemel_0.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Hvedemel
Køkkenredskaber til fødselsdagsboller
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 stor skål
1 lille gryde
1 røreske
1 teske
Husholdningsfilm
Bagepapir
2 bageplader
1 lille skarp kniv
1 kop
1 gaffel
1 bagepensel
1 bagerist
![](/media/kkrhgigi/decilitermål-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Decilitermål
![](/media/lwajbbjp/køkkenvægt-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Køkkenvægt
![](/media/m5kdspa2/stor-røreskål-3000-px-3.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Stor røreskål
![](/media/snydq23g/fdb-redskaber07.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Lille gryde
![](/media/otleyycw/røreske.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Røreske
![](/media/jdubdacj/teske-som-måleske-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Teske
![](/media/knrfmhq2/fdb-redskaber59-jpg_800px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Husholdningsfilm
![](/media/dhqpgi3w/fdb-redskaber57.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Bagepapir
![](/media/mbzbf01x/fdb-redskaber24.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Bageplade
![](/media/zwtfetqj/urtekniv-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Urtekniv
![](/media/v4pgx0te/kop-3000-px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Kop
![](/media/ihrbhbk1/fdb-redskaber47.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Gaffel
![](/media/kxxdwper/fdb-redskaber38.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Bagepensel
![](/media/3ujb1x0p/bagerist-09-800px.jpg?width=1920&heightratio=1&bgcolor=ffffff&quality=80)
Bagerist
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dej:
3.
Tag en stor skål, og smuldr gæren i skålen. Se videoen.
4.
Tag en lille gryde. Kom mælken i, og varm den op, til den er lunken. Mærk med en lillefinger. Mælken skal være lige så varm som din finger, men ikke så varm, at du brænder dig.
5.
Kom den lune mælk op i skålen med gæren. Rør rundt, til gæren er opløst.
6.
Slå ægget ud i en kop. Tjek ægget for skaller. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
7.
Kom æg, sukker, salt, kardemomme og blødt smør i skålen. Rør det hele sammen. Se videoen.
8.
Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen. Rør dejen sammen undervejs.
9.
Vend dejen ud på køkkenbordet. Ælt dejen med hænderne, til den er blød og glat at røre ved. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre. Se videoen.
10.
Kom dejen op i skålen igen. Kom husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve i cirka 30 minutter et lunt sted.
Form bollerne:
11.
Kom bagepapir på 2 bageplader.
12.
Drys mel på bordet, og vend dejen ud på det. Ælt dejen med hænderne, til den slipper køkkenbordet og er en sammenhængende klump.
13.
Rul dejen til en pølse, og del den i 15 lige store stykker.
Se videoen.
Se videoen.
14.
Tril 15 boller mellem hænderne eller på bordet. Læg bollerne på bagepladerne, uden at de rører hinanden.
15.
Læg et rent viskestykke over bollerne, og lad dem efterhæve i 30 minutter et lunt sted.
Pensel og bag bollerne:
16.
Tænd ovnen på 180 grader.
17.
Slå et æg ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Pensl bollerne med ægget. Se videoen.
18.
Bag bollerne midt i ovnen i cirka 15 minutter. Se videoen.
19.
Lad bollerne køle af på en bagerist.
20.
Serves straks.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1036 kJ / 248 kcal
Protein: 9 %
Kulhydrat: 61 %
Fedt: 30 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer