- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Gærdej, mager>
- Madbrød>
- Focaccia
Focaccia
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 30 min.
Sværhedsgrad: Medium
Focaccia er et italiensk madbrød. Focaccia er tit penslet med olie og drysset med rosmarin og salt. Olien og krydderierne samler sig i de huller, du laver i dejen med fingrene. Det smager godt som tilbehør til mad eller som sandwichbrød.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til focaccia
Focacciabrød:
2½ dl. lunken vand
3¾ dl. lunken vand
1¼ dl. lunken vand
25 g. gær
¾ pakke gær
¼ pakke gær
1 spsk. olie
1½ spsk. olie
½ spsk. olie
1 tsk. sukker
1½ tsk. sukker
½ tsk. sukker
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
¼ tsk. salt
1½ dl. grahamsmel (ca. 100 g.)
2¼ dl. grahamsmel (ca. 150 g.)
¾ dl. grahamsmel (ca. 50 g.)
5 dl. hvedemel (ca. 275 g.)
7½ dl. hvedemel (ca. 400 g.)
2½ dl. hvedemel (ca. 130 g.)
ca. 1 spsk. olivenolie til bagepapiret og fingrene
Topping:
1 spsk. vand
1½ spsk. vand
½ spsk. vand
½ tsk. fint salt
¾ tsk. fint salt
¼ tsk. fint salt
1 spsk. olivenolie
1½ spsk. olivenolie
½ spsk. olivenolie
Vand
Gær
Olivenolie
Sukker
Salt
Grahamsmel
Hvedemel
Køkkenredskaber til focaccia
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 spiseske
1 teske
1 mellemstor skål
1 lille bradepande (ca. 20 x 30 cm.) eller en bageplade
1 ark bagepapir
1 melryster
Husholdningsfilm
1 bagerist
Decilitermål
Køkkenvægt
Spiseske
Teske
Mellem røreskål
Bradepande
Bagepapir
Melryster
Husholdningsfilm
Bagerist
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Lave dej til focaccia:
3.
Tag en lille gryde. Kom vand i, og varm det op et øjeblik, til det er lunkent. Mærk efter med en lillefinger. Vandet skal være lige så varmt som din finger. Se videoen.
4.
Hæld vandet op i en stor skål.
5.
Smuldr gæren ned i skålen. Rør rundt, til gæren er opløst.
6.
Kom olie, sukker og salt i en skålen, og rør rundt.
7.
Rør grahamsmelet i.
8.
Rør derefter hvedemelet i lidt ad gangen, og ælt dejen med en røreske i 5 minutter. Husk at bruge nogle kræfter på det, så dejen bliver æltet godt igennem. Se videoen.
9.
Lad dejen hvile i 10 minutter, eller lad den hæve i 30 minutter, hvis du har tid.
Forme focaccia:
10.
Beklæd en lille bradepande (på 20 x 30 centimeter) eller en bageplade med bagepapir. Hæld olivenolie på. Fordel olivenolien på bagepapiret med fingrene. Se videoen.
11.
Hæld dejen ned i bradepanden eller ud på bagepladen. Hiv ud i siderne, så den fylder bradepanden ud eller fylder cirka 20 x 30 centimeter på bagepladen.
12.
Kom vand, salt og olivenolie ned i en melryster, og ryst det, indtil saltet er opløst. Hæld derefter straks blandingen ud over den hævede dej, og fordel den med fingrene. Tryk små fordybninger i dejen, så olieblandingen lægger sig i hullerne.
13.
Dæk dejen med husholdningsfilm, så fugten ikke forsvinder fra dejen, og lad den hæve i 30 minutter.
Bage focaccia:
14.
Tænd ovnen på 230 grader.
15.
Tryk eventuelt nye fordybninger i den hævede focaccia.
16.
Kom focacciaen i ovnen, og bag den i 10-15 minutter, til den er gylden og sprød på toppen. Se videoen.
17.
Lad den køle af på en rist.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1787 kJ / 427 kcal
Protein: 11 %
Kulhydrat: 63 %
Fedt: 24 %
Kostfibre: 2 %
Kokkeskolevideoer