1. >
  2. Opskrifter>
  3. Sæson>
  4. Højtider>
  5. Fastelavn>
  6. Fastelavnsboller med marmelade

Sådan gør du

Åbn trin-for-trin-visning

Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.

Lad os komme igang

1.

Vask hænder.

Se videoen.

2.

Find ingredienser frem.

Sådan laver du opskriften

3.

Tag smørret ud af køleskabet, så det er blødt, når du skal bruge det.

4.

Tag en stor skål. Kom cirka 600 gram af hvedemelet i skålen.

5.

Tag et skærebræt. Skær smørret i små tern. Eller, hvis det stadig er hårdt, så riv det på den grove side af et rivjern. Kom smørret op i skålen med mel. Smuldr smørret sammen med melet, til det ligner en masse små krummer. Brug fingrene. Se videoen.

6.

Tag en lille gryde. Kom mælk i gryden, og varm den op, til den er lillefingervarm. Pas på, den ikke bliver for varm! Se videoen.

7.

Sluk for kogepladen, og tag gryden væk fra varmen. Smuldr gæren i mælken. Rør, til gæren er helt opløst.

8.

Kom mælkeblandingen over i skålen med hvedemel og smør. Rør det sammen.

9.

Tag en kop, en lille skål og en gaffel. Slå et æg ud i koppen, og kom det over i den lille skål. Gør det samme med det andet æg. Pisk æggene sammen med gaflen. Se videoen.

10.

Kom æggene, sukker og kardemomme i dejen, og rør rundt.

11.

Tilsæt cirka 85 gram hvedemel lidt efter lidt, indtil dejen er smidig, men stadig lidt fedtet. Rør rundt imens.

12.

Læg dejen tilbage i skålen. Læg husholdningsfilm over skålen, og lad dejen hæve cirka 1 time.

13.

Kom bagepapir på to bageplader.

14.

Tag en lille skarp kniv. Drys lidt mel på bordet, og vend dejen ud på bordet.Tryk luften ud af dejen med hænderne, og del den i 4 portioner med kniven.

15.

Tag en kagerulle. Rul hver portion dej ud til en helt tynd firkant med kagerullen. Dejen skal være højst være ½ centimeter tyk. Skær dejen ud i cirka 25 firkanter på 15 x 15 centimeter. Se videoen.

16.

Kom 2 teskeer af 100 % din yndlingsmarmelade på midten af hver firkant. Saml firkanterne ved at folde hjørnerne ind til midten, og klem kanterne sammen, så fyldet ikke løber ud. Vend fastelavnsbollerne om. Læg fastelavnsbollerne med samlingen nedad på bagepladen. Se videoen.

17.

Tænd ovnen på 185 grader varmluft.

18.

Læg et rent viskestykke over fastelavnsbollerne, og lad bollerne hæve i 20-30 minutter.

19.

Tag en kop, en gaffel og en bagepensel. Slå et æg ud i koppen, og pisk det sammen med gaflen. Pensl fastelavnsbollerne med æg. Se videoen.

20.

Bag fastelavnsbollerne i cirka 15 minutter, til de er gyldne på toppen og lysebrune i bunden.

21.

Lad fastelavnsbollerne køle af på en bagerist.

22.

Tag en lille skål. Kom flormelis og eventuelt kakao i skålen. Rør 2 spiseskeer vand i skålen.Hvis glasuren er for tynd, så kom lidt mere flormelis i. Hvis den er for tyk, så kom lidt mere vand i. Pynt dine fastelavnsboller med glasuren. Se videoen.

Næringsindhold per portion

Energi: 996 kJ / 238 kcal

Protein: 7 %

Kulhydrat: 57 %

Fedt: 36 %

Heraf mættet fedt: 5,6 g.

Kostfibre: 0 %

Kokkeskolevideoer

Smør, sådan laver du det blødt

Smør, sådan laver du det blødt

Fingervarmt

Fingervarmt

Æg, slå det ud af skallen

Æg, slå det ud af skallen

Fastelavnsboller, rulle ud og skære til

Fastelavnsboller, rulle ud og skære til

Fastelavnsboller med syltetøjsfyld

Fastelavnsboller med syltetøjsfyld

Boller, pensle

Boller, pensle

Glasur

Glasur

Inspiration

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 145 min

Samlet tid: 60 min

Arbejdstid: 45 min

Samlet tid: 60 min

Arbejdstid: 36 min

Samlet tid: 90 min

Arbejdstid: 45 min