- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Vegetar>
- Falafler af udblødte kikærter
Falafler på panden
Samlet tid: 780 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Nem
Falafler er en form for vegetariske frikadeller, lavet ud af kikærter. De smager dejlig i en salat, i pitabrød og sandwich og varme retter. Du får de lækreste falafler ved at bruge tørrede kikærter, som du sætter i blød i 12 timer. De her falafler skal steges på panden, og det er vigtigt at bruge nok olie, så de ikke sætter sig fast.
Tip: Lav en dobbeltportion, så har du også til madpakken.
Opskriften giver cirka 20 falafler.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til falafler af udblødte kikærter
Falafler:
125 g tørrede kikærter (250 g udblødte)
190 g tørrede kikærter (375 g udblødte)
65 g tørrede kikærter (125 g udblødte)
1 lille løg
1 løg
½ lille løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
2 tsk. spidskommen
3 tsk. spidskommen
1 tsk. spidskommen
1 tsk. koriander
1½ tsk. koriander
½ tsk. koriander
Evt. ½ tsk. chiliflager
Evt. ¾ tsk. chiliflager
Evt. ¼ tsk. chiliflager
Evt. 1 dl. persille
Evt. 1½ dl. persille
Evt. ½ dl. persille
1 tsk. bagepulver
1½ tsk. bagepulver
½ tsk. bagepulver
1 spsk. rasp eller hvedemel
1½ spsk. rasp eller hvedemel
½ spsk. rasp eller hvedemel
½ citron
½ citron
½ citron
1 tsk. salt
1½ tsk. salt
½ tsk. salt
6 spiseske olie til stegning
9 spiseske olie til stegning
3 spiseske olie til stegning
Kikærter (tørrede)
Løg
Hvidløg
Stødt spidskommen
Koriander
Chili (flager)
Persille bredbladet
Bagepulver
Rasp
Citron
Salt
Olie - smagsneutral
Køkkenredskaber til falafler af udblødte kikærter
1 plastikbøtte med låg
1 køkkenvægt
2 teskeer
1 decilitermål
1 spiseske
1 stor skål
1 stor skarp kniv
1 skærebræt
1 foodprocessor (evt. minihakker/blender)
1 citruspresser
1 stegepande
2 gafler
Kaffefiltre
Plastikbøtte med låg
Køkkenvægt
Teske
Decilitermål
Spiseske
Stor røreskål
Stor skarp kniv - kokkekniv
Skærebræt
Foodprocessor
Citruspresser
Stegepande
Gaffel
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Udbløde kikærter, dagen før:
3.
Kom kikærterne op i en stor skål, og hæld vand over. Brug minimum dobbelt så meget vand som kikærter. Vær opmærksom på, at kikærterne udvider sig, så de kommer til at fylde mere.
4.
Lad dem stå køleskabet i mindst 12 timer.
Falafler:
5.
Hæld kikærterne op i en si, og skyl dem med vand. Stil dem til side, så de kan dryppe af.
6.
Pil løget, og skær det i grove stykker. Kom det op i en foodprocessor.
7.
Pil hvidløgene, og skær dem i grove stykker. Kom dem op i foodprocessoren. Se videoen.
8.
Skyl persillen i en skål med vand, og tør den i et rent viskestykke. Kom persillen op i foodprocessoren. Se videoen.
9.
Skær citronen over på midten, og pres saften ud med en citruspresser. Se videoen.
10.
Kom de drænede kikærter op i foodprocessoren, og tilsæt citronsaft, spidskommen, koriander, chili, bagepulver, rasp og salt.
11.
Blend det hele, så du får en findelt, ensartet masse. Tilsæt eventuelt lidt ekstra citronsaft, hvis massen ikke hænger sammen, eller lidt ekstra rasp/hvedemel, hvis massen er for flydende.
12.
Stil massen i køleskabet i en halv time, hvis du har tid. Ellers kan du bare fortsætte med opskriften.
Stege falafler:
13.
Tag en teskefuld af falafelmassen, og tril den til en kugle med hænderne. Læg den på et skærebræt, og tryk den lidt flad. Gør det samme med resten af massen.
14.
Varm en stegepande op til middelvarme, og hæld halvdelen af olien på.
15.
Læg forsigtigt falaflerne på stegepanden med god plads imellem. Steg eventuelt falaflerne af to omgange.
16.
Steg falaflerne i 3-4 minutter på den ene side, til de er lysebrune.
17.
Hæld den anden halvdel af olien på panden, og skynd dig at vende falaflerne. Det kan du for eksempel gøre med 2 gafler.
18.
Lad derefter falaflerne stege 3-4 minutter på den anden side.
19.
Tag falaflerne af panden, når de er færdige, og læg dem på noget fedtsugende papir, for eksempel kaffefiltre.
20.
Gentag med resten af falaflerne hvis alle sammen ikke kunne være på panden på første omgang.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1377 kJ / 329 kcal
Protein: 9 %
Kulhydrat: 24 %
Fedt: 64 %
Heraf mættet fedt: 0,89 g.
Kostfibre: 3 %
Kokkeskolevideoer