- >
- Opskrifter>
- Råvarer>
- Fine grøntsager>
- Græskar>
- Dampet græskar
Dampet græskar
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Medium
Brug et hokkaido-græskar som en spiselig skål, og server en rygende varm efterårs-suppe i græskarret.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til dampet græskar
Dampet græskar:
1 hokkaidogræskar (ca. 1000 g)
3 cm ingefær
2 spsk. olie
250 g hakket kyllingekød
5 dl vand
1 terning grøntsagsbouillon (eller japansk dashi, som er en sauce lavet på fisk)
1 dl æblemost (eller japansk mirin, som minder lidt om sød hvidvin)
2 spsk. soja
150 g majs
1 tsk. salt
2 spsk. kartoffelmel
2 dl koldt vand
1 forårsløg
150 g majs
225 g majs
75 g majs
Hokkaidogræskar (orange)
Ingefær (frisk)
Olie - smagsneutral
Hakket kyllingekød
Vand
Grøntsagsbouillon
Æblemost
Soja
Majs
Salt
Kartoffelmel
Forårsløg
Køkkenredskaber til dampet græskar
1 køkkenvægt
1 spiseske
1 decilitermål
1 teske
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor, skarp kniv
1 stor, skarp kniv
1 stor gryde med låg (gerne med dampindsats)
2 store gryde med låg (gerne med dampindsats)
Stanniol
1 skrællekniv
1 rivejern
1 pande med høj kant
1 røreske
1 tallerken
1 lille skål
1 piskeris
1 serveringsfad
2 serveringsfade
Køkkenvægt
Spiseske
Decilitermål
Teske
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Stor gryde
Stanniol
Kartoffelskræller
Rivejern
Stegepande
Røreske
Middagstallerken
Lille røreskål
Piskeris
Serveringsfad
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dampe græskar:
3.
Vask hokkaidogræskarret grundigt. Skær toppen af, cirka 5 centimeter fra stilken. Gem toppen. Skrab frøene ud af græskarret med en ske. Se videoen.
Vask hokkaidogræskarrene grundigt. Skær toppen af, cirka 5 centimeter fra stilken. Gem toppen. Skrab frøene ud af græskarrene med en ske. Se videoen.
4.
Kom 2-3 centimeter vand i bunden af en stor gryde med låg. Tag et stykke staniol, og lav 3 store snebolde af dem, så græskarret kan stå på boldene og være hævet over vandet.
Kom 2-3 centimeter vand i bunden af to store gryde med låg. Tag et stykke stanniol, og lav 3 store snebolde af dem, så græskarrene kan stå på boldene og være hævet over vandet.
5.
Læg toppen af græskarret tilbage på det udhulede græskar, og kom det hele ned i gryden. Hvis du har en gryde med en dampindsats, kan du lægge græskarret i dampindsatsen. Læg låget på gryden, og bring vandet i kog.
Læg græskar-låget på græskarrene, og kom dem ned i gryderne. Hvis du har en gryde med en dampindsats, lægger du græskarrene i damp-indsatsen. Læg låget på gryderne, og bring vandet i kog.
6.
Skru ned på lav varme, når det koger. Damp græskarret i cirka 15-20 minutter, til græskarkødet er helt mørt. Stik forsigtigt i græskarret med en lille, skarp kniv. Hvis det er blødt at stikke i, er det færdigt. Lav kødsovsen, mens græskarret bliver dampet.
Skru ned på lav varme, når det koger. Damp græskarrene i cirka 15-20 minutter, til græskar-kødet er helt mørt. Stik forsigtigt i græskarrene med en lille, skarp kniv. Hvis det er blødt at stikke i, er det færdigt. Mens det damper, laver du kødsovsen.
Kødsovs:
7.
Skræl ingefæren med en teske, og riv den på den fine side af et rivejern. Se videoen.
8.
Kom olien ned i en pande med høj kant. Varm olien op til høj varme.
9.
Kom kyllingekød og ingefær på den varme pande, og svits, til kødet er blevet brunet. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Svits i cirka 3 minutter, og rør rundt imens.
Kom kyllingekød og ingefær på den varme pande, og svits, til kødet er blevet brunet. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Svits i cirka 3 minutter, og rør rundt imens.
10.
11.
Hæld vandet og grøntsagsbouillonen på panden sammen med æblemost og soya, og varm det op ved høj varme, til det koger.
12.
Hæld kød og majs i sovsen, og lad det koge op igen.
13.
Pisk kartoffelmel og vand sammen i en lille skål, så der ikke er klumper i.
14.
Hæld blandingen i den kogende sauce, mens du rører rundt. Skru ned på svag varme, og lad det koge i 2-3 minutter, til saucen begynder at tykne.
15.
Smag sovsen til for eksempel med lidt salt, soya eller måske lidt sukker.
Fyld græskaret:
16.
Tag forsigtigt det dampede og møre græskar op af gryden med for eksempel to meget store skeer. Sæt græskarret på et fad, og tag "låget" af. Hæld den varme kødsovs ned i græskarret.
Tag forsigtigt de dampede og møre græskar op af gryden med for eksempel to meget store skeer. Sæt græskarrene på et fad, og tag "lågene" af. Hæld den varme kødsovs ned i græskarrene.
17.
Skyl forårsløgene, og skær dem i tynde skiver. Pynt retten med skiverne.
18.
Drys majs på toppen af retten.
Hvis du bruger majs fra dåse: Hæld majsene op i en si, og lad dem dryppe af, før du bruger dem.
19.
Skær de fyldte dampede græskar ud med en stor ske.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1356 kJ / 321 kcal
Protein: 22 %
Kulhydrat: 34 %
Fedt: 38 %
Heraf mættet fedt: 1,8 g
Kostfibre: 6 %
Kokkeskolevideoer