- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Rørt dej>
- Formkager>
- Citronmåne
Citronmåne
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 70 min.
Sværhedsgrad: Medium
Citronmåne er kult! Her kan du lære, hvordan du selv bager den. Hjemmebagt smager altid bedre, og hvis du ikke tror på det, så prøv en blind-test mellem dem hjemmelavede og færdigkøbte citronmåne.
Opskriften giver cirka 12 stykker kage.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til citronmåne
Kage:
3 økologiske citroner
250 g. smør
225 g. sukker
1 tsk. vaniljesukker
5 æg
300 g. hvedemel
3 tsk. bagepulver
Til formen:
2 spsk. smør
Glasur:
200 g. flormelis
Ca. ½ spsk. vand
Evt. ½ spsk. citronsaft
Pynt:
Revet citronskal
Citron
Smør
Sukker
Vaniljesukker
Æg
Hvedemel
Bagepulver
Flormelis
Vand
Køkkenredskaber til citronmåne
1 køkkenvægt
1 decilitermål
4 måleskeer
1 bagerist
1 springform (22-24 centimeter i diameter)
1 mellem skål
1 håndmixer
1 kop
2 små skåle
1 si
1 dejskraber
1 rivejern
1 træspyd
1 stor skarp kniv
1 spiseske
1 teske
Køkkenvægt
Decilitermål
Måleskeer
Bagerist
Springform
Mellem røreskål
Håndmixer
Kop
Lille røreskål
Si
Dejskraber
Rivejern
Træspyd - bambusspyd
Stor skarp kniv - kokkekniv
Spiseske
Teske
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Citronmåne:
3.
Tag smørret ud af køleskabet, så det er blødt når du skal bruge det. Se videoen.
4.
Tænd ovnen på 175 grader.
5.
Kom bagepapir på bunden af en springform. Smør formens sider med smør. Se videoen.
6.
Vask citronerne. Riv skallen af citronerne på den fine side af et rivejern til du har mindst 2 teskeer revet citronskal. Riv ikke den hvide del lige under skallen med. Det smager bittert. Gem 1/2 tsk. citronskål til pynt af kagen. Se videoen.
7.
Skær citronerne over, og pres dem på en citruspresser, til du har 1½ deciliter citronsaft. Se videoen.
8.
Kom citronskal, smør, sukker, og vaniljesukker i en stor, og pisk det sammen med en håndmixer. Pisk, til det bliver hvidt og luftigt.
9.
Slå et æg ud i en kop, tjek for skaller og hæld det op i skålen. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Pisk dejen sammen. Fortsæt sådan med alle æggene. Pisk mellem hvert æg. Se videoen.
10.
Tag en ny skål. Kom hvedemel og bagepulver i skålen, og bland det sammen.
11.
12.
Gem cirka 1 spiseskefuld citronsaft til glasur. Kom resten af citronsaften i og vend forsigtigt dejen sammen med en dejskraber, så dejen stadig er luftig.
13.
14.
Tjek om kagen er færdig, ved at stikke en lille kniv ned i kagen. Hvis der hænger dej på kniven, skal kagen bage videre. Se videoen.
15.
Tag kagen ud af ovnen, og lad den køle helt af.
Glasur:
16.
Hæld 150 g. af flormelissen i en skål. Se videoen.
17.
Tilsæt vand og citronsaft og rør glasuren sammen med en dejskraber. Den skal være meget tyk og svær at røre. Tilsæt mere flormelis, hvis den bliver for flydende, eller kom mere vand i, hvis den er for tyk.
18.
19.
Drys citronskal over kagen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 21854 kJ / 5223 kcal
Protein: 5 %
Kulhydrat: 50 %
Fedt: 44 %
Heraf mættet fedt: 153 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer