
- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Gærdej, fed>
- Brunsviger med krydderier
Brunsviger med krydderier
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 55 min.
Sværhedsgrad: Medium

For nogle danskere er brunsviger = fødselsdag. Brunsvigeren kommer oprindeligt fra Fyn, og består af sødt brød toppet med en snasket sukkermasse.
Opskriften giver cirka 12 stykker.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til brunsviger med krydderier
Bund:
25 g. gær
2½ dl. mælk
¼ dl. sukker
¼ tsk. groft salt
75 g. smør
Ca. 6 dl hvedemel
Fyld
100 g. smør
1¾ dl. brun farin
2 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt allehånde
1 tsk. stødt kardemomme

Gær

Mælk

Sukker

Salt

Smør

Hvedemel

Brun farin

Kanel (stødt)

Allehånde (stødt)

Kardemomme (stødt)
Køkkenredskaber til brunsviger med krydderier
1 køkkenvægt
1 sæt måleskeer
1 spiseske
1 stor skål
1 piskeris
2 grydeskeer
2 små gryder
Husholdningsfilm
Bagepapir
1 bradepande
1 kagerulle
1 lille skarp kniv
1 bagerist

Køkkenvægt

Måleskeer

Spiseske

Stor skål

Piskeris

Grydeske

Lille gryde

Husholdningsfilm

Bagepapir

Bradepande

Kagerulle

Lille skarp kniv

Bagerist
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Bund:
3.
Smuldr gæren i en stor skål.
4.
Smelt smørret i en gryde, og tag den af kogepladen når den er smeltet.
5.
Hæld mælken i smørret og tjek om det er lillefingervarmt. Hvis det er varmere, skal du lade det køle af. Hvis det er koldere skal du varme det lidt mere. Se videoen.
6.
Hæld den varme blanding op i skålen. Tilsæt sukker og salt og rør rundt.
7.
Hæld hvedemelet i skålen lidt efter lidt. Rør rundt med en grydeske.
8.
Drys 1 spiseske hvedemel på bordet og vend dejen ud på bordet.
9.
Ælt dejen med hænderne, til dejen bliver smidig og glat. Se videoen.
10.
Læg dejen tilbage i skålen, og læg et stykke husholdningsfilm over skålen.
11.
Lad dejen hæve 20-30 minutter.
12.
Læg bagepapir i en bradepande på ca. 35 x 25 cm.
13.
Drys lidt hvedemel på bordet. Rul dejen ud til en firkant der passer til bradepanden. Brug en kagerulle.
14.
Løft dejen op i bradepanden. Rids dejen med en stor skarp kniv, så det former 12 firkanter. Du skal ikke skære dejen helt igennem.
15.
Lad dejen hæve 20 minutter.
16.
Tænd ovnen på 225 grader.
17.
Bag bunden ca. 15 minutter.
Fyld:
18.
Kom smør, brun farin og krydderier i en gryde og varm op. Rør godt rundt, ind til smørret er smeltet og massen er tyk og flydende.
19.
Tag bradepanden ud af ovnen. Pas på du ikke brænder dig!
20.
Lav en lille fordybning i midten af hver af de opridsede firkanter ved at presse bagsiden af en spiseske halvejs ned i dejen. Kom en spiseske af fyldet ned i hver fordybning.
21.
Sæt kagen tilbage i ovnen og bag kagen videre cirka 10 minutter. Se videoen.
22.
Tag kagen ud af ovnen og lad den køle af på en bagerist.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 10054 kJ / 2403 kcal
Protein: 3 %
Kulhydrat: 43 %
Fedt: 53 %
Heraf mættet fedt: 92 g.
Kostfibre: 1 %
Kokkeskolevideoer