
- >
- Opskrifter>
- Alt det andet>
- Verdensmad>
- Europa>
- Danske klassikere>
- Brændende kærlighed med rodfrugtmos
Brændende kærlighed med rodfrugtmos
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 40 min.
Sværhedsgrad: Medium

Hvis du ikke kender brændende kærlighed, altså retten… ;-) Så er du gået glip af noget virkelig lækkert! I den her opskrift får du sprødstegt bacon og lidt ekstra smag i kartoffelmosen med rodfrugter. Server en skive rugbrød til, hvis du er skrupsulten.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til brændende kærlighed med rodfrugtmos
Rodfrugtmos:
1 ½ kg. kartofler (melede)
2 ¼ kg. kartofler (melede)
750 g. kartofler (melede)
500 g. lyse rodfrugter (pastinak, persillerod, knoldselleri)
750 g. lyse rodfrugter (pastinak, persillerod, knoldselleri)
250 g. lyse rodfrugter (pastinak, persillerod, knoldselleri)
1 ½ dl. mælk
¾ dl. mælk
30 g. smør
45 g. smør
15 g. smør
½ tsk. salt
1 tsk. salt
1 knivspids salt
1 knsp. peber
½ tsk. peber
1 knivspids peber
Tilbehør:
2 løg
3 løg
1 løg
2 pk. bacon i tern (280 g.)
3 pk. bacon i tern (420 g.)
1 pk. bacon i tern (140 g.)
¼ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids salt
1 knivspids peber
1 dl. persille
1 ½ dl. persille
½ dl. persille
Syltede rødbeder

Kartofler - melede

Pastinak

Mælk

Smør

Salt

Peber

Løg

Bacon

Persille

Rødbede
Køkkenredskaber til brændende kærlighed med rodfrugtmos
1 kartoffelmoser eller piskeris
1 stegepande
1 stor gryde med låg
1 køkkenvægt
1 decilitermål
1 teske
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 paletkniv
1 stor skål
1 rent viskestykke

Kartoffelmoser

Stegepande

Stor gryde

Køkkenvægt

Decilitermål

Teske

Kartoffelskræller

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Paletkniv

Lille røreskål

Viskestykke
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Mos med kartofler og rodfrugter:
3.
Skræl kartoflerne. Se videoen.
4.
Skær kartoflerne i grove tern. Se videoen.
5.
Skræl pastinakkerne, og skær dem i store tern. Se videoen.
6.
Kom kartoflerne og rodfrugterne i gryden. Hæld koldt vand i, til kartofler og pastinakker er dækkede.
7.
Bring vandet i kog ved høj varme. Skru ned på svag varme og lad det koge i 20 minutter. Gør tilbehøret klar, imens det koger. Se videoen.
Stege bacon og løg:
8.
Pil løgene, og hak dem fint. Se videoen.
Tilbehør: Pil og hak løgene fint. Se videoen.
Tilbehør: Pil og hak løgene fint. Se videoen.
9.
Læg bacon-stykkerne på en kold stegepande. Sæt den på komfuret ved middel varme. Steg bacon-stykkerne sprøde på begge sider. Det tager cirka 8 minutter. Pas på de ikke bliver brændte. Se videoen.
10.
Tag baconen af stegepanden og over på en tallerken, uden at hælde fedtet på panden fra.
11.
Kom løgene på bacon-panden ved middelvarme. Drys med salt og peber og steg, til de bliver bløde (cirka 5 minutter). Rør rundt indimellem. Se videoen.
12.
Kom vand i en lille skål, og skyl persillen i vandet. Se videoen.
13.
Hak persillen fint. Se videoen.
Mos fortsat:
14.
Tag 1 deciliter kogevand fra og gem den. Hæld resten af koge-vandet fra i et dørslag i vasken. Kom kartofler og pastinakker tilbage i gryden. Se videoen.
Tag ½ deciliter kogevand fra og gem den. Hæld resten af koge-vandet fra i et dørslag i vasken. Kom kartofler og pastinakker tilbage i gryden. Se videoen.
Tag ½ deciliter kogevand fra og gem den. Hæld resten af koge-vandet fra i et dørslag i vasken. Kom kartofler og pastinakker tilbage i gryden. Se videoen.
15.
Tilsæt mælk og smør til gryden.
16.
Rør mosen sammen med en kartoffelmoser eller et piskeris, til den er cremet og uden klumper. Det er vigtigt, at du IKKE bruger en blender eller et piskeris, da mosen så bliver slimet og klistret. Se videoen.
17.
Smag mosen til med salt og peber. Tilsæt lidt af det gemte kogevand, hvis du vil have mosen mere tynd.
Smag mosen til med salt og peber. Tilsæt lidt af det gemte kogevand, hvis du vil have mosen mere tynd.
Servering:
18.
Find de syltede rødbeder frem.
19.
Drys løg, sprød bacon og persille på toppen af din rodfrugtmos og servér med rødbeder til.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1686 kJ / 403 kcal
Protein: 18 %
Kulhydrat: 55 %
Fedt: 27 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer