- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Gryderetter>
- Boller i selleri
Boller i selleri
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 60 min.
Sværhedsgrad: Medium
Du kender helt sikkert den klassiske ret boller i karry, men har du nogensinde prøvet at smage boller i selleri? Opskrifterne minder meget om hinanden, karryen er bare skiftet ud med tern af selleri. Boller i selleri blev lavet til danske skolekøkkener helt tilbage i 1927, så det må siges at det er en gammel ret. Prøv en gang at lave det, og se om en gammel klassikker kan blive en ny for dig.
Du kan også spise ris til retten i stedet for kartofler.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til boller i selleri
Kødboller:
1 løg
1½ løg
½ løg
1 æg
1-2 æg
1 lille æg
400 g. hakket gris og kalv
600 g. hakket gris og kalv
200 g. hakket gris og kalv
½ dl. havregryn
¾ dl. havregryn
¼ dl. havregryn
½ dl. hvedemel
¾ dl. hvedemel
¼ dl. hvedemel
1 dl. mælk
1½ dl. mælk
½ dl. mælk
1½ tsk. salt
2¼ tsk. salt
¾ tsk. salt
½ tsk. peber
¾ tsk. peber
¼ tsk. peber
200 g. knoldselleri
300 g. knoldselleri
100 g. knoldselleri
1 liter vand
1½ liter vand
½ liter vand
1 terning grøntsagsbouillon
1½ terning grøntsagsbouillon
½ terning grøntsagsbouillon
Sovs:
Kogevandet fra bollerne
500 g. knoldselleri
750 g. knoldselleri
250 g. knoldselleri
1 tsk. salt
1½ tsk. salt
½ tsk. salt
½ tsk. peber
¾ tsk. peber
¼ tsk. peber
5 spsk. majsstivelse
7,5 spsk. majsstivelse
2,5 spsk. majsstivelse
1 dl. vand
1½ dl. vand
½ dl. vand
Tilbehør:
500 g. kartofler
750 g. kartofler
250 g. kartofler
1 spsk. salt
1½ spsk. salt
½ spsk. salt
1 dl. persille
1½ dl. persille
½ dl. persille
Løg
Æg
Hakket gris og kalv
Havregryn
Hvedemel
Mælk
Salt
Peber
Knoldselleri
Vand
Grøntsagsbouillon
Majsstivelse
Kartoffel
Persille
Køkkenredskaber til boller i selleri
1 rivejern
2 store skåle
1 kop
1 decilitermål
1 elpisker med dejkroge
1 køkkenvægt
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 kartoffelskræller
1 mellemstor gryde med låg
1 tallerken
1 teske
1 spiseske
1 stor gryde med låg
1 hulske
1 lille skål
1 piskeris
1 grydeske
Rivejern
Stor røreskål
Kop
Decilitermål
Håndmixer
Køkkenvægt
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Kartoffelskræller
Mellem gryde
Middagstallerken
Teske
Spiseske
Stor gryde
Hulske
Lille røreskål
Piskeris
Grydeske
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Fars til kødboller:
3.
Pil løget, og riv det på den fine side af et rivejern. Kom det i en stor skål. Se videoen.
4.
Slå et æg ud i en kop, og tjek for skaller. Hæld ægget op i skålen til løget. Vask hænder. Se videoen.
5.
Kom hakket kød, havregryn, hvedemel, mælk, salt og peber ned i skålen til løget. Sæt dejkroge på en elpisker, og brug den til at røre farsen i 3 minutter. Alternativt kan du røre kraftigt med en røreske. Se videoen.
6.
Sæt dejkroge på en elpisker, og rør farsen i 3 minutter. Alternativt kan du røre kraftigt med en røreske.
7.
Skyl og skræl knoldsellerien. Se videoen.
8.
Riv knoldsellerien på den grove side af et rivejern. Kom den op i skålen til farsen, og rør det godt sammen. Kom farsen i køleskabet i 30 minutter. Fortsæt i mellemtiden med tilbehøret. Se videoen.
9.
Kom farsen i køleskabet i 30 minutter.
10.
Fortsæt i mellemtiden med tilbehøret.
Tilbehør:
11.
Skyl kartoflerne, og skræl dem hvis skrællen er tyk og meget jordet. Skær dem i halve.
12.
Kom dem op i en mellemstor gryde. Hæld vand i til det lige dækker kartoflerne. Kom salt i gryden.
Koge kødboller:
13.
Form 14 små kødboller af farsen ved at bruge en spiseske og din håndflade. Læg kødbollerne på en tallerken. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
Tip: Hvis du dypper skeen i et glas med vand, klistrer farsen ikke, når du former kødbollerne. Vask hænderne, når du har formet alle kødbollerne.
Form 22 små kødboller af farsen ved at bruge en spiseske og din håndflade. Læg kødbollerne på en tallerken. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
Tip: Hvis du dypper skeen i et glas med vand, klistrer farsen ikke, når du former kødbollerne. Vask hænderne, når du har formet alle kødbollerne.
Form 8 små kødboller af farsen ved at bruge en spiseske og din håndflade. Læg kødbollerne på en tallerken. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
Tip: Hvis du dypper skeen i et glas med vand, klistrer farsen ikke, når du former kødbollerne. Vask hænderne, når du har formet alle kødbollerne.
14.
Kom vand i en stor gryde og kog det op. Kom grøntsagsbouillonen i gryden.
15.
Læg forsigtigt kødbollerne ned i det kogende vand med en hulske. Lad dem koge ved svag varme i 10 minutter, eller indtil de kommer op til overfladen.
Sovs:
16.
Skyl og skræl knoldsellerien, og skær den i små tern. Se videoen.
17.
Når kødbollerne er kogt tages de op af gryden med en hulske, og lægges på en ren tallerken. Gem kogevandet i gryden til sovsen.
18.
Bring vandet med kartofler i kog ved middelhøj varme.
19.
Kog kartoflerne i 15-20 minutter, eller til de er møre og slipper, hvis du stikker i dem med en kniv. Når kartoflerne er kogt hældes vandet fra. Fortsæt med resten af opskriften, imens kartoflerne koger. Se videoen.
20.
Bring kogevandet fra kødbollerne i kog ved middelhøj varme.
21.
Kom selleriternene i gryden, og kog dem i 5-7 minutter, indtil de er møre. Stik i ternene med en kniv. Hvis de slipper kniven, er de møre. Tag selleriternene op af kogevandet med en hulske.
22.
Kom majsstivelse og koldt vand i en lille skål, og pisk det sammen til en jævning.
23.
Kom jævningen i kogevandet i en tynd stråle, mens du pisker i gryden med et piskeris.
Fortsæt, indtil sovsen har den ønskede konsistens. Hvis den ser meget tynd ud, kan du lige lade den komme i kog først, imens du pisker. Så skulle den gerne tykne.
Hvis du synes, den er blevet for tyk, så kom lidt ekstra vand i sovsen.
24.
Kom selleriternene og kødbollerne op i sovsen, og lad den simre ved lav varme i et par minutter. Pas på, sovsen ikke brænder på.
25.
Smag sovsen til med salt og peber.
Samle retten:
26.
Kom vand i en lille skål. Skyl persillen i vandet. Lad dem dryppe af på et rent viskestykke, og hak persillen groft.
27.
Servér dine boller i selleri sammen med de kogte kartofler og drys persille på toppen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1690 kJ / 404 kcal
Protein: 19 %
Kulhydrat: 48 %
Fedt: 30 %
Kostfibre: 3 %
Kokkeskolevideoer