Sådan gør du

Åbn trin-for-trin-visning

Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.

Lad os komme igang

1.

Vask hænder.

Se videoen.

2.

Find ingredienser frem.

Sådan laver du opskriften

3.

Gærdej: Tag en gryde, og kom smør og mælk ned i den. Tænd for svag varme, og lad mælken blive lidt lun, og lad smørret smelte. Mærk efter med en finger. Mælken og smørret skal kun være lige så varmt, som din finger. Men ikke så varmt, at du brænder dig.

4.

Hæld mælk og smør over i en stor skål. Smuldr gæren heri. Rør rundt, til gæren er opløst.

5.

Slå æggene ud i en kop et ad gangen, og hæld dem op i skålen. Rør sammen. Se videoen.

6.

Tilsæt salt, og kom mel i lidt ad gangen. Rør undervejs. Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på køkkenbordet, og vend dejen ud på bordet. Ælt dejen på køkkenbordet. Dejen skal være blød og glat at røre ved, når den er færdig. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre.

7.

Læg dejen tilbage i skålen, og dæk den med husholdningsfilm. Lad dejen hæve lunt i cirka 30 minutter. Lav fyldet, imens dejen hæver.

8.

Fyld: Skræl æblerne, og tag kernehuset ud. Skær æblerne i tynde både.

9.

Tag et skærebræt, en brødkniv og et rivejern frem. Riv marcipanen på den grove side af rivejernet, og hak mandlerne groft. Se videoen.

10.

Tag en skål. Kom blødt smør, sukker, kanel, marcipan og mandler i skålen, og rør det sammen til en tyk masse. Se videoen.

11.

Tænd ovnen på 200 grader. Læg bagepapir på to bageplader.

12.

Når dejen har hævet, deler du den i to.

13.

Rul hvert stykke dej ud med en kagerulle. Dejen skal have form som et rektangel på cirka 35x25 centimeter. Læg hvert stykke på hver sin bageplade.

14.

Fordel mandelmassen på den lange led på midten af hvert rektangel. Se videoen.

15.

Fordel rosiner og æblebåde ovenpå mandelmassen.

16.

Når du skal lave det flettede mønster, skal du nu skære siderne af dejen ud i skrå strimler på cirka 2 centimeter i bredden. Strimlerne skal starte 2-3 centimeter fra mandelmassen, og gå ud til kanten. Det skal ligne et juletræ.

17.

Flet nu dejstrimlerne ind over hinanden.

18.

Pynt: Slå ægget ud i en kop, og pisk det sammen med en gaffel. Pensl stængerne med ægget, og drys med perlesukker og hakkede mandler.

19.

Læg et rent viskestykke over de flettede stænger, og lad dem hæve 10-15 minutter.

20.

Bag efterårsstængerne i midten af ovnen i 25-30 minutter. Hvis du bruger en varmluftsovn, kan begge bageplader være i ovnen på en gang. Hvis ikke, skal du bage de to stænger en ad gangen.

21.

Når stængerne er gyldne, er de færdige. Velbekomme!

Næringsindhold per portion

Energi: 1892 kJ / 452 kcal

Protein: 7 %

Kulhydrat: 42 %

Fedt: 51 %

Heraf mættet fedt: 12,5 g

Kostfibre: 0 %

Kokkeskolevideoer

Æg, slå det ud af skallen

Æg, slå det ud af skallen

Nødder, hakke

Nødder, hakke

Smør, sådan laver du det blødt

Smør, sådan laver du det blødt

Kringle, flette

Kringle, flette

Inspiration

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 51 min

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 85 min

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 45 min

Samlet tid: 120 min

Arbejdstid: 35 min