Kikærter (tørrede)

Hvordan smager kikærter?

Kikærter er gullige og har en nøddeagtig smag. De indeholder mere olie end de fleste andre bælgfrugter. Det giver dem mere smag end andre bælgfrugter.

Hvordan vokser kikærter?

Kikærter er en bælgfrugt. Deres frugter er små bælge, og hver bælg har to kikærter indeni. Frugterne vokser på buske, og man planter nye buske hvert år. Kikærte-planten er derfor en etårig plante.

Kikærtens historie

Man har spist kikærter lige siden landbruget startede for omkring 9-10.000 år siden. De blev først dyrket i Asien, og er stadig populære i lande som Iran og Indien. Fra Asien kom kikærterne til Mellemøsten, hvor de er en stor del af madkulturen. Kikærten om videre til Etiopien i Afrika og derefter til Mexico. Og nu er kikærten også ved at være ret almindelig i Danmark.

Hvordan bruger man kikærter?

Sæt kikærter i blød i minimum 10-12 timer før du skal bruge dem. Kog dem herefter i nyt, friskt vand i cirka 1 time.

En af de mest populære retter lavet med kikærter er hummus. Hummus kommer fra Mellemøsten og er en puré lavet af kogte kikærter, der er krydret med hvidløg, citron og nogle gange paprika eller tahin. En anden populær måde at bruge kikærter på er til falafler.

Du kan også lave mel af kikærter, som du kan bruge til at bage med. Det bliver til fladbrød i Italien og papadums i Indien.

Italienerne har også brugt kikærter siden oldtiden, hvor den bliver krydret godt eller blandet med rester af kød, så den får lækker umami-smag.

Du skal også  kikærter, når du laver falafel, og de er også gode i salater.

Holdbarhed

6 måneder i fryseren

1 år på hylden

Opbevaring

Opbevar tørrede kikærter tørt og mørkt i et køkkenskab eller en køkkenskuffe. Opbevar ikke kidneybønner i direkte sollys. Kikærter på dåse kan du opbevare i køkkenskabet. Når du har kogt bønnerne, skal du opbevare dem i køleskabet. Her kan de holde sig i cirka 4 dage. Kogte kikærter kan du også komme i fryseren.

Retter med kikærter (tørrede)

Samlet tid: 60 min

Arbejdstid: 60 min

Samlet tid: 780 min

Arbejdstid: 60 min