
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Burger, bøffer og deller>
- Bøffer og deller>
- Svenske kødboller med kartoffelmos
Svenske kødboller med kartoffelmos
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 40 min.
Sværhedsgrad: Nem

Klassiske svenske kødboller eller svenske köttbuller med kartoffelmos er opskriften på smagen af Sverige. Retten bliver særligt svensk, hvis du serverer den med tyttebærsyltetøj til. Det bruger man meget i Sverige. Vi har også tilføjet lidt brun sovs, hvis du gerne vil have lidt ekstra at dyppe kødbollerne i.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til svenske kødboller med kartoffelmos
Svenske kødboller:
1 dl. havregryn
1 ½ dl. havregryn
½ dl. havregryn
1 spsk. kartoffelmel
1 ½ spsk. kartoffelmel
½ spsk. kartoffelmel
1 dl. mælk
1 ½ dl. mælk
½ dl. mælk
1 løg
1 ½ løg
½ løg
1 æg
1 ½ æg
½ æg
1 knivspids salt
1 ½ knivspids salt
½ knivspids salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
200 g. hakket oksekød, maks 10 % fedt
300 g. hakket oksekød, maks 10 % fedt
100 g. hakket oksekød, maks 10 % fedt
200 g. hakket grisekød, maks 10 % fedt
300 g. hakket grisekød, maks 10 % fedt
100 g. hakket grisekød, maks 10 % fedt
2 spsk. olie til stegning
3 spsk. olie til stegning
1 spsk. olie til stegning
Kartoffelmos:
10 store kartofler
1 l. vand
1 tsk. salt
25 g. smør
1-2 dl. mælk
1 knivspids peber
Brun sovs:
25 g smør (1-2 spsk.)
40 g smør (3 spsk)
15 g smør (1 spsk.)
20 g hvedemel (2 spsk.)
30 g hvedemel (3 spsk)
10 g hvedemel (1 spsk)
2 dl mælk
3 dl mælk
1 dl mælk
1 terning oksebouillon
1 terning oksebouillon
½ terning oksebouillon
2 dl kogevand (fra kartoffelmosen)
3 dl kogevand (fra kartoffelmosen)
1 dl kogevand (fra kartoffelmosen)
Evt. sovsekulør
Evt. ½ tsk. salt
Evt. 1 tsk. salt
Evt. ½ tsk. salt
Evt. ½ knvispids peber fra kværn
Evt. 1 knvispids peber fra kværn
Evt. ½ knvispids peber fra kværn
Tilbehør:
Tyttebærsyltetøj eller ribsgele

Havregryn

Kartoffelmel

Mælk

Løg

Æg

Salt

Peber

Hakket oksekød

Hakket grisekød

Olie - smagsneutral

Kartoffel

Vand

Smør

Hvedemel

Oksebouillon

Kogevand

Sovsekulør

Ribsgele
Køkkenredskaber til svenske kødboller med kartoffelmos
1 kartoffelmoser eller 1 piskeris
1 køkkenvægt
2 spiseskeer
1 decilitermål
1 teske
1 mellemstor skål
1 røreske
1 skærebræt
1 lille skarp kniv
1 kartoffelskræller
1 mellemstor gryde
1 kop
1 tallerken
1 stegepande
1 spatel

Kartoffelmoser

Køkkenvægt

Spiseske

Decilitermål

Teske

Mellem røreskål

Røreske

Skærebræt

Urtekniv

Kartoffelskræller

Mellem gryde

Kop

Middagstallerken

Stegepande

Spatel
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kartoffelmos:
3.
Vask og skræl kartoflerne. Se videoen.
4.
Skær kartoflerne i tern eller mindre stykker. Se videoen.
5.
Kom alle kartoflerne i en gryde, og hæld vand i, så det lige akkurat dækker alle kartoflerne. Læg låg på gryden, og varm op til middelhøj varme. Se videoen.
6.
Lad kartoflerne koge i cirka 20 minutter, til de er møre. Mærk med en lille skarp kniv. Hvis kartoflen slipper kniven nemt, er de møre.
7.
Kom et dørslag ned i en stor skål. Stil det i vasken. Hæld vandet fra kartoflerne. Hæld væk fra dig selv. Gem kogevandet til den brune sovs.
8.
Kom kartoflerne tilbage i gryden. Mos dem med en kartoffelmoser eller et piskeris. Se videoen.
9.
Hæld mælk og evt. kogevand i mosen. Rør mosen sammen. Smag til med smør, salt og peber.
Kötbullar - kødboller:
10.
Pil, og hak løget fint. Se videoen.
11.
Kom havregryn, kartoffelmel og mælk i en skål, og rør rundt. Lad grynene og melet stå og suge mælken op i 10 minutter. Gå videre med opskriften imens.
12.
Slå ægget ud i en kop. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Kom ægget, løgene, salt og peber op i skålen med havregryn, kartoffelmel og mælk. Se videoen.
Slå ægget ud i en kop, pisk det sammen med en gaffel. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Kom halvdelen af ægget op i skålen med havregryn, kartoffelmel og mælk. Kom også løgene, salt og peber op i skålen. Se videoen.
13.
Kom hakket oksekød og hakket grisekød op i skålen, og rør det hele sammen. Se videoen.
14.
Form kødbollerne i hånden med en spiseske. Læg dem på en tallerken. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
15.
Kom olie på en stegepande, og varm den op. Kom kødbollerne på stegepanden, og brun dem på alle sider. Se videoen.
Brun sovs:
16.
Kom stegefedtet fra panden med kødboller i en lille gryde. Tilsæt smør.
17.
Pisk hvedemel i smørblandingen til en opbagt sovs. Se videoen.
18.
Tilsæt oksebouillon. Pisk mælk og kogevand fra kartoffelmosen i lidt efter lidt. Pisk saucen op til kogepunktet.
19.
Smag til med salt og peber, og farv saucen med brun kulør.
20.
Server de svenske kötbullar look-a-like med kartoffelmos, brun sovs og tyttebærsyltetøj eller ribsgelé.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2538 kJ / 607 kcal
Protein: 20 %
Kulhydrat: 41 %
Fedt: 38 %
Heraf mættet fedt: 8,9 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer