
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Svenske kødboller med kartoffelmos
Svenske kødboller med kartoffelmos
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 40 min.
Sværhedsgrad: Nem

Kødboller med kartoffelmos er smagen af Sverige. Retten bliver særligt svensk, hvis du serverer den med tyttebærsyltetøj til. Det bruger man meget i Sverige.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til svenske kødboller med kartoffelmos
Kødboller
1 dl. havregryn
1 ½ dl. havregryn
½ dl. havregryn
1 spsk. kartoffelmel
1 ½ spsk. kartoffelmel
½ spsk. kartoffelmel
1 dl. mælk
1 ½ dl. mælk
½ dl. mælk
1 løg
1 ½ løg
½ løg
1 æg
1 ½ æg
½ æg
1 knivspids salt
1 ½ knivspids salt
½ knivspids salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
200 g. hakket oksekød, maks 10 % fedt
300 g. hakket oksekød, maks 10 % fedt
100 g. hakket oksekød, maks 10 % fedt
200 g. hakket grisekød, maks 10 % fedt
300 g. hakket grisekød, maks 10 % fedt
100 g. hakket grisekød, maks 10 % fedt
2 spsk. olie til stegning
3 spsk. olie til stegning
1 spsk. olie til stegning
Kartoffelmos:
10 store kartofler
1 l. vand
1 tsk. salt
25 g. smør
1-2 dl. mælk
1 knivspids peber

Havregryn

Kartoffelmel

Mælk

Løg

Æg

Salt

Peber

Hakket oksekød

Hakket grisekød

Olie

Kartoffel

Vand

Smør
Køkkenredskaber til svenske kødboller med kartoffelmos
1 køkkenvægt
2 spiseskeer
1 decilitermål
1 teske
1 mellemstor skål
1 røreske
1 skærebræt
1 lille skarp kniv
1 kartoffelskræller
1 mellemstor gryde
1 kop
1 tallerken
1 stegepande
1 spatel
1 piskeris

Køkkenvægt

Spiseske

Decilitermål

Teske

Mellem skål

Røreske

Skærebræt

Lille skarp kniv

Kartoffelskræller

Mellem gryde

Kop

Middagstallerken

Stegepande

Spatel

Piskeris
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Sådan laver du opskriften
3.
Kom havregryn, kartoffelmel og mælk i en skål, og rør rundt. Lad grynene og melet stå og suge mælken op i 10 minutter. Gå videre med opskriften imens.
4.
Pil, og hak løget fint. Se videoen.
5.
Kartoffelmos: Skræl kartoflerne. Skær de store kartofler i mindre stykker.
6.
Kom alle kartoflerne i en gryde, og hæld vand i, så det lige akkurat dækker alle kartoflerne. Læg låg på gryden, og varm op til middelhøj varme.
7.
Lad kartoflerne koge i cirka 10 minutter, til de er møre. Mærk med en lille skarp kniv. Hvis kartoflen slipper kniven nemt, er de møre. Se videoen.
8.
Gå videre med farsen: Slå ægget ud i en kop. Kom ægget, løgene, salt og peber op i skålen med havregryn, kartoffelmel og mælk. Se videoen.
Gå videre med farsen: Slå ægget ud i en kop, pisk det sammen med en gaffel. Kom halvdelen af ægget op i skålen med havregryn, kartoffelmel og mælk. Kom også løgene, salt og peber op i skålen. Se videoen.
9.
Kom hakket oksekød og hakket grisekød op i skålen, og rør det hele sammen. Se videoen.
10.
Form kødbollerne i hånden med en spiseske. Læg dem på en tallerken. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
11.
Kom olie på en stegepande, og varm den op. Kom kødbollerne på stegepanden, og brun dem på alle sider. Se videoen.
12.
Kartoffelmos: Hæld vandet fra kartoflerne. Mos kartoflerne i gryden med et piskeris. Hæld mælk og smør i gryden, og rør mosen sammen. Smag til med salt og peber.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2538 kJ / 607 kcal
Protein: 20 %
Kulhydrat: 41 %
Fedt: 38 %
Heraf mættet fedt: 8,9 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer