- >
- Opskrifter>
- Smagekassen>
- Søbekål
Søbekål
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Medium
I gamle dage var rugbrødet ofte stenhårdt, så man skulle bruge noget at dyppe det i, for at bløde det op. Derfor lavede man søbekål. En lækker sammenkogt ret med kål, som går hundredevis af år tilbage i historien.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til søbekål
Hvidkål:
½ hvidkålshoved
¾ hvidkålshoved
¼ hvidkålshoved
2 l vand
3 l vand
1 l vand
1 tsk. salt til kogning
1 ½ tsk. salt til kogning
½ tsk. salt til kogning
Suppe:
1 dl hvedemel
1 ½ dl hvedemel
½ dl hvedemel
2 l vand
3 l vand
1 l vand
3 terninger grøntsagsbouillon
4 ½ terninger grøntsagsbouillon
1 ½ terning grøntsagsbouillon
2 ½ dl havregryn
3 ¾ dl havregryn
1 ¼ dl havregryn
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
1 tsk. stødt kommen
1 ½ tsk. stødt kommen
½ tsk. stødt kommen
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
Tilbehør:
6 skiver rugbrød
9 skiver rugbrød
3 skiver rugbrød
Hvidkål
Vand
Salt
Hvedemel
Grøntsagsbouillon
Havregryn
Peber
Kommen
Rugbrød
Køkkenredskaber: til søbekål
1 decilitermål
1 teske
1 kniv (bestik)
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde med låg
1 lille skarp kniv
1 dørslag
1 mellem skål
1 røreske
Decilitermål
Teske
Kniv bestik
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Stor gryde
Urtekniv
Dørslag
Mellem røreskål
Røreske
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Koge hvidkål:
3.
Pil de yderste blade af hvidkålen. Skær den over på midten. Du skal kun bruge ½ hvidkålshoved.
Pil de yderste blade af hvidkålen. Skær den over på midten. Og skær halvdelen i to halvdele. Du skal bruge ¾ hvidkålshoved.
Pil de yderste blade af hvidkålen. Skær den over på midten. Og skær halvdelen i to halvdele. Du skal kun bruge ¼ hvidkålshoved.
4.
Skær hvidkåls-stykkerne i 3-4 lige store stykker. Kom hvidkålen, vand og salt i en stor gryde med låg. Tænd for middelvarme, og bring det i kog. Lad hvidkålshovedet koge i 15 minutter, eller til det er mørt. Tag en lille skarp kniv, og stik i hvidkålen. Hvis kniven slipper let, er det færdigt.
5.
Stil et dørslag i vasken. Hæld hvidkålen i dørslaget, og lad den køle lidt af.
6.
Skær stokken fra hvidkålen, og hak den kogte hvidkål i tynde strimler. Se videoen.
Suppe:
7.
Kom hvidkål og mel i en mellemstor skål. Rør det sammen.
8.
Kom kål og melblandingen i en stor gryde. Kom vand og bouillonterninger op i gryden, og bring det i kog ved middelhøj varme.
9.
Tilsæt havregryn lidt efter lidt, mens du rører ofte, og lad det tykne.
10.
Når suppen er varm og er blevet tyk som en grød, så smag den til med peber, kommen og salt.
11.
Server med rugbrød til.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1501 kJ / 360 kcal
Protein: 12 %
Kulhydrat: 69 %
Fedt: 12 %
Kostfibre: 7 %
Kokkeskolevideoer