- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Surdej og koldhævet dej>
- Rugsurdej
Rugsurdej
Samlet tid: 30 min.
Arbejdstid: 30 min.
Sværhedsgrad: Nem
En surdej er en dej, du kan bruge i stedet for gær, når du bager brød - især rugbrød. Du kan gemme surdejen i et sylteglas i køleskabet. Tag den ud og “fodr” den med mel og lunkent vand dagen før, du skal bruge den. Læs hvordan i opskrifte på rugbrød med surdej her på gocook.dk.
Tip: Det tager cirka en uge at lave en surdej, så begynd i god tid, hvis du vil lave rugbrød med surdej.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til rugsurdej
Dag 1:
4 dl. vand
2 dl. hvedemel
2 dl. rugmel
Dag 3:
1 ½ spsk. hvedemel
1 ½ spsk. rugmel
3-4 spsk. vand
Vand
Hvedemel
Rugmel
Køkkenredskaber til rugsurdej
1 decilitermål
1 stort syltetøjsglas eller bøtte med låg
1 gaffel
1 spiseske
Decilitermål
Sylteglas
Gaffel
Spiseske
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dag 1:
3.
4.
Kom vand i en lille gryde og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Se videoen.
5.
6.
7.
Dag 2:
8.
Rør rundt i surdejen med en gaffel. Læg låget løst på, og lad den stå et lunt sted til dagen efter.
Dag 3:
9.
Kom hvedemel, rugmel og 3 spiseskeer lunkent vand i surdejen. Lun vandet på samme måde som på dag 1.
10.
11.
Dag 4:
12.
Rør i surdejen med en gaffel. Den skal begynde at boble lidt og lugte af øl.
Dag 5-7:
13.
Hvis dejen bobler og lugter lidt af øl, er surdejen klar. Ellers skal du røre i den med en gaffel, og lade den stå en dag mere.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 3489 kJ / 834 kcal
Protein: 12 %
Kulhydrat: 83 %
Fedt: 5 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer