
- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Gærdej, mager>
- Brød>
- Nemt rugbrød
Nemt rugbrød
Samlet tid: 180 min.
Arbejdstid: 125 min.
Sværhedsgrad: Medium

Træt af kedelige rugbrøds-madder? Så lav dit eget super nemme rugbrød og giv madpakken nyt liv.
Opskriften giver 2 rugbrød.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til nemt rugbrød
Rugbrød:
4 dl. vand
2 dl. kærnemælk
50 g. gær
1 spsk. olie
2 tsk. honning
1 ½ dl. solsikkekerner
1 ½ dl. græskarkerner
1 dl. hørfrø
3 dl. hvedekerner
5 dl. skårne rugkerner
2 dl. hvedemel
1 spsk. salt
8-9 dl. rugmel

Vand

Kærnemælk

Gær

Olie - smagsneutral

Honning

Solsikkekerner

Græskarkerner

Hørfrø

Hvedekerner

Rugkerner

Hvedemel

Salt

Rugmel
Køkkenredskaber til nemt rugbrød
1 teske
1 decilitermål
1 spiseske
1 stegepande
1 spatel
1 røremaskine eller foodprocessor
2 rugbrødsforme
1 rent viskestykke
2 bageriste
1 stegetermometer

Teske

Decilitermål

Spiseske

Stegepande

Spatel

Foodprocessor

Rugbrødsform

Viskestykke

Bagerist

Stegetermometer
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Dej:
3.
Kom vand og kærnemælk i en lille gryde, og varm det op, til det er lunkent. Mærk med en finger. Det skal være lige så varmt som din finger, men ikke så varmt, at du brænder dig. Se videoen.
4.
Smuldr gæren i en stor skål eller røremaskine. Hæld det lune vand og kærnemælk op i skålen, og rør, til gæren er opløst.
5.
Tilsæt olie, honning, salt, solsikkekerner, græskarkerner, hørfrø, hvedekerner, rugkerner og hvedemel, og rør rundt.
6.
Tilsæt rugmel lidt ad gangen, mens du rører dejen sammen. Det skal blive en sammenhængende, men lidt klistret dej. Hvis du bruger en røremaskine, så rør ved lav hastighed i cirka 10 minutter.
7.
Kom bagepapir i to rugbrødsforme. Fordel dejen i de to forme. Fyld kun formene cirka halvt op. Glat rugbrødsdejen ud med en spatel.
8.
Læg et rent viskestykke over rugbrødene, og lad dem hæve et lunt sted i cirka 2 timer, til de er hævet til dobbelt størrelse.
Bag rugbrødene:
9.
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Stil en bagerist på nederste rille.
10.
Kom koldt vand i en kop, og pensl brødene med vandet. Se videoen.
11.
Bag rugbrødene nederst i ovnen i 45-60 minutter, til de er gennembagte. Læg evt. et stykke staniol over dem, hvis de bliver mørke. Stik et stege-termometer i det ene rugbrød. De er færdige, når temperaturen i midten af brødet er 94 grader.
12.
Tag rugbrødene ud af ovnen, og vend dem ud på en bagerist. Hvis du gerne vil have mere skorpe på dine rugbrød, kan du stille bageristen ind i ovnen, og bage rugbrødene lidt længere uden formene.
13.
Tag rugbrødene ud, og stil dem på en bagerist. Lad dem køle helt af, før du skærer i dem.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 326 kJ / 78 kcal
Protein: 14 %
Kulhydrat: 63 %
Fedt: 23 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer