- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Tilbehør>
- Kartofler>
- Kartoffelmos
Kartoffelmos
Samlet tid: 50 min.
Arbejdstid: 25 min.
Sværhedsgrad: Nem
Er du træt af klæbrig kartoffelmos? Så prøv GoCooks grundopskrift med alle tips og tricks: Brug melede kartofler, som er beregnet til mos. Og når du skal mose kartoflerne, så undgå stavblendere og elpiskere. De overpisker mosen, så der trænger for meget stivelse ud af kartoffelcellerne. Og kog kartoflerne uden salt, og start med kogende vand. Få flere fif i opskriften.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til kartoffelmos
Kartoffelmos:
1 kg kartofler til mos (melede)
1 ½ kg kartofler til mos (melede)
½ kg kartofler til mos (melede)
Vand til kogning
2 dl mælk
3 dl mælk
1 dl mælk
ca. 2 dl kogevand fra kartoflerne
ca. 3 dl kogevand fra kartoflerne
ca. 1 dl kogevand fra kartoflerne
Evt. 25 g smør (2 spsk.)
Evt. 40 g smør (3 spsk.)
Evt. 12 g smør (1 spsk.)
½ tsk. groft salt
1 tsk. groft salt
½ tsk. groft salt
1 knivspids peber fra kværn
1 knivspids peber fra kværn
½ knivspids peber fra kværn
Kartofler - melede
Vand
Mælk
Kogevand
Smør
Salt
Peber
Køkkenredskaber til kartoffelmos
1 kartoffelmoser eller piskeris
1 mellemstor gryde
1 skrællekniv
1 dørslag
1 stor skål til dørslag
1 deciilitermål
1 urtekniv
1 skærebræt
Kartoffelmoser
Mellem gryde
Kartoffelskræller
Dørslag
Stor røreskål
Decilitermål
Urtekniv
Skærebræt
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kartoffelmos:
3.
Skræl kartoflerne. Kom dem i en gryde med koldt vand, så de ikke bliver brune. Se videoen.
4.
Skær kartoflerne i tern. Se videoen.
5.
Kog vand i en elkedel eller en anden gryde. Så bliver kartofler lettere kogt ud.
6.
Hæld det kolde vand fra kartoffelternene. Kom kogende vand i gryden med kartoffeltern, så de lige er dækket. Komme ikke salt i vandet, da kartoflerne koger bedst ud til mos uden.
7.
Kog kartoflerne i cirka 20 minutter. De skal være meget møre. Se videoen.
8.
Sæt et dørslag ned i en stor skål. Sæt skålen i vasken.
9.
Hæld kogevandet fra kartoflerne. Husk at hælde væk fra dig selv.
10.
Mos kartoflerne med kartoffelmoser eller piskeris. Du må ikke bruge stavblender eller elpisker. Det får mosen til at blive klistret og slimet. Se videoen.
11.
Lun mælken i en lille gryde eller i mikroovn, så kartoffelmosen ikke bliver kold.
12.
Tilsæt lidt af kogevandet og den lune mælk, til du har den rette konsistens.
13.
Smag kartoffelmosen til med salt, peber og eventuelt lidt smør. Se videoen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 1117 kJ / 266 kcal
Protein: 10 %
Kulhydrat: 65 %
Fedt: 22 %
Heraf mættet fedt: 4 g
Kostfibre: 3 %
Kokkeskolevideoer