- >
- Opskrifter>
- Bagværk>
- Gærdej, fed>
- Kanelstjerne
Kanelstjerne - stjernebrød med kanel
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 35 min.
Sværhedsgrad: Svær
Blær dig, ved at lave kanelsnegle på den fedeste måde - som kanelstjerne. Opskriften ligner noget fra Den Store Bagedyst, men det er faktisk slet ikke så svært. Kanelstjerne bliver også kaldt for stjernebrød, julestjernebrød eller kanelsneglestjerne - kært barn mange navne.
Opskriften giver cirka 12 stykker.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til kanelstjerne
Gærdej:
3 dl. mælk
50 g. gær
Ca. 750 g. hvedemel
125 g. smør
2 æg
¼ tsk. salt
75 g. sukker
Evt. 1 tsk. stødt kardemomme
Fyld:
200 g. blødt smør
100 g. brun farin
100 g. sukker
2-3 spsk. stødt kanel
75 g. chokolade
1 æg til pensling
Pynt:
Lidt flormelis
Mælk
Gær
Hvedemel
Smør
Æg
Salt
Sukker
Kardemomme (stødt)
Brun farin
Kanel (stødt)
Chokolade (koge)
Flormelis
Køkkenredskaber til kanelstjerne
1 decilitermål
1 køkkenvægt
1 lille gryde
1 røreske
2 store skåle
1 kop
1 rent viskestykke
1 håndmixer
Bagepapir
1 bageplade
1 kagerulle
1 dejskraber
1 stor skarp kniv
1 stor rund tallerken eller et rundt fad
1 rundt glas (ca. 6-7 cm. i diameter)
1 kop
1 pensel
Decilitermål
Køkkenvægt
Lille gryde
Røreske
Stor røreskål
Kop
Viskestykke
Håndmixer
Bagepapir
Bageplade
Kagerulle
Dejskraber
Stor skarp kniv - kokkekniv
Serveringsfad
Glas
Kop
Bagepensel
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Lave gærdej:
3.
Læg smørret på køkkenbordet, så det kan blive blødt ved stuetemperatur. Se videoen.
4.
Hæld mælk i en lille gryde og varm den op, til mælken er lunken. Mælken skal være lige så varm, som din finger. Men ikke så varmt, at du brænder dig. Se videoen.
5.
Kom det op i en stor skål, og smuldr gæren ned i. Rør rundt.
6.
Slå et æg ud i en kop, tjek for skaller, og hæld det op i skålen. Rør det sammen. Gør det samme med det andet æg. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
7.
Kom salt, sukker og eventuelt kardemomme i dejen. Smuldr smørret i og rør det sammen.
8.
Tilsæt halvdelen af hvedemelet og rør rundt. Tilsæt resten af hvedemelet lidt ad gangen. Det er ikke sikkert, du skal bruge det hele. Hold fx en håndfuld mel tilbage.
9.
Når du ikke kan røre mere, så kom lidt mel på køkkenbordet. Vend dejen ud på bordet, og ælt den med hænderne. Dejen er færdig, når den er blød og glat at røre ved. Dejen må ikke hænge fast i dine fingre. Se videoen.
10.
Kom dejen tilbage i skålen og dæk den til med et rent viskestykke. Lad dejen hæve et lunt sted i cirka 30 minutter.
11.
Fyld:
12.
Hak chokoladen i mindre stykker. Se videoen.
13.
Kom hakket chokolade, blødt smør, brun farin, sukker og stødt kanel i en skål. Rør det sammen med en håndmixer. Se videoen.
Forme dej:
14.
15.
Del dejen i 3 lige store stykker. Rul den ene flad og rund som en pizzadej, cirka ½ centimeter høj.
16.
Læg dejcirklen på en bageplade med bagepapir. Smør halvdelen af kanel-fyldet på.
17.
Rul en dejcirkel mere, læg den ovenpå den første cirkel. Smør resten af fyldet på.
18.
Rul den sidste dejklump rund og flad, og læg den på toppen på af fyldet.
19.
Skær dejen til, så den bliver helt rund. Brug eventuelt en tallerken eller et rundt fad til at skære efter.
TIP: Den dej, du skærer fra, kan du snurre rundt om sig selv til små kanel-snurrer og bage dem med i ovnen i cirka 15 minutter.
20.
Nu skal du skære i dejcirklen, så den kommer til at ligne et ur med 12 timer. Se videoen.
Stil et glas præcis i midten af dejcirklen. Skær 4 snit fra glasset og ud til kanten. Så dejen bliver delt i 4 kvarte, men stadig hænger sammen, der hvor glasset står. Se videoen.
21.
Skær hvert kvarte stykke i 3 lige brede stykker fra glasset og ud mod kanten. Så du har en rund midte, der hænger sammen med 12 dej-strimler rundt om.
22.
Løft to strimler dej. Sno strimlerne rundt om sig selv. Pres enderne godt sammen.
23.
Fortsæt, til du har snoet alle strimlerne sammen to og to, og trykket enderne sammen.
24.
Lad kagen hæve i 30 minutter.
Bage kage:
25.
26.
Slå et æg ud i en kop og pisk det sammen med en gaffel. Se videoen.
27.
Pensl kagen med æg. Se videoen.
28.
Bag kagen i cirka 10-15 minutter nederst i ovnen.
29.
Lad kagen køle lidt af, og drys med flormelis på toppen af kagen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 28410 kJ / 6790 kcal
Protein: 6 %
Kulhydrat: 52 %
Fedt: 41 %
Heraf mættet fedt: 188 g.
Kostfibre: 1 %
Kokkeskolevideoer