- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Vegetar>
- Indisk dahl
Indisk dahl med grøntsager
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Medium
Har du prøvet en indisk dahl med grøntsager? Opskriften er en fantastisk linsesymfoni. Den mætter og har masser af smag, og så kan du selv bestemme, hvor stærk den skal være.
Vidste du, GoCooks udgave af indisk dahl er 5 gange bedre for klimaet end en tilsvarende ret med hakket oksekød?
(Sammenligningen er beregnet med tal fra CONCITO's klimadatabase i 2022, hvor linser og kokosmælk i indisk dahl er erstattet med 400 g. hakket oksekød. Indisk dahl har et aftryk på 2,8 kg CO2 per kg, mens aftrykket for retten med hakket oksekød er 14,6 kg CO2 per kg).
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til indisk dahl
Ris:
3 dl ris
4 ½ dl ris
1 ½ dl ris
Ca. 4 ½ dl vand
Cirka 6 ¾ dl vand.
Ca. 2 ¼ dl vand
¼ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids salt
Dahl:
2 løg
3 løg
1 løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
1 aubergine
1 ½ aubergine
½ aubergine
2 gulerødder
3 gulerødder
1 gulerod
1 squash
1 ½ squash
½ squash
2-3 spsk. olie til stegning
4-5 spsk. olie til stegning
1-1 ½ spsk. olie til stegning
2 tsk. spidskommen
3 tsk. spidskommen
1 tsk. spidskommen
2 tsk. koriander
3 tsk. koriander
1 tsk. koriander
2 tsk. karrypasta
3 tsk. karrypasta
1 tsk. karrypasta
Evt. ½ tsk. tørret chili
Evt. ¾ tsk. tørret chili
Evt. ¼ tsk. tørret chili
250 g røde linser (3 dl)
375 g røde linser (4 ½ dl)
125 g røde linser (1 ½ dl)
1 brik/dåse hakkede tomater (ca. 400 g)
1½ brik/dåse hakkede tomater (ca. 600 g)
½ brik/dåse hakkede tomater (ca. 200 g)
400 ml kokosmælk
600 ml kokosmælk
200 ml kokosmælk
6 dl vand
9 dl vand
3 dl vand
1 terning grøntsagsbouillon
1 ½ terning grøntsagsbouillon
½ terning grøntsagsbouillon
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
½ tsk. peber
¾ tsk. peber
¼ tsk. peber
Raita:
2 dl græsk yoghurt
3 dl græsk yoghurt
1 dl græsk yoghurt
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
¼ tsk. salt
½ tsk. sukker
¾ tsk. sukker
¼ tsk. sukker
¼ agurk
½ agurk
5-6 cm. agurk
Evt. frisk koriander
Tilbehør:
2 stk. naanbrød
3 stk. naanbrød
1 stk. naanbrød
Brune ris (fuldkornsris)
Vand
Salt
Løg
Hvidløg
Aubergine
Gulerod
Squash
Olie - smagsneutral
Stødt spidskommen
Koriander (stødt)
Karrypasta (rød)
Chili (stødt)
Linser (røde)
Hakkede tomater
Kokosmælk
Grøntsagsbouillon
Peber
Græsk yoghurt
Sukker
Agurk
Koriander
Naanbrød
Køkkenredskaber til indisk dahl
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde
1 spiseske
1 spatel
1 decilitermål
1 si
2 grydelåg
1 mellemstor gryde
1 lille skål
1 brødrister
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Stor gryde
Spiseske
Spatel
Decilitermål
Si
Grydelåg
Mellem gryde
Lille røreskål
Brødrister
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kogte ris:
3.
Kom vand og salt i en gryde, læg låg på, og bring vandet i kog. Tilsæt risene, og kog dem ved svag varme i den tid, som der står på pakken. Se videoen.
Dahl:
4.
Pil løg, og hak dem fint. Se videoen.
Pil løget, og hak det fint. Se videoen.
5.
Pil hvidløg, og hak dem fint. Se videoen.
Pil hvidløget, og hak det fint. Se videoen.
6.
Vask aubergine, gulerødder og squash. Skær dem i små tern. Se videoen.
Vask auberginen, og skær den i små tern. Vask gulerødderne, skræl dem og skær dem i små tern. Vask squashen, og skær den i små tern. Se videoen.
7.
Varm en stor gryde op til middel varme, og kom olien i.
8.
Kom løg og hvidløg i gryden. Svits i cirka 1 minut. Se videoen.
9.
Tilsæt spidskommen, koriander, karrypasta og eventuelt chili. Svits det i 2 minutter.
10.
Kom gulerødder, aubergine og squash i gryden. Svits det i 4 minutter.
11.
12.
Kom linser, hakkede tomater, kokosmælk, vand og bouillon i gryden. Læg låg på gryden, og bring retten i kog. Kog den i 25 minutter, til linserne er møre.
13.
Smag retten til med salt, peber og eventuelt chili.
Linsesymfoni: Smag retten til med salt, peber og eventuelt chili.
Raita og naanbrød:
14.
Bland græsk yoghurt, salt, sukker og peber sammen i en lille skål.
Raita: Bland yoghurt med salt, sukker og peber i en lille skål.
15.
16.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 4506 kJ / 1077 kcal
Protein: 14 %
Kulhydrat: 51 %
Fedt: 35 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer