
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Vegetar>
- Indisk dahl
Indisk dahl med grøntsager
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Medium

Har du prøvet en indisk dahl med grøntsager? Opskriften er en fantastisk linsesymfoni. Den mætter og har masser af smag, og så kan du selv bestemme, hvor stærk den skal være.
Vidste du, GoCooks udgave af indisk dahl er 5 gange bedre for klimaet end en tilsvarende ret med hakket oksekød?
(Sammenligningen er beregnet med tal fra CONCITO's klimadatabase i 2022, hvor linser og kokosmælk i indisk dahl er erstattet med 400 g. hakket oksekød. Indisk dahl har et aftryk på 2,8 kg CO2 per kg, mens aftrykket for retten med hakket oksekød er 14,6 kg CO2 per kg).
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til indisk dahl
Ris:
3 dl ris
4 ½ dl ris
1 ½ dl ris
Ca. 4 ½ dl vand
Cirka 6 ¾ dl vand.
Ca. 2 ¼ dl vand
¼ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids salt
Dahl:
2 løg
3 løg
1 løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
1 aubergine
1 ½ aubergine
½ aubergine
2 gulerødder
3 gulerødder
1 gulerod
1 squash
1 ½ squash
½ squash
2-3 spsk. olie til stegning
4-5 spsk. olie til stegning
1-1 ½ spsk. olie til stegning
2 tsk. spidskommen
3 tsk. spidskommen
1 tsk. spidskommen
2 tsk. koriander
3 tsk. koriander
1 tsk. koriander
2 tsk. karrypasta
3 tsk. karrypasta
1 tsk. karrypasta
Evt. ½ tsk. tørret chili
Evt. ¾ tsk. tørret chili
Evt. ¼ tsk. tørret chili
250 g røde linser (3 dl)
375 g røde linser (4 ½ dl)
125 g røde linser (1 ½ dl)
1 brik/dåse hakkede tomater (ca. 400 g)
1½ brik/dåse hakkede tomater (ca. 600 g)
½ brik/dåse hakkede tomater (ca. 200 g)
400 ml kokosmælk
600 ml kokosmælk
200 ml kokosmælk
6 dl vand
9 dl vand
3 dl vand
1 terning grøntsagsbouillon
1 ½ terning grøntsagsbouillon
½ terning grøntsagsbouillon
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
½ tsk. peber
¾ tsk. peber
¼ tsk. peber
Raita:
2 dl græsk yoghurt
3 dl græsk yoghurt
1 dl græsk yoghurt
½ tsk. salt
¾ tsk. salt
¼ tsk. salt
½ tsk. sukker
¾ tsk. sukker
¼ tsk. sukker
¼ agurk
½ agurk
5-6 cm. agurk
Evt. frisk koriander
Tilbehør:
2 stk. naanbrød
3 stk. naanbrød
1 stk. naanbrød

Brune ris (fuldkornsris)

Vand

Salt

Løg

Hvidløg

Aubergine

Gulerod

Squash

Olie - smagsneutral

Stødt spidskommen

Koriander (stødt)

Karrypasta (rød)

Chili (stødt)

Linser (røde)

Hakkede tomater

Kokosmælk

Grøntsagsbouillon

Peber

Græsk yoghurt

Sukker

Agurk

Koriander

Naanbrød
Køkkenredskaber til indisk dahl
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde
1 spiseske
1 spatel
1 decilitermål
1 si
2 grydelåg
1 mellemstor gryde
1 lille skål
1 brødrister

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Stor gryde

Spiseske

Spatel

Decilitermål

Si

Grydelåg

Mellem gryde

Lille røreskål

Brødrister
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kogte ris:
3.
Kom vand og salt i en gryde, læg låg på, og bring vandet i kog. Tilsæt risene, og kog dem ved svag varme i den tid, som der står på pakken. Se videoen.
Dahl:
4.
Pil løg, og hak dem fint. Se videoen.
Pil løget, og hak det fint. Se videoen.
5.
Pil hvidløg, og hak dem fint. Se videoen.
Pil hvidløget, og hak det fint. Se videoen.
6.
Vask aubergine, gulerødder og squash. Skær dem i små tern. Se videoen.
Vask auberginen, og skær den i små tern. Vask gulerødderne, skræl dem og skær dem i små tern. Vask squashen, og skær den i små tern. Se videoen.
7.
Varm en stor gryde op til middel varme, og kom olien i.
8.
Kom løg og hvidløg i gryden. Svits i cirka 1 minut. Se videoen.
9.
Tilsæt spidskommen, koriander, karrypasta og eventuelt chili. Svits det i 2 minutter.
10.
Kom gulerødder, aubergine og squash i gryden. Svits det i 4 minutter.
11.
Kom de røde linser i en si. Vask dem grundigt under rindende, koldt vand.
12.
Kom linser, hakkede tomater, kokosmælk, vand og bouillon i gryden. Læg låg på gryden, og bring retten i kog. Kog den i 25 minutter, til linserne er møre.
13.
Smag retten til med salt, peber og eventuelt chili.
Linsesymfoni: Smag retten til med salt, peber og eventuelt chili.
Raita og naanbrød:
14.
Bland græsk yoghurt, salt, sukker og peber sammen i en lille skål.
Raita: Bland yoghurt med salt, sukker og peber i en lille skål.
15.
Skyl agurken, og skær den i små tern. Kom dem op i yoghurten, og bland det sammen. Smag raitaen til med salt og koriander.
16.
Varm naanbrødene i en ovn eller på en brødrister. Mums, så er der linsesymfoni!
Varm naanbrødet i en ovn eller på en brødrister. Mums, så er der linsesymfoni!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 4506 kJ / 1077 kcal
Protein: 14 %
Kulhydrat: 51 %
Fedt: 35 %
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer