- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Gryderetter>
- Gullasch med rodfrugter
Gullasch med rodfrugter
Samlet tid: 70 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Nem
Gullasch er oprindeligt fra Ungarn, men der er mange andre lande i Europa, der har deres egen version af retten. I vores opskrift bliver gullaschsovsen serveret med rodfrugtsmos. På den måde bliver det en lidt anden ret, og der kommer flere grøntsager med
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til gullasch med rodfrugter
Gullash:
2 løg
3 løg
1 løg
2 fed hvidløg
3 fed hvidløg
1 fed hvidløg
300 g. persillerod eller pastinak
450 g. persillerod eller pastinak
150 g. persillerod eller pastinak
150 g. gulerod
225 g. gulerod
75 g. gulerod
400 g. oksekød i tern eller strimler (kan evt. skæres af en klump eller bov)
600 g. oksekød i tern eller strimler (kan evt. skæres af en klump eller bov)
200 g. oksekød i tern eller strimler (kan evt. skæres af en klump eller bov)
1 spsk. olie
1½ spsk. olie
½ spsk. olie
3 spsk. hvedemel
4½ spsk. hvedemel
1½ spsk. hvedemel
2 spsk. paprika
3 spsk. paprika
1 spsk. paprika
1 tsk. spidskommen
1½ tsk. spidskommen
½ tsk. spidskommen
200 g. tomatpuré
300 g. tomatpuré
100 g. tomatpuré
7 dl. vand
10½ dl. vand
3½ dl. vand
1 brik/dåse hakkede tomater (ca. 400 g)
1½ brik/dåse hakkede tomater (ca. 600 g)
½ brik/dåse hakkede tomater (ca. 200 g)
2 terninger oksebouillon
3 terninger oksebouillon
1 terning oksebouillon
1 tsk. salt
1½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
1½ knivspids peber
½ knivspids peber
Rodfrugtmos:
700 g. knoldselleri
1050 g. knoldselleri
350 g. knoldselleri
500 g. kartofler
750 g. kartofler
250 g. kartofler
Vand til at koge mos
1 tsk. salt
1½ tsk. salt
½ tsk. salt
10 g. smør
15 g. smør
5 g. smør
1 dl. mælk
1½ dl. mælk
½ dl. mælk
1 knivspids peber
1½ knivspids peber
½ knivspids peber
Løg
Hvidløg
Persillerod
Gulerod
Oksekød i tern
Rapsolie
Hvedemel
Paprika
Stødt spidskommen
Tomatpuré
Kogevand
Hakkede tomater
Oksebouillon
Salt
Peber
Knoldselleri
Kartoffel
Smør
Mælk
Køkkenredskaber til gullasch med rodfrugter
1 køkkenvægt
1 spiseske
1 teske
1 decilitermål
1 lille skarp kniv
1 kartoffelskræller
2 skærebrætter
2 store skarpe knive
2 mellemstore gryder med låg
1 dørslag
2 grydeskeer
1 piskeris eller 1 kartoffelmoser
Køkkenvægt
Spiseske
Teske
Decilitermål
Urtekniv
Kartoffelskræller
Skærebræt
Stor skarp kniv - kokkekniv
Mellem gryde
Dørslag
Grydeske
Piskeris
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Gullasch:
3.
Pil og hak løgene fint. Se videoen.
4.
Pil hvidløget, og pres det med en hvidløgspresser. Se videoen.
5.
Skyl og skræl gulerødderne. Skær dem i små tern. Se videoen.
6.
Skyl og skræl persillerødderne. Skær dem i små tern. Se videoen.
7.
Kom olie i en mellemstor gryde, og varm den op til høj varme.
8.
Svits oksekødet, til det er brunt på alle sider. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød.
9.
Tilsæt løg, hvidløg og gulerods- og persillerodstern, og lad dem svitse med i 3-5 minutter.
10.
Kom mel i gryden, og steg det af i 1 minut, sammen med grøntsager og kød.
11.
Kom vand, hakkede tomater og oksebouillonterninger i gryden.
12.
Tilsæt paprika, spidskommen og tomatpuré. Rør godt rundt.
13.
Sæt låg på, skru varmen ned på lav varme. Lad gullaschen simre i cirka 45 minutter, til kødet er mørt.
Rodfrugtmos:
14.
Skyl og skræl knoldsellerien. Skær den i store tern. Se videoen.
15.
Skyl og skræl kartoflerne. Se videoen.
16.
Skær kartoflerne i store tern. Se videoen.
17.
Kom knoldselleri og kartofler op i en stor gryde, og dæk dem med vand. Kom salt i gryden, og kom låg på.
18.
Kog grøntsagerne ved middelhøj varme i 15-20 minutter, eller til grøntsagerne er møre og slipper, hvis du stikker i dem med en kniv. Se videoen.
19.
Stil et dørslag i vasken, og hæld grøntsagerne ned i.
20.
Kom grøntsagerne tilbage i gryden, og brug et piskeris eller en kartoffelmoser til at mose grøntsagerne. Kom smørret og mælken i undervejs, så det bliver til en ensartet masse uden klumper.
21.
Smag rodfrugtmosen til med salt og peber.
Gullasch, fortsat:
22.
Smag gullaschen til med salt og peber, og servér den med med rodfrugtmosen.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 2314 kJ / 553 kcal
Protein: 27 %
Kulhydrat: 48 %
Fedt: 19 %
Kostfibre: 5 %
Kokkeskolevideoer