
- >
- Opskrifter>
- Madpakker>
- Bagværk til madpakken>
- Grøntsagssamosaer
Grøntsagssamosaer
Samlet tid: 60 min.
Arbejdstid: 45 min.
Sværhedsgrad: Svær

Samosa = sprøde, spicy filodejs-banditter med lækkert fyld. Haps. Lige fra eksotiske lande til din mave. Lækre til aftensmad og på madpakken - vi siger tak til opfinderen.
Det kan godt være lidt svært at folde trekanterne. Men Micki guider dig igennem, så du kan lave dem helt perfekte.
Tip: Brug kartoffel-rester fra dagen før, eller start med at koge kartofler til dine grøntsags-samosaer.
Opskriften giver 12 grøntsagssamosaer.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til grøntsagssamosaer
Ingredienser
1 løg
¼ chili
250 g kartofler, kogte og pillede
2 spsk. olie
100 g frosne ærter
½ tsk. garam masala
½ tsk. stødt koriander
½ tsk. gurkemeje
½ tsk. salt
1 knivspids peber
4 plader filodej
1 æg til ’lim’
¼ dl olie til pensling

Løg

Chili

Kartoffel

Olie - smagsneutral

Ærter

Garam masala

Koriander (stødt)

Gurkemeje (stødt)

Salt

Peber

Filodej

Æg
Køkkenredskaber til grøntsagssamosaer
1 køkkenvægt
1 teske
2 spiseskeer
1 skærebræt
2 store skarpe knive
1 mellemstor gryde
1 grydeske
Bagepapir
2 bageplader
2 kopper
1 gaffel
1 lille skarp kniv
2 bagepensler

Køkkenvægt

Teske

Spiseske

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Mellem gryde

Grydeske

Bagepapir

Bageplade

Kop

Gaffel

Urtekniv

Bagepensel
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Fyld:
3.
Tag et skærebræt og en stor, skarp kniv frem. Pil, og hak løget fint.
4.
Skyl chilien. Tag en kniv, og skær chilien over på langs. Fjern kernerne, og hak chilien fint. Vask hænder. Se videoen.
5.
Skær kartoflerne i små tern. Se videoen.
6.
Tag en gryde frem. Kom olie i gryden, og varm den op. Kom løg og chili i gryden. Lad det hele svitse, mens du rører rundt. Se videoen.
7.
Kom garam masala, stødt koriander og gurkemeje i gryden, og lad det svitse i et par minutter. Skru ned for varmen.
8.
Kom kartoffeltern og ærter i gryden, og lad det stege et par minutter ved svag varme. Krydr med salt og peber. Se videoen.
9.
Lad grøntsagerne køle af, inden du samler dine samosaer.
Saml samosaerne:
10.
Tænd ovnen på 200 grader. Kom bagepapir på 2 bageplader.
11.
Tag en kop, en gaffel og en bagepensel frem. Slå et æg ud i koppen, og pisk ægget sammen med gaflen. Vask hænder, når du har rørt ved rå æg. Se videoen.
12.
Tag en lille, skarp kniv. Læg en plade filodej ud på køkkenbordet, og skær den ud i 3 lige store rektangler på den lange led. Se videoen.
13.
Læg 1 spiseskefuld grøntsagsfyld på den ene ende af hvert rektangel af filodejen, så der er cirka 2 centimeter ud til kanterne af dejen. Du må ikke komme for meget på, for så kan du ikke lukke samosaerne. Se videoen.
14.
Fold dejen til hver samosa 4 gange. 1. gang: Tag fat i det ene hjørne af filodejen i den ende, hvor fyldet er. Fold hjørnet skråt ind over fyldet, så det laver en trekant.
15.
2. gang: Fold trekanten ind over filodejen. Pensl med det sammenpiskede æg på den del af filodejen, der er ved siden af fyldet.
16.
3. gang: Fold trekanten med fyldet henover det stykke dej, du penslede med æg. Ægget fungerer som en slags lim. Pensl igen med æg.
17.
4. gang: Fold dej-trekanten en sidste gang. Nu er samosaen helt lukket, og der kan ikke ryge noget fyld ud.
18.
Tag den lille, skarpe kniv, og skær resten af dejen væk. Gør det samme for de to andre rektangler af filodejen. Gør nu det samme med de 3 andre plader filodej. Så har du til sidst 12 samosaer.
19.
Læg dine samosaer på bagepladerne. Kom olie i en kop, og pensl samosaerne med olien.
20.
Bag samosaerne i 15-20 minutter, til de er gyldne og sprøde.
21.
Servér dine grøntsags-samosaer lune.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 423 kJ / 101 kcal
Protein: 9 %
Kulhydrat: 41 %
Fedt: 50 %
Heraf mættet fedt: 0,9 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer