
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Klassikere>
- Grisekød>
- Forloren hare
Forloren hare med kartoffelmos
Samlet tid: 120 min.
Arbejdstid: 85 min.
Sværhedsgrad: Svær

Forloren hare, som din bedstemor næsten plejede at lave den, hvor opskriften dog har fået et twist med lidt flere grøntsager. Løber dine tænder alligevel i vand ved tanken om en kæmpe stor saftig frikadelle? Pakket helt ind i sprødstegt bacon? Og som tager karbad i brun sovs og cremet kartoffelmos? Ja tak!
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til forloren hare
Forloren hare:
2 æg
3 æg
1 æg
450 g. hakket grise- og kalvekød
675 g. hakket grise- og kalvekød
225 g. hakket grise- og kalvekød
½ dl. rasp
¾ dl. rasp
¼ dl. rasp
½ dl. mælk
¾ dl. mælk
¼ dl. mælk
¼ tsk. peber
½ tsk. peber
1 knivspids peber
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
75-100 g. bacon i skiver
120-150 g. bacon i skiver
40-50 g. bacon i skiver
Sovs:
300 g. pastinak
450 g. pastinak
150 g. pastinak
300 g. gulerod
450 g. gulerod
150 g. gulerod
2 dl. mælk
3 dl. mælk
1 dl. mælk
2 dl. vand
3 dl. vand
1 dl. vand
2 dl. madlavningsfløde
3 dl. madlavningsfløde
1 dl. madlavningsfløde
2 spsk. hvedemel
3 spsk. hvedemel
1 spsk. hvedemel
1 spsk. ribsgelé
1 ½ spsk. ribsgelé
½ tsk. eddike
¾ tsk. eddike
¼ tsk. eddike
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
Sovsekulør
Kartoffelmos:
1 kg kartofler (melede)
1 ½ kg kartofler
500 g kartofler (melede)
3-4 dl kogevand
4-6 dl kogevand
1-2 dl kogevand
50 g. smør
75 g. smør
25 g. smør
2 tsk. salt
1 tsk. salt
1 tsk. salt
1 knivspids peber
½ knivspids peber
½ knivspids peber

Æg

Hakket gris og kalv

Rasp

Mælk

Peber

Salt

Bacon

Pastinak

Gulerod

Vand

Madlavningsfløde

Hvedemel

Ribsgele

Eddike - lagereddike

Sovsekulør

Kartofler - melede

Kogevand

Smør
Køkkenredskaber til forloren hare
1 kartoffelmoser eller 1 stort piskeris
1 decilitermål
1 bagerist
1 kop
2 store skål
2 store skåle
2 store skåle
1 teske
1 røreske
1 ovnfast fad
1 køkkenvægt
1 kartoffelskræller
1 skærebræt
1 stor skarp kniv
1 stor gryde
1 grydelåg
1 si
1 piskeris
1 lille gryde
1 melryster
1 meljævner

Kartoffelmoser

Decilitermål

Bagerist

Kop

Stor røreskål

Teske

Røreske

Ovnfast fad

Køkkenvægt

Kartoffelskræller

Skærebræt

Stor skarp kniv - kokkekniv

Stor gryde

Grydelåg

Si

Piskeris

Lille gryde

Melryster
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Forloren hare:
3.
Tænd ovnen på 210 grader almindelig ovn. Stil en bagerist midt i ovnen.
4.
Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i en stor skål. Gør det samme med det andet æg. Vask hænder. Se videoen.
Slå et æg ud i en kop. Kom ægget op i en stor skål. Gør det samme med de andre æg. Vask hænder. Se videoen.
Slå ægget ud i en kop. Kom ægget op i en stor skål. Vask hænder. Se videoen.
5.
Kom kød, rasp, mælk, salt og peber op i skålen til ægget. Rør det godt sammen til en sammenhængende fars. Form farsen til et stort, fladt brød og læg det i et ovnfast fad (ca. 30 x 25 cm).
Kom kød, rasp, mælk, salt og peber op i skålen til ægget. Rør det godt sammen til en sammenhængende fars. Form farsen til et stort, fladt brød og læg det i et ovnfast fad (ca. 35 x 30 cm).
Kom kød, rasp, mælk, salt og peber op i skålen til ægget. Rør det godt sammen til en sammenhængende fars. Form farsen til et stort, fladt brød og læg det i et ovnfast fad (ca. 25 x 20 cm).
6.
Dæk farsbrødet med baconskiver. Vask hænder, når du har rørt ved råt kød. Kom farsbrødet ind i ovnen og bag det i 15 minutter.
Sovs:
7.
Skyl og skræl gulerødder. Skær dem i skiver på cirka 1 ½ centimeters tykkelse. Se videoen.
8.
Skyl og skræl pastinakker. Skær dem i skiver på cirka 1 ½ centimeters tykkelse. Se videoen.
9.
Tag farsbrødet ud af ovnen. Fordel gulerods- og pastinakstykkerne i fadet rundt om farsbrødet. Kom vand og mælk ovenpå grøntsagerne - ikke på farsbrødet. Sæt fadet med farsbrødet og grøntsagerne tilbage i ovnen og bag det i yderligere 30 minutter ved 180 grader.
Kartoffelmos:
10.
Skyl og skræl kartoflerne. Se videoen.
11.
Skær kartoflerne i tern. Se videoen.
12.
Kom kartoflerne i en stor gryde. Kom vand i gryden, til kartoflerne er dækket. Bring vandet i kog og kog dem i cirka 20 minutter, til de er helt møre. Se videoen.
13.
Stil en skål i håndvasken og stil et dørslag ovenpå skålen. Hæld kartoflerne og kogevandet ned i dørslaget og lad dem dryppe lidt af. Gem kogevandet.
14.
Kom kartoflerne tilbage i gryden og mos dem til kartoffelmos med en kartoffelmoser eller et stort piskeris. Se videoen.
15.
Kom smør i mosen og rør den sammen, til smørret er helt smeltet. Smag mosen til med salt og peber. Kom lidt af kogevandet i, hvis du synes, at mosen er lidt for tyk.
Sovs - fortsat:
16.
Tag farsbrødet ud af ovnen. Hæld væden fra fadet op i en lille gryde. Få eventuelt hjælp af en voksen. Varm væsken op ved middel varme. Stil fadet med fars tilbage i ovnen, imens du laver sovsen.
17.
Ryst fløde og hvedemel sammen i meljævner eller rør det sammen i en skål. Hæld det i gryden. Bring sovsen i kog, mens du rører rundt. Kom ribsgele, eddike, salt og peber i sovsen og rør rundt. Se videoen.
18.
Tilsæt et par dråber sovsekulør, til sovsen har en god brun farve. Smag til med salt, peber og eventuelt mere eddike.
19.
Tag farsbrødet ud af ovnen. Tjek om kødet er gennemstegt: stik en gaffel i kødet. Saften må ikke være rød, den skal være helt klar og gennemsigtig.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 3042 kJ / 727 kcal
Protein: 22 %
Kulhydrat: 36 %
Fedt: 42 %
Heraf mættet fedt: 12,0 g.
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer