
- >
- Opskrifter>
- Aftensmad>
- Ovnretter>
- Cremede kartofler
Cremede kartofler - flødekartofler uden fløde
Samlet tid: 90 min.
Arbejdstid: 30 min.
Sværhedsgrad: Medium

Det her er ikke opskriften på flødekartofler, men så alligevel. Det er flødekartofler uden fløde. Fløden er nemlig skiftet ud med mælk, så du får et sundere udgave af flødekartofler. Og de smager stadig skønt og mætter godt. Tør du prøve?
De cremede kartofler er det perfekte tilbehør til aftensmaden.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Du skal bruge
Ingredienser til cremede kartofler
Kartofler:
Ca. 600 g. melede eller faste kartofler
Ca. 900 g. melede eller faste kartofler
Ca. 300 g. melede eller faste kartofler
2 spsk. olie
3 spsk. olie
1 spsk. olie
Sovs:
15 g. smør
22 g. smør
7 ½ g. smør
20 g. hvedemel
30 g. hvedemel
10 g. hvedemel
6 dl. mælk
9 dl. mælk
3 dl. mælk
1 tsk. salt
1 ½ tsk. salt
½ tsk. salt
1 knivspids peber
1 ½ knivspids peber
½ knivspids peber
½ tsk. fintrevet muskatnød
¾ tsk. fintrevet muskatnød
¼ tsk. fintrevet muskatnød

Kartoffel

Olie - smagsneutral

Smør

Hvedemel

Mælk

Salt

Peber

Muskatnød
Køkkenredskaber til cremede kartofler
1 køkkenvægt
1 kartoffelskræller
1 balje
1 rivejern
1 stor skarp kniv
1 stor gryde
1 stort ovnfast fad
1 lille skarp kniv

Køkkenvægt

Kartoffelskræller

Balje

Rivejern

Stor skarp kniv - kokkekniv

Stor gryde

Stort ovnfast fad

Urtekniv
Sådan gør du
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Lad os komme igang
1.
Vask hænder.
Se videoen.2.
Find ingredienser frem.
Kartofler:
3.
Skræl kartoflerne. Se videoen.
4.
Kom koldt vand i en balje. Kom kartoflerne i baljen, og skyl dem godt.
Kom koldt vand i en balje. Kom kartoflerne i baljen, og skyl dem godt.
Kom koldt vand i en balje. Kom kartoflerne i baljen, og skyl dem godt.
5.
Tænd ovnen på 200 grader.
6.
Skær kartoflerne over i halve. Læg kartoflerne med skærefladen nedad på et skærebræt. Skær dem i tynde skiver. Du kan også rive dem i tynde skiver på et rivejern.
Skær kartoflerne over i halve. Læg kartoflerne med skærefladen nedad på et skærebræt. Skær dem i tynde skiver. Du kan også rive dem i tynde skiver på et rivejern.
Skær kartoflerne over i halve. Læg kartoflerne med skærefladen nedad på et skærebræt. Skær dem i tynde skiver. Du kan også rive dem i tynde skiver på et rivejern.
Sovs:
7.
Kom smør i en gryde, og tænd for kogepladen på lav varme. Lad smørret smelte. Se videoen.
Kom smør i en gryde, og tænd for kogepladen på lav varme. Lad smørret smelte. Se videoen.
Kom smør i en gryde, og tænd for kogepladen på lav varme. Lad smørret smelte.
Se videoen.
8.
Kom mel i gryden med smørret. Rør godt, og lad melet opsuge smørret.
Kom mel i gryden med smørret. Rør godt, og lad melet opsuge smørret.
Kom mel i gryden med smørret. Rør godt, og lad melet opsuge smørret.
9.
Tilsæt mælken lidt ad gangen. Rør godt, så alle klumper bliver rørt ud.
Tilsæt mælken lidt ad gangen. Rør godt, så alle klumper bliver rørt ud.
Tilsæt mælken lidt ad gangen. Rør godt, så alle klumper bliver rørt ud.
10.
Lad sovsen koge 4-5 minutter, og rør godt imens.
Lad sovsen koge 4-5 minutter, og rør godt imens.
Lad sovsen koge 4-5 minutter, og rør godt imens.
11.
Riv muskatnød på den fine side af rivejernet, til du har ½ tsk.
Riv muskatnød på den fine side af rivejernet, til du har ¾ tsk.
Riv muskatnød på den fine side af rivejernet, til du har ¼ tsk.
12.
Smag sovsen til med salt, peber og muskatnød.
Saml og bag kartoffelfadet:
13.
Kom kartoffelskiverne ned i sovsen. Bland godt sammen.
14.
Smør et ovnfast fad med olie.
15.
Hæld kartofler med sovs ned i det ovnfaste fad.
Hæld kartofler med sovs i det ovnfaste fad.
16.
Sæt fadet i ovnen.
17.
Bag kartoflerne i cirka 30 minutter, til kartoflerne er møre. Mærk med en lille kniv. Kartoflen skal slippe kniven. Læg et stykke sølvpapir over fadet, hvis kartoflerne bliver for brune undervejs.
Bag kartoflerne i ca. 30 min. til kartoflerne er møre. Mærk med en lille kniv. Kartoflen skal slippe kniven. Læg et stykke sølvpapir over fadet, hvis kartoflerne bliver for brune undervejs.
Åbn trin-for-trin-visning
Er du ny i køkkenet, så følg opskriften her.
Næringsindhold per portion
Energi: 878 kJ / 209 kcal
Protein: 17 %
Kulhydrat: 67 %
Fedt: 16 %
Heraf mættet fedt 2,3g
Kostfibre: 0 %
Kokkeskolevideoer